miercuri, 23 ianuarie 2013

Televiziunile obligatorii la retransmisie în România anului 2013

CNA a hotărât care sunt televiziunile obligatorii la retransmisie in anul 2013, pentru respectarea prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Față de anul 2012, în acest an, operatorii de cablu nu mai sunt obligaţi să retransmită televiziunile Mynele TV, Trinitas TV, DDTV, Money Channel, Speranţa TV şi TOP 1. Ca modificări în lista must-caryy, în acest an operatorii de televiziune sunt obligaţi să retransmită următoarele televiziuni: România TV, Naşul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music şi Inedit TV.

Dintre serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România au intrat in listă:

1. TVR 1
2. TVR 2
3. TVR 3
4. TVR NEWS
5. STUDIOUL TERITORIAL CLUJ (Judeţele CLUJ, BISTRIŢA-NĂSĂUD, SĂLAJ, BIHOR, SIBIU, MARAMUREŞ, SATU-MARE)
6. STUDIOUL TERITORIAL CRAIOVA (Judeţele OLT, VÂLCEA, GORJ, MEHEDINŢI, ARGEŞ, DOLJ, TELEORMAN)
7. STUDIOUL TERITORIAL IAŞI (Judeţele IAŞI, VASLUI, NEAMŢ, VRANCEA, GALAŢI, BOTOŞANI, SUCEAVA, BACĂU)
8. STUDIOUL TERITORIAL TÂRGU MUREŞ (Judeţele MUREŞ, ALBA, BRAŞOV, HARGHITA, COVASNA)
9. STUDIOUL TERITORIAL TIMIŞOARA (Judeţele TIMIŞ, ARAD, HUNEDOARA, CARAŞ-SEVERIN)

Dintre serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte a fost listată televiziunea TV 5, care are si o parte din programe subtitrate în limba română.

Dintre serviciile de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi – în ordinea indicelui anual de audienţă (rtg% pe Whole Day, All + guests, pentru anul 2012), conform ASOCIAŢIEI ROMÂNĂ PENTRU MĂSURAREA AUDIENŢELOR – ARMA, intră în lista obligatorie must-carry:

1 PRO TV 3.309
2 ANTENA 1 2.495
3 KANAL D 1.534
4 ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS 1.411
5 PRIMA TV 0.877
6 REALITATEA TV 0.75
7 NAŢIONAL TV 0.67
8 B1 TV 0.501
9 ROMÂNIA TV 0.481
10 ANTENA 2 0.191
11 FAVORIT TV 0.16
12 TARAF TV 0.145
13 KISS TV 0.119
14 EUFORIA LIFESTYLE TV 0.1
15 GSP-TV 0.088
16 NAŢIONAL 24 PLUS 0.068
17 U TELEVIZIUNE INTERACTIVĂ 0.063
18 MUSIC CHANNEL 0.043
19 NEPTUN TV 0.015
20 NAŞUL TV 0.013
21 TRANSILVANIA L!VE 0.01
22 LOOK TV 0.01
23 H!T MUSIC CHANNEL 0.01
24 TV H 2.0 0.006
25 INEDIT TV 0.005

Dintre serviciile de programe destinate minorităţilor naţionale cu o pondere mai mare de 20%, aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României intră în listă ERDELY TV (minoritate maghiară: Judeţele Harghita – 84,61%, Covasna – 73,81%, Mureş – 39,26%, Satu Mare – 35,22%, Bihor – 25,92%, Sălaj – 23,07%).

În listă au intrat și programele regionale Valea Prahovei TV, Informaţia TV, Realitatea TV Banat, TVT 89, West TV , N1 TV, TV Buzău, TV SudEst, MDI TV, Antena 1 din Slobozia, Axa TV Maramureş, eMaramureş TV, Maramureş TV, Nord TV, Erdely TV, Est TV, TeleMoldova Plus, Olt TV.

Nu se stie care va fi situatia includerii în lista must-carry a televiziunii OTV, a cărei licență a fost retrasă ieri, în situația în care ar câștiga în instanță anularea deciziei CNA de retragere a licenței. În statiscile ARMA, audienta OTV era pe locul 15.

De asemenea, trebuie precizate câteva prevederi legale privind această listă must-carry, conform articolului 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare:

(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.
(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.
(3) În mediul rural, pentru reţele cu mai puţin de 100 de abonaţi Societatea Română de Televiziune poate asigura gratuit recepţia programelor publice, în vederea retransmisiei.
(4) În localităţile în care o minoritate naţională reprezintă o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura şi servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, în limba minorităţii respective.
(5) În limita posibilităţilor, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice vor include în ofertele lor de programe serviciile publice ale Societăţii Române de Radiodifuziune, ale unui program de radiodifuziune naţional şi ale unui program de radiodifuziune local, private.


5 comentarii despre subiectul „Televiziunile obligatorii la retransmisie în România anului 2013”:
Anonim

Dar ce se intimpla cu firmele prin cablu care mai FURA si alte programe tv si le retransmit prin cablu fara a da un ban la STAT.Trebuie controlatii mai des aceste firme.

Dark

Ce treaba ai tu daca "fură" alte programe tv, te deranjează ceva, esti vreun justitiar ? Si de unde stii ca "fură" ? :) Le decodeaza pirat sau ce fac? Tu crezi ca baga asa programe de capul lor? Firmele de cablu au o grila de televiziuni aprobata de CNA, dupa ce verifica ca operatorii de cablu au obtinut acordurile de transmisie de la televiziunile respective. Nu emit operatorii asa ce vor si cand vor, fara aprobari, fiindca risca suspendarea licentei de operator de cablu, amenzi si despagubiri usturatoare. :)

Anonim

Mai sa fie.In primul rind daca fura nu ajung banii la posturile tv respectiv bani la bugetul statului.Ca fura ?.Da stiu ca anumite programa tv au meniul de FOCUSSAT,DOOLCE TV etc. Ca daca erau legali aveau decodoare de la posturile tv.Nu pirat ci din DTH-uri cum am mai amintit mai sus.NU verifica nimic in teritoriu decit daca se face sesizare de catre o alta firma concurenta si daca e o singura firma va dati seama.Ba da , schimb programele cum vor ei. (firme de cablu din JUD. CALARASI ,jud. VASLUI etc.)Stiu o firma care retransmite programe tv furate de 6 ani si a primit o singura data o amenda modesta.Nu risca nimic daca sunt membri asociati.

Anonim

Deranjul e concurenta neloiala , Daca ai bani multi(necinstiti) nu poti tine pasul cu ei.

Dark

Pai fa tu o sesizare impotriva respectivelor firme de cablu, daca ai vreun interes legitim. Nu se fac sesizari pe forumuri, ci la autoritatile competente.

Vezi sa nu fie vreo firma de cablu care apartine de Focus Sat sau Dolce Tv, ca poate de aceea au de exemplu sigla Dolce pe unele canale de cablu, sa isi faca publicitate la firma mamă DTH, deci totul e legal. Ca doar daca ar fura programe cum zici tu, ar avea alte metode sa bage programele furate fara sigla ( de exemplu le-ar lua de la alt operator care nu are sigla, e la mintea si a unui copil ).

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile