vineri, 4 ianuarie 2013

Televiziunea în România anului 2013

Pe fondul crizei care se mentine si se pare ca se agraveaza, e foarte posibil ca si piata de televizune sa involueze, mai ales din cauza diminuarii bugetelor de publicitate si migrarii agentilor comerciali catre piata mult mai ieftina si poate mai eficienta din mediul online.

Recensamantul populatiei și al locuintelor din 2011 a scazut numarul teoretic al telespectatorilor din România, chiar daca practic era deja diminuat. Aceasta s-ar putea concretiza în falimentul multor posturi de televiziune, cauzat de scaderea prețului plătit pentru publicitatea care se adreseaza unui numar mai redus telespectatori.

Din cauza saturarii nevoilor telespectatorilor pentru filmele si serialele americane, datorată lansarii diverselor serviciilor online video-on-demand cu abonament, dar si multiplelor surse de obtinere in mod legal sau ilegal a productiilor cinematografice de succes, o mare parte din televiziuni vor fi nevoite sa se axeze si mai mult catre productii proprii ( cat mai multe show-uri si seriale autohtone de calitate ), cu care pot relativ sa concureze, pe anumite segmente de telespectatori, cu continutul de obicei de mai mare calitate oferit de producatorii de film americani, acoperind astfel lipsa de productii de succes românesti.

Pe de alta parte, datorita migrarii trendului audientei catre canalele de stiri, programele de actualitati vor trebui sa joace un rol important in orice televiziune care doreste sa reziste crizei economice. Doar astfel se vor putea atrage sau pastra advertiserii.

Companiile de telecomunicații au intrat deja in concurenta acerba cu statiile de televiziune clasice, diverse firme de televiziune prin cablu lansând deja posturi tv de nișă. Toți acesti noi jucători pe piața de conținut vor scădea șansele de a atrage cumpărători de spații de publicitate în televiziunile deja consacrate sau vor contribui, prin mecanismul cerere-ofertă, la diminuarea prețurilor plătite.

Fără tăgadă ca lansarea unor noi posturi in format High Definiton va atrage noi telespectatori, mai ales că piața de televizoare capabile sa redea continut HD a cunoscut in ultimul an o crestere semnificativa al vânzărilor. O mare parte din telespectatori vor prefera o imagine de inalta definite in locul unui content vizibil imbunatatit, de aceea existenta variantei HD a oricarei televiziuni care se doreste de durata devine absolut necesară.

De asemenea, preconizata lansare in acest an a sistemului de emisie digital terestru DVB-T ar putea permite lansarea unor noi operatori de televiziune, care sa concureze si sa scada veniturile distribuitorilor clasici de televiziune prin cablu si satelit.

Nu trebuie omis că posturile tv vor trebui sa isi concentreze eforturile cat mai mult pe promovarea programelor in mediul online si mai ales in mediile de socializare, televiziunile trebuind sa devina un tip de "social tv" cu mai mare interactivitate si comunicare in ambele sensuri, nu doar de la televiziune spre telespectatori. Nu va trebui ignorată nici distributia prin sisteme legale de televiziune online, care ar putea completa veniturile acestor posturi tv, mai ales ca trendul de televiziune plătită online este in plină dezvoltare, atât pe sisteme pc, cat si pe unele Smart Tv-uri, tablete sau telefoane mobile. Legat de acest sistem de promovare online, se deduce simplu ca la rândul lor, televiziunile nu trebuie doar sa câștige venituri din publicitate, ci sa se axeze pe redistribuirea unei părți din venituri pentru a plati alte medii în care să fie la rândul lor promovați.

Dupa acesta scurta prezentare a posibilei evolutii a pietei in televiziunea din România, dvs. cititorii nostri aveti cuvântul la comentarii. Puteti posta previziunile pe care le aveti despre modul cum va evolua piata media tv in Romania si sfaturile pe care le dati televiziunilor românești pentru anul 2013.


2 comentarii despre subiectul „Televiziunea în România anului 2013”:
Echim Ion

Trebuie dupa parerea mea sa se treaca cat mai repede la generalizarea emisiei televiziunii digitale terestre.

Anonim

va rog sa introduceti cat mai urgent televiziunea digitala terestra si in romania caci in spania se pot viziona cu o simpla antena un nr de 17 posturi tv la nivel national

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile