marți, 31 mai 2011

Adio televiziune analogic terestră în România ?

Startul introducerii televiziunii digitale terestre, noua platforma majora de retransmisie a programelor TV care va aparea odata cu incetarea emisiei televiziunii analogice terestre de la 1 ianuarie 2013, dureaza mai mult decat ne asteptam, a declarat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM). Doua proiecte de acte normative promovate in acest sens in acest an se afla tot in circuitul de avizare la ministere, iar aprobarea lor s-ar putea face intr-o saptamana dar si in doua luni, spune Marinescu, care se fereste sa mai faca alte estimari.


Romanii care receptioneaza in prezent gratuit servicii de televiziune in format analogic terestru, din eter, printr-o simpla antena, nu vor mai putea face acest lucru de la 1 ianuarie 2013, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern privind noua strategie de trecere la televiziunea digitala terestra. Actul prevede in schimb crearea unei noi platforme de difuzare a semnalului TV in format digital terestru, prin acordarea a sase multiplexuri digitale, din care primul se va acorda cu obligatia retransmisiei, free to air, exclusiv a programelor publice nationale de televiziune.

Acesta este primul proiect de act normativ lansat in luna martie din acest an. Cel de-al doilea act normativ este un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modficarea Legii Audiovizualului care stabileste ca Societatea Romana de Televiziune (SRTv) va primi prin incredintare directa una din cele sase licente care vor fi acordate pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra. In baza acestei licente, SRTV va putea opera un multiplex digital prin care se vor difuza exclusiv programele TV publice.

"Cele doua acte sunt promovate, se afla in circuitul de avizare pe la ministere, insa aprobarea lor dureaza mai mult decat ne asteptam si ma feresc sa mai fac estimari. Ar putea fi aprobate intr-o saptamana dar si in doua luni", a declarat marti Catalin Marinescu, in cadrul unui eveniment dedicat tehnologiei High-Definition (HD), organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD).

Intr-un interviu acordat HotNews.ro la sfarsitul anului trecut, Marinescu isi exprima convingerea ca toate cele 6 licente se vor acorda in 2011 si spunea ca "ar fi un succes daca licentele s-ar atribui pana in toamna anului viitor, ca operatorii sa poata incepe dezvoltarea retelei tot in 2011".

Mai mult, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, isi exprima speranta in luna martie ca in maxim o luna de zile acest acte vor fi adoptate in Guvern.

Tranzitia la televiziunea digitala terestra este un proces demarat la nivelul UE in urma caruia receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV va inceta. Intreg acest proces va duce la aparitia unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV in format digital, in afara de platformele de cablu si satelit, dar si la eliberarea unei portiuni de spectru (asa numitul "dividend digital") care ar urma sa fie folosita pentru servicii de internet in banda larga si pentru noi tehnologii (4G), conform recomandarii Comisiei Europene.

Prin aceasta noua platforma, utilizatorii ar putea receptiona gratuit prin antena terestra, in baza unui echipament de receptie, mai multe programe TV in format digital. Sursa: economie.hotnews.ro/stiri-telecom-8608824-introducerea-televiziunii-digitale-terestre-romania-intarzie-startul-putea-dat-intr-saptamana-dar-doua-luni-spune-seful-ancom.htm


19 comentarii despre subiectul „Adio televiziune analogic terestră în România ?”:
Anonim

introducerea semnalului digital tv terestru cred ca trebuie spus ca o bucurie pentru ca prinzi mai mult de 10 posturi la calitate buna gratis ca o garantie de informare a populatiei europene . La noi cred ca e prea mare frica demararii ideilor bune mai mult de teama politica ca nu cumva sa fie prea apreciat cineva in defavoarea altcuiva . Vasii - Tg Mures.

Anonim

eu ca novice in ceea ce priveste asemena termeni tehnici,ce sa inteleg?ca tot cu o antena terestra ca pana acum voi prinde cateva ~10 posturi tv-dar in calitate mult mai buna decat pana acum ,dupa 1 ianuare 2013?poate cineva sa-mi explice dak am inteles corect? multumesc.

Anonim

Da , vei prinde cu antena terestra si receiver dvb-t sau dvb-t2 ( separat sau cel din televizor, daca e dotat cu asa ceva ) posturi tv la calitate digitala, posibil chiar HD. Cate posturi si cand sau daca in 2013, ramane la latitudinea initiatorilor proiectului.

Anonim

success

Anonim

DA.Cam multe de spus pe aceasta tema.In primul rind nu sa vrea cit mai urgent trecerea la tv digital terestru , deoarace televiziunile prin cablu sunt lasate sasi faca buzunarele cit mai mari,findica ei FURA programe tv (fara acordul posturilor)si le retransmit prin cablu ca tot nui controleaza NIMENI (numai daca se fac sasizari la CNA dar tot degeaba).Cred ca presedintele cablistilor e de vina pentru ingreunarea transmisiei digital terestru ,are influiente peste tot , lund bani de la cablisti pentru ingreunarea acestui sisten,ca daca sar demara mai repede tv digital terestru ar avea de perdut(normal societati de cablu mai putine deorece le disfinteaza RCS-RDS-ul),in schimb statul pierde tva-ul de 24%de pe urma cablistilor.Rog toti cei care au ceva de spus in legatura cu cablisti sa posteze pe toate forumurile.BAFTA

Anonim

Normal ca televiziune prin cablu, va muri asfixiata in momentl cand teritoriul Romaniei va fi acoperit cu semnal Tv. digital emis terestru. Fiindca in saracia din Romania, peste 70% din romani s-ar decabla imedit si cu o antena simpla si un convertor digital analog, la intrarea de antena, va putea receptiona free minimum 14 programe Tv. Cablistii este de intele ca vor face imposibilul ca sa intarzie cat mai mult, acea zi. Prima tara din Europa care a introdus DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial)a fost Olanda care a introdus acest serviciu inca din 2006. Romania ca si in alte domeniu este si aici in coada Europei.

Anonim

Cica s-a amanat termenul limita pentru Romania la 1 ianuarie 2015, Romania a primit derogare.
Deci alte manevre.
Nu vedem curand analogicul disparut din Romania...
Până si bulgarii ne-au luat-o inainte.

Anonim

azi suntem in 8 ianuarie 2013 si trasmisia analogica inca mai functioneaza...ha,ha,ha

Cosmin

Termenul limita pentru Romania la 1 ianuarie 2015, Romania a primit derogare. Citeste si tu, scrie cineva chiar deasupra comentarului tău.

Deci inca 2 ani de bălăceala printre "pureci" pe tv.

Anonim

"Doi ani de balaceala" pentru ca cineva nu vrea sa puna o stampila.In Spania erau in orasul in care am stat eu cam spre 40 posturi free to air Dvb-T.Si la ei analogul a murit de cam 2 ani.

Anonim

In domeniul satelitilor standardul DVB, aparut in 1989, a fost convenit pe o durata de 10 ani. Prin 1999, a fost introdus deja noul standard DVB-S.mpeg2. Dupa alti 10 ani, conform evolutiei tehnologice in domeniu si conventiilor internationale incheiate, a aparut televiziunea HD, cu noul standard DVB-S2. mpeg4.H264. asa cum o cunoastem si azi.

Noi trebuia sa introducem standardul DVB-T inca de prin 2008. Bine ca l-au aminat pentru 2015!!! Pentru ca acum nici macar nu mai trebuie sa ne cumparam televizoare noi. Pina cind vom introduce noi televiziunea digitala terestra, se va schimba standardul de transmisie TV! Asa ca nici macar nu stim ce fel de tehnologie va trebui sa achizitionam... Pina atunci, DVB-T2, va fi deja depasit... Cine stie, pina atunci poate ca va apare noul standard de televiziune DVB-3D, dar la evolutia si directiile total diferite abordate de marile companii producatoare, este foarte greu de anticipat orice evolutie viitoare, inca de pe acum... Oricum, pina "implimentam" noi noul standard, ne mai ramin sigur cca. 2-3 ani de televiziune!!!

Anonim

Asa ca nu mai bagam niciodata digital terestru, ca se schimba mereu standardele ? :) Pai si in 2015 daca il bagam spui ca e ok ? Pai se schimba iar standardele in 2017 si tot degeaba am bagat. Asta nu e argument, fara suparare, Diogene.

Anonim

turcii au 256 de programe dvbt..........

Anonim

statiile sint data emitatoarele sint gata nu se vrea .....pro tvul ne baga filme pe vhs vechituri...nici radio digital nu avem de loc....in anglia au schimbat de 2 ori si standadul....haha..platim rovigneta la tvr in curent.....haha

Anonim

sa se emita digital terestru cit mai repede anul acesta pentru a merge in paralel cu tv analog ,platim penalizari la UE din cauza aceasta.Nu sa vrut s-au nu se vrea din cauza cablistilor,dth-lor au oameni acolo sus cane tin pe loc DVB-T.In orice caz cind va aparea sa facem reclama pe toate siturile sa stie toata tara de DVB-T.locatiile de unde se emite,cite programa tv etc.

Anonim

Stati linistiti, ca se gandesc cum sa scoata niste bani de la noi si apoi vor da drumul la emisii.

Anonim

Ati auzit ceva de FreeSat !! programe tv prin satelit gratuite

Anonim

Platim TVR-ul 4,5 ron lunar la atitea locuinte va dati seama ce bani se string ,DVB-T se reteansmite prin TVR (RADIOCOM)

Laurentiu

Uite ce solutie au gasit englezii pentru DVB-T ( televiziune digitala terestra ).

Toata lumea e multumita si sistemul are succes enorm:

http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/03/televiziunea-digitala-terestra-cucerit.html

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile