Un meteorit a explodat deasupra Rusiei - fragmente au lovit Pământul. Să fie doar avangarda ? Deseara un meteorit va trece pe "lângă" Pamant ! Nu stim daca va perturba comunicatiile sau daca fragmente vor lovi vreun satelit de telecomunicații, dar nu e exclus.
O serie de explozii au acoperit, aseară, cerul din munții Urali, cauzate cel mai probabil de o ploaie de meteoriți. Martorii spun că impactul a fost atât de mare, încât casele s-au cutremurat, ferestrele au fost pur și simplu spulberate, iar telefoanele au încetat să mai funcționeze.
Presa rusă vorbește despre 300 de răniți, în timp ce ziarele britanice avansează un bilanț de 150 de oameni care au suferit răni în urma exploziilor.
Astrofizicianul rus Serghei Zamozdra atrage atenția că dezintegrarea unui meteorit la intrarea în straturile inferioare ale atmosferei terestre deasupra regiunii Celeabinsk ar putea provoca o gaură în stratul de ozon.
"După estimările mele, meteoritul a explodat la o altitudine de 50 de km, deoarece undele de şoc au venit la două minute după explozie, iar sunetul are nevoie de trei secunde pentru a depăşi un kilometru", a spus, potrivit Agrepres, omul de ştiinţă rus, citat de Gazeta.ru.
Potrivit rapoartelor neoficiale, meteoritul a fost interceptat de o bază militară aeriană din Urzhumka, lângă Chelyabinsk, care au trimis un proiectil să-l distrugă la altitudinea de 20 de kilometri. Lumina roșie care a urmat apoi a putut fi văzută în regiunile Sverdlovsk, Bashkiria și chiar în nordul Kazakhstanului.
Conform site-ului Russia Today, cel puțin o bucată din meteorit ar fi căzut pe Pământ, cauzând pagube în zona Chelyabinsk.
A fost afectat zidul unei fabrici și distrusă întreaga rețea online a orașului, precum și conexiunea mobilă. Centrul pentru Situații de Urgență din Rusia a raportat că circa 20.000 de angajați lucrează pentru estima pagubele și trei avioane survolează perimetrul.
La câteva minute de la incident, încă panicați, oamenii au postat mesaje alarmante pe rețele de socializare.
“Mi s-au înfundat urechile din cauza exploziei...Au explodat geamurile, mi-a murit telefonul”, a scris, pe Twitter, Evgeniya Gabun, o localnică din Chelyabinsk.
“Geamurile mele sunt făcute bucăți, tremur toată. Lumea din jur spune că s-a prăbușit un avion, încă nu știu ce să cred”, spune și utilizatoarea Katya Grechannikova.
“Casa mi s-a cutremurat atât de tare, încât am crezut că e vorba despre un cutremur sau de un OZN”, este și reacția Bukreeva Olga. Surse: youtube.com, evz.ro
Deseara un "alt" meteorit va trece pe "langa" Pamant !
Asteroidul 2012 DA14 intersectează, vineri 15 februarie , orbita Pământului, fără a prezenta însă un pericol de ciocnire cu Pământul. În schimb, asteroidul va putea fi observat chiar și cu un binoclu, potrivit ROSA.
Descoperit pe 22 februarie 2012 la Observatorul Astronomic din La Sagra, Spania, asteroidul 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 50-80 de metri şi, în caz de impact, ar putea distruge un oraş mare cam cat Bucurestiul. Deci nu trebuie oamenii sa isi facă griji.
"Astăzi aşteptăm să treacă pe lângă Pământ un asteroid cu o masă cam de 100.000 de tone. Ciocnirea cu un asteroid a Pământului poate să ducă la dezastre mult mai mari decât cele pregătite de cutremure sau de tsunami", a avertizat Dumitru Prunariu, la România TV.
Distanța minimă dintre Pământ și asteroid va fi de 27.700 km şi se va înregistra la ora 21.24.42, ora României. El va trece atât de aproape de Terra, încât se va afla la o distanţă mai mică decât altitudinea la care se află anumiţi sateliţi.
Potrivit NASA, asteroidul este cel mai mare detectat vreodată de oamenii de ştiinţă care trece atât de aproape de Terra.
Dumitru Prunariu, a precizat că asteroidul nu are legătură cu ploaia de meteoriţi din Rusia, produsă în urmă cu câteva ore. "Alţi meteoriţi decât asteroidul au intrat în atmosfera terestră şi au produs pagube", a punctat singurul român care a ajuns vreodată în spaţiu.
"În zona planetei Marte există o centură de meteoriţi, iar dintre aceştia uneori unii evadează şi ajung şi în preajma Pământului. Asteroizii sau meteoriţii care se apropie periculos de pământ şi pot să-l ciocnească reprezintă un pericol real. (...) În anul 1908, deasupra Siberiei, a intrat în atmosfera terestră un corp ceresc cu diametrul cam de 45 de metri, care, dezintegrându-se total în atmosferă, la o înălţime de peste 8 kilometri, a provocat o undă de şoc care a pus la pământ 2.000 de kilometri pătraţi de pădure", a explicat Dumitru Prunariu pentru RTV.
NASA a subliniat faptul că "acordă cea mai mare prioritate monitorizării asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestră, cu scopul de a proteja planeta".
Goldstone Solar System Radar pe care NASA îl deţine în deşertul Mojave din California va monitoriza asteroidul pe 16, 18, 19 şi 20 februarie.
Ţinând cont de mărimea asteroidului, imaginile obţinute de acest radar vor fi fără îndoială reduse cu un maximum de câţiva pixeli, precizează agenţia americană. Surrse partiale: rtv.net, youtube.com, evz.ro, fotografii din diverse site-uri din Rusia.
horor
Ce horor anonim, e un caz stiintific interesant. Poate mai degraba vrei sa spui ca aduce cu un fragment dintr-un film SF.
Sa speram ca nu loveste satelitul Thor sau Hellas Sat meteoritul de la ora 21:24, cel care trece de la sud spre nord ( de jos in sus, asa il vom vedea ), ca ramanem fara televiziune :).
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.