marți, 18 septembrie 2012

Programe de televiziune în format digital terestru în România ?

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a fost citat de Hotnews intr-o declaratie in care anunta ca spera ca la SNR (Radiocom) sa demareze programul de televiziune digitala terestra in standarul DVB-T2, ceea ce va permite ca in cateva luni sa avem o acoperire semnifica a teritoriului si sa existe o oferta de 15 programe de televiziune prin emisie in eter, deci cum era vechea transmisie numai ca acum este digitala. Intrebat daca nu se va face o licitatie, Nica a spus: "Licitatia inseamna cel putin un an. Intrebarea este: stam un an sau ii dam drumul ca sa avem ceva intre timp in paralel. Va trebui decis".

•"Vor putea fi oferite 15 canale singure sau daca sunt HD (High-Definition) mai scadeti 4 pentru un canal HD. Saptamana viiitoare speram sa apara strategia (n.a strategia de trecere la televiziunea digitala terestra). Strategia o vom adopta in urma consultarilor cu ANCOM si Consiliul Concurentilor. Nu s-a facut nimic pana acum si suntem intr-o intarziere mare. Si bulgarii i-au dat drumul sistemului de televiziune digitala. Au avut mai mult curaj si trebuie sa ne miscam si noi. Macar sa-i dam drum acolo unde se poate si daca avem o acoperire de 70% in faza initiala ma declar multumit", a spus Dan Nica, la un eveniment de lansare a centrului IT de cercetare si dezvoltare al Ceragon in Romania.

Vor putea romanii sa receptioneze din eter printr-o simpla antena 15 programe TV in format digital pana la sfarsitul acestui an?

•"Daca pana la sfarsitul lunii septembrie reusim sa avem toate documentele oficiale, strategie si modalitati de desfasurare in vigoare exista posibilitatea ca pana la sfarsitul acestui an sa putem avea programe de televiziune digitala transmise prin eter, nu prin cablu cel putin in marile orase, prin SNR pentru ca este singura companie pregatita", a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, reteua SNR de emitatoare analogice este foarte aproape de standardul DVB-T 2 (DVB-T - Digital Video Broadcasting - Terrestrial)) si trebuiesc facute anumite investitii dar nu asa mari.

Nu se avantajeaza o companie de stat? Este legal?

•"Va aduc aminte ca si la ora actuala functioneaza multiplexoare digitale. In teste de vreo 3 ani sau mai mult si nu e nici o problema. Deci..Dupa cum stiti si in Bucuresti puteti prinde televiziune digitala din eter, de la unul de la altul dintre provideri, care sunt in teste de cativa ani", a spus Nica.

Cele 15 programe TV digitale vor putea fi receptionate gratuit de populatie?

"Nu. Vor anunta cei care fac modelul de business. Exista mai multe variante: fie platesc televiziunile pentru a fi preluate, fie plateste clientul daca vrea sa plateasca, fie se partajeaza costurile intre statiile TV si clienti. Doar TVR 1 va fi gratuit. In rest: Dai banul esti acolo, nu dai nu esti", a precizat Dan Nica.

Anterior s-a discutat despre 14 programe receptionate gratuit, cele cu audienta cea mai mare. Ce canale TV ar urma sa fie difuzate acum?

•"Sigur ca depinde de model. Unii spun ca pt. a fi atractiv trebuie sa ai 2-3 televiziuni de stiri, 2-3 televiziuni de divertisment, 2 canale de sport, pt ca cineva care vrea sa ofere asta sa aiba cam 95% din cele mai utilizate canale. Depinde de discutii si de televiziunile care vor sa intre", a declarat ministrul.

Nica: O investitie in perioada urmatoare ar putea sa scada si mai mult preturile set-top box-urilor

Intrebat daca a inceput sa fie elaborata aceasta noua strategie, ministrul Nica a spus ca inca se discuta si a oferit o explicatie proprie privind cauza pentru care Romania nu are inca televiziune digitala terestra.

•"Sunt multe discutii pentru ca am incercat sa vad de ce nu se intampla obligatia ca Romania sa aiba televiziune digitala terestra si sa vad care este cauza. Cauza a fost ca nu a existat o strategie, prin urmare nu s-a putut face nici un fel de previziune cu licentele si foarte multe lucruri care tin de standardul set-top box-ului. Aici am cerut cateva lucruri: sa fie standard set-top box care sa permita sa schimbi pe ce MUX vrei. Am inteles ca sunt patru MUX-uri in Romania pe DVB-T 2. Deci eu ca si client trebuie sa am posibilitatea sa nu fiu dependent de un provider. Asta-i valabil pentru cei care au televizoare fara tunner digital.
•In Romania exista cc 1% televizoare care au tunner DVB-T-2 incorporat, cred ca 5-7% sunt cele care au DVB-T, ceilalti nu au nici un fel de tunner digital. Si atunci este nevoie sa-ti pui acest set-top box. Preturile din fericire au scazut si daca va mai aparea si o investitie in perioada urmatoare s-ar putea sa scada si mai mult, astfel incat sa nu fie o bariera nici financiara, pt ca tot providerul trebuie sa cumpere set-top boxurile si sa le dea omului pt ca daca il pui pe el sa sa dea 20 de euro cum am vazut ca erau preturile anul trecut prin anumite tari este o suma mare si este o bariera", a spus acesta.

Intrebat daca este cumva vorba de o investitie a chinezilor de la ZTE, Dan Nica a precizat ca se fereste sa dea informatii in acest sens pana nu apare ceva concret.

"Este o investitie de 10-20 de milioane de euro pe segmentul televiziunii digitale terestre, pentru set-top boxuri. Nu am nume de dat", a spus Dan Nica.

Scurt istoric al blocarii tranzitiei la televiziunea digitala terestra in 2011

Romanii care receptioneaza in prezent programe TV gratuit, din eter, cu antena individuala, nu vor mai putea face acest lucru in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra, un proces care ar urma sa duca la aparitia unei noi platforme majore de difuzare a semnalului TV, pe langa platformele de cablu si satelit. Pentru a mai putea vedea gratuit programe TV, acestia ar trebui sa detina receptoare pentru semnalul TV transmis in noul sistem DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial).

•Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor incorporat sau un echipament de sine statator (set-top-box). In caz contrar, ar trebui sa se aboneze la una din cele trei platforme deja existente - cablu, satelit sau tv prin protocol IP.
•Un multiplex digital (MUX) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Acest proces a fost blocat in 2010 in Romania, intr-un moment in care procesul de licitare pentru atribuirea primelor doua multiplexuri digitale era in plina derulare. La inceputul anului, lucrurile pareau sa se dezghete prin initierea unui proiect de modificare a legii audiovizualului prin care Societatea Romana de Televiziune (SRTv) ar fi primit prin incredintare directa o astfel de licenta. Lucrurile s-au blocat insa la Ministerul de Finante, care a cerut evitarea unei supracompensari bugetare catre SRTv in difuzarea programelor publice, difuzare asigurata acum de SNR. Este vorba de fonduri publice care in 2010 s-au ridicat la circa 40 de milioane de euro. Sursa: hotnews.ro


Un comentariu despre subiectul „Programe de televiziune în format digital terestru în România ?”:
Anonim

Cit va fi cablisti no sa vedem DVB-T,ca trebuie sa platim amenzi la UE din cauza lor! ,pentru intirziere .TRAIM in ROMANIA

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile