miercuri, 6 martie 2013

Ce înseamnă LNB, factor de zgomot și polarizare ?

Ce este un LNB ?

LNB înseamna low-noise block downconverter, fiind un dispozitiv receptor montat pe antenele utilizate pentru recepție TV prin satelit.

Acest LNB colectează undele radio de la antena.

Denumit de asemenea LNC ( low-noise block ) sau chiar LND (​​low-noise downconverter), LNB-ul este uneori în mod greșit denumit LNA (amplificator cu zgomot redus sau low-noise amplifier ).

LNB-ul este de fapt o combinatie de amplificator cu zgomot redus, mixer de frecvențe, oscilator local și amplificator IF.

Acesta primește semnalul de la satelit ( colectat anterior de o antenă ), apoi il amplifică si converteste blocul de frecvențe la un bloc mai mic de frecvențe intermediare (IF), astfel încât semnalul să poată fi transportat la receiverul de satelit, printr-un cablu coaxial relativ ieftin.

Transferarea semnalului ( in forma originală ) de la antena spre receiver ar necesita o ghid de undă scump și nepractic.

LNB-ul este de obicei fixat fizic in fața antenei, pe unul sau mai multe brațe, in punctul focal.


( Spunem ca de obicei este LNB-ul montat in fata antenei, fiindca exista situatii cand e montat si in "spatele" antenei, cum e cazul antenei Cybertenna s64, probabil o antena bazata pe principiile Fresnel. )

Semnalul este preluat de la antena de un feedhorn și este trimis spre o secțiune a ghidului de undă.

Un pin sau o sondă de metal iese în ghidul de undă în unghi drept față de axa si acționează ca o antenă, care transmite semnalul la o placă de circuit imprimat din interiorul casetei ecranate a LNB-ului, pentru procesare.

Semnalul rezultat IF ( de frecvență mai mică ) este apoi transmis spre receiver printr-un conector ( mufă F ) la care se conectează cablul coaxial.

Componentele LNB-uri sunt protejate de o carcasă foarte etansa, ferindu-le de umiditate si ingheț.

Inghețarea unui LNB in interior, desi este foarte putin probabila, totusi se poate intampla daca orice tip de umiditate patrunde accidental in LNB, iar la temperaturi foarte joase devine un strat fin sau mai gros de gheața. Insa acest fenomen are loc de obicei doar la LNB-uri cu carcasa fisurata sau neetanșă, si doar daca LNB-ul nu primeste energie electrica.

De aceea, pentru a combate acest fenomen, multe receivere de satelit oferă opțiunea de a păstra LNB alimentat în timp ce receptorul este în stand-by. De fapt, cele mai multe LNB-uri sunt ținute alimentate, deoarece acest lucru ajută la stabilizarea temperaturii, prin disiparea căldurii din circuitele LNB-ului. Au existat modele de receptoare ( si probabil inca există ) la care LNB-ul rămânea incontinuu alimentat în regimul de stand-by al receiverului, astfel încât receptorul putea primi actualizări de firmware, actualizările electronice EPG, continut VOD, chei de decodare pentru vizionarea de conținut criptat.



Factorul de zgomot

Semnalul primit de LNB este extrem de slab și trebuie așadar să fie amplificat înainte de a face conversia la frecvente mai mici.

Amplificatorul cu zgomot redus al LNB amplifica acest semnal slab, adăugând prin amplificare un cat mai putin posibil zgomot la semnalul amplificat.

Calitatea unu LNB este mai bună cu cât zgomotul indus de LNB este mai mic. Acest zgomot este exprimat ca factor de zgomot (sau uneori ca temperatura de zgomot), reprezentand raportul dintre cantitatea de zgomot la intrare si la ieșire, în decibeli (dB).

LNB-ul ideal ar avea o cifră de zgomot de 0dB. Fiecare LNB introduce ceva zgomot, deși designul inteligent, componentele scumpe si chiar mici reglaje individuale ale LNB-ului ( după fabricație ) pot reduce nivelul de zgomot la niveluri foarte scăzute.

Fiecare LNB de pe linia de producție are un factor de zgomot diferit, din cauza toleranțelor de fabricație.

Factorul de zgomot prezentat in prospectul produsului sau scris pe LNB ( important pentru determinarea calitatii LNB-ului ) este de obicei relativ si nu prezinta exact performanță în întreaga gamă de frecvențe, deoarece factorul de zgomot nu este tipic pentru acel LNB si toate frecventele, ci o medie preconizata a lotului de producție.

De aceea pot exista LNB-uri cu acelasi factor de zgomot, dar cu performante foarte diferite.

Achizitionarea unui LNB bun depinde si de noroc, mai ales in privinta LNB-urilor fabricate de firme mai putin cunoscute.


Polarizarea

Un alt element de discutat in privinta LNB-urilor este polarizarea, dar despre care vom detalia pe larg in alt articol. De retinut ca semnalele de satelit sunt difuzate, de obicei, folosind polarizari diferite pentru a maximiza numărul de transmisii efectuate pe aceeasi frecvență. Receiverul poate distinge între transmisii folosind aceeași frecvență, dar polarizare diferite.

In lume transmisiile de televiziune prin satelit utilizează cel mai des polarizare verticală sau orizontală liniară, dar exista zone ( de exemplu in America de Nord ) unde pentru transmisii se utilizează polarizare circulară stânga sau dreapta circulară. În aceste ultime modele de LNB-uri "circulare", ghidul de undă este realizat dintr-un material dielectric, care coneverteste semnalele circulare polarizate in semnal liniar polarizat vertical sau orizontal, incat sa fie tratat ca atare de receiver.


Tipuri de LNB

Au existat si exista mai multe tipuri de LNB-uri . In functie de frecventa pentru care sunt utilizate, pot fi de exemplu pentru banda Ku, cu variatia "Universal LNB" ( original ca denumire "Astra LNB") si care este cel mai des utilizata si intalnita in Romania pentru uz casnic, banda Ka, banda C etc.

Pe langa LNB-urile single ( cu o singur iesire ) sau există si LNB-uri "multiple", cum ar fi:

- LNB-urile Dual / Twin / Quad / Octo ( LNB-uri cu un singur feedhorn si mai multe iesiri pentru conectarea la mai multe tunere de satelit)

- LNB-urile Quattro ( distribuie semnal catre orice numar de receivere, de la o antena comuna, dar nu poate fi conectat direct la receivere, ci printr-un multiswitch )

- LNB SCR/unicable ( transmite printr-un singur cablu semnal la mai multe receivere )

- LNB pentru fibră optica ( transmite semnalul spre receivere prin fibra optica, toate cele 4 sub benzi ale spectrului Ku fiind transmise simultan prin doua semnale simultane, printr-un convertor optic)

- LNB-uri monobloc ( este de fapt o unitate formata din doua LNB-uri pentru receptionarea a doi sateliti simultan apropiati, de exemplu Hot Bird 13°E si Astra 19.2°E, in general cu diferenta de 6 grade )

- LNB-uri Duo ( asemanatoare cu cele monobloc, dar pentru receptionarea satelitilor Astra 23.5°E si Astra 19.2°E ).


33 de comentarii despre subiectul „Ce înseamnă LNB, factor de zgomot și polarizare ?”:
nicu

se gasesc LNB-uri monobloc pentru diferente de 3°compatibil pentru Thor si Amos ?trebuie setari suplimentare daca se foloseste un astfel de LNB

Anonim

Da, se gasesc, de exemplu Inverto MONOBLOCK - 3 grade, pentru antena offset, la 49 RON ( (ex. Astra-Eutelsat W2, Hotbird-Eutelsat W2, Thor-Amos), recomandat pentru antena de 75 - 85 cm.

Anonim

Vreau sa receptionez astra 23,5 si astra 19,2 pe trei receivere. De ce echipament am nevoie ?

Anonim

Sunt mai multe variante.

De exemplu, o varianta este 2 antene, 2 LNB-uri Quatro, Comutator DiseqC 2/1 ( pentru 2 LNB-uri, cate unul montat inaintea fiecarui receptor ), 2 receptoare digitale compatibile cu minim DiseqC-ul comutatorului.

Alt exemplu este mai greu de realizat de amatori si foloseste o antena offset mai mare sau mai speciala, pe care se monteaza 2 LNB-uri Quatro, orientate in focar principal si secundar pe Astra 23,5 si Astra 19,2, un suport pentru doua LNB-uri, Comutator DiseqC 2/1 ( pentru 2 LNB-uri, cate unul montat inaintea fiecarui receptor ), 2 receptoare digitale compatibile cu minim DiseqC-ul comutatorului. La varianta asta apare problema ca nu se stie daca vei gasi usor suport ajustabil pentru LNB-uri si daca LNB-urile vor avea loc unul de altul, fiind quatro, iar satelitii apropiati. Asta urmeaza sa verifici tu practic. De asemenea, exista problema ca semnalul in focarul secundar va fi mai slab decat daca e montat in focar principal pe alta antena.

Anonim

Mulțumesc pentru raspuns. Am echipamentul de la orange tv cu suport pentru doua LNB-uri dar am trei receivere si cu configuratia lor nu pot sa receptionez astra 19,2 numai pe un singur receiver.

cristi7

Pai ai cumparat deja TOATE COMPONENTELE pe care le-a scris anonimul de mai sus, cu comutatoare, lnb-uri quatro etc ? Faci si ai ce si cum a zis el si merge. Cu lnburile de acum si fara comutatoare diseccq nu iti merge decat pe un receptor, dar daca faci cum a zis el iti merge pe toate orice canal de pe oricare dintre cei doi sateliti, simultan, adica fara sa influenteze vizionarea pe celelalte receptoare, care devin independente unul de altul.

Anonim

Am înțeles. Mulțumesc mult.

Anonim

Am abonament la DIGI cu un LNB simplu pe o antenna de 1m diametru! Oare daca schimb LNB-ul cu unul monobloc o sa prind mai multi sateliti? Evident cu un reciver FTA nu cu conserva de la DIGI! Si daca da ce LNB monobloc imi recomandati, cel de 3 grade sau cel de 6 grade? Mentionez ca sunt novice in ale satelitilor, da ma gandesc ca schimbarea unui LNB nu-I o munca de specialist!

Multam fain!

cris

Ti s-a mai raspuns la alt subiect. Da, vei prinde un satelit in plus, daca vei reusi sa reglezi bine.

Cu cel monobloc de 3 grade vei receptiona in plus, pe langa canalele de pe Thor / Intelsat de la 0,8 grade Vest, si satelitii Amos de la 4 grade Vest, cu urmatoarele canale la liber:

http://ro.kingofsat.net/freqs.php?&pos=4W&standard=All&ordre=freq&filtre=Clear

Cu cel de 6 grade diferenta vei receptiona in plus Sirius de la 4,8 grade Est, cu urmatoarele canale la liber:

http://ro.kingofsat.net/freqs.php?&pos=4.8E&standard=All&ordre=freq&filtre=Clear

Oricum ai face, sunt numai abureli de canale. Vrei receptie FTA de calitate si de cantitate, monteaza o antena cu LNB monobloc de 6 grade pentru Astra 19,2 grade / Hotbird 13 grade si vei receptiona urmatoarele sute de canale, inclusiv HD, daca ai receptorul HD:

Hotbird: http://ro.kingofsat.net/freqs.php?&pos=13E&standard=All&ordre=freq&filtre=Clear

SES ASTRA: http://ro.kingofsat.net/freqs.php?&pos=19.2E&standard=All&ordre=freq&filtre=Clear

Anonim

Multumesc mult! LNB-ul monobloc se monteaza in partea dreapta privind din spatele antenei! Adica sistemul de prindere se va pune pe LNB-ul din stanga, privind din spatele antenei!

Multam!!!

Anonim

va rog sa ma ajutati,
am frecventa good dar nivel si calitate 10%.
Traiesc in Italia, dar montajul antenei este ....

Anonim

... dificil ?

Apeleza la un instalator de antene, in 10 minute vei avea antena orientata !

Sau mai incearca, daca ai timp...

Ca sa te ajut cu un sfat, ideea este ca reglajul se face la milimetru si ai nevoie de minim semnal 60% si calitate minim 60%, altfel este semnal inutil.

vreau un pupic

Salut, va rog frumos daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Am antena de la digi si cand m-am mutat la alta locuință am uitat lnb-ul pe antena care era montata la locuinta resectiva, mentionez ca locuiesc in Germania iar apoi am facut rost de 4 lnb la mana a doua insa nu reusesc sa prind nici macar 1% semnal, poate sa fie de vina lnb-urile? ma refer la tip nu ca defectiune. Ce fel de lnb sa caut?

Anonim

Iti trebuie LNB universal pentru banda Ku... vreo 10 euro... cumpara nou, nu te incurca cu second hand... De exemplu, un LNB bun cu pret mic este
LNB Inverto Black Ultra Single. Il am si eu pe antena Digi Tv si e cu 10-20% mai performant decat cel de la Digi:

http://www.elstar.ro/?page=shop/flypage&product_id=583&category_id=452dc6cb6a3fd4927ca813b4796c2bf4

De asemenea, ai grija sa il montezi tot in pozitia in care a fost cel anterior, inclusiv reglajul inainte si inapoi, rotirea etc. Vezi sa nu se atinga de firul central vreun fir de la masa de izolare a cablului, DACĂ ai schimbat si conectorul.

Anonim

Salut,
as vrea recomandari pentru cele necesare dotarii unei rulote, cu modele concrete, preturi si adrese; va adresati unui novice, multam.

BlackSat

Important este ca receptorul să fie HD ( DVB-S2) si sa fie alimentabil si la 12 Volti si conform cu celelate caracteristici ale alimentarii oferite de autovehicul. Depinde si daca vrei receptie fixa cand stationezi sau in mers. Mai jos găsesti câteva linkuri si discutii utile:

http://hdsatelit.blogspot.ro/2014/02/antene-satelit-pentru-mijloace-de.html

http://forum.softpedia.com/topic/749022-recomandare-sistem-receptie-satelit-pentru-rulota/

http://www.forumrulote.ro/topic/1937-sfat-achizitie-antena-tvradio-pentru-rulota/

http://olx.ro/oferte/q-antene-pentru-rulote/

http://www.okazii.ro/cautare/antene+pentru+rulote.html

http://www.weinsberg.ro/accesorii.html

http://ro.nassat.com/productos/autodeploy/

http://www.elstar.ro/?page=shop/flypage&product_id=581&category_id=56a3512e8297ca609bfbc034343e19c9.

http://www.tehnicb.ro/antene_satelit.htm

Cu toate acestea, antenele de camping de 35-40 cm sunt cam inutile in Romania, nu receptioneaza semnal suficient, de aceea, daca nu ai nevoie de receptie in mers, iti recomand o anteana offset de 80 cm, chiar daca nu e de camping, o reglezi manual in 10 minute cu ajutorul unui satfinder, dupa ce capeti experienta prin exercitiu.

LNB-ul sa fie universal in banda Ku de cu factor de zgomot de maxim 0,2 db, preferabil de la o firma mai serioasa, cum ar fi Inverto.

SilviuBC

Va salut! Am un LNB de la Dolce quad. Momentan e conectat la un tv LG cu tuner S2 incorporat. Merge cat se poate de perfect Astra 19.2. Daca mai conectez inca un TV cu S2 sau un receiver va avea probleme cu alimentarea? Poate primi simultan alimentare(12/18V) pe toate cele 4 intrari?

Anonim

Daca este LNB Quad, deci daca are 4 intrari separate cu electronica separata in interior, atunci poti conecta 4 dispozitive diferite simultan, prin cabluri diferite conectate la diferite intrari ale LNB-ului, iar montajele electronice din LNB-ul Quad vor administra separat tensiunile.

SilviuBC

Multumesc de raspuns!
Daca era quatro cred ca trebuia sa scrie pe el care e low si care hi.

Anonim

Salut am LNB crapat si nu mai pdrind toate programele.Asta o fi cauza?Multumgesc

Anonim

Nu neapărat (ma gadesc ca te referi ca nu le receptionezi pe toate cele necodate)...

- Receptorul este DVB-S2? Sa nu fie doar DVB-S...
- Unele canale de pe cativa sateliti sunt in sistem multistream, deci nu pot fi receptionate decat cu receptor compatibil PLS...
- Care satelit? Nu toti satelitii au semnal in Romania pe toate frecventele...
- Antena poate sa fie putin dereglata...
- LNB-ul poate sa fie rotit necorespunzator in jurul axei principale si pierde calitatea pe unele frecvente cu semnal mai slab..
- Cauza poate sa fie de asemenea si LNB ( sau receptor ) defect partial...
- Poate nu sunt toate frecventele cu toate datele de receptie actualizate in receptor...
- Poate unele canale chiar nu mai emit, desi tu le gasesti specificate ca fiind active pe siteuri gen King Of sat....
- Pot sa fie si alte cauze...

Anonim

Salut! Am cumparat un l.n.b.monobloc Inverto 3 grade,pentru a putea receptiona alternativ 2 sateliti,respectiv Hot Bird si Eutelsat w2.Cum pozitionez l.n.b.ul in jugul antenei pentru a putea receptiona alternativ cei 2 sateliti? Deoarece gatul l.n.b.-ului monobloc e mult mai mic in diametru decat suportul pe care urmeaza sa-l montez,ce ma sfatiuti sa fac pentru al putea folosi in conditii optime? Multumesc anticipat!

Anonim

Pai fie iti cumperi alt suport de LNB, adecvat cu dimensiunile LNB-ului tau, fie faci improvizatii. Ca altfel, cum sa il prinzi? Cu spuma pentru geamuri termopan, cum am auzit ca fac unii, nu cred il mai prea poti regla dupa ce se intareste spuma.

Unknown

Buna seara .
Vin cu o întrebare poate banală
In funcție de ce să cumpăr un lnb Pentru a avea un semnal mai bun la tv
Mulțumesc

Jannet

Intenționez sa cumpăr un LNB Twin recepție Digi la tara.Ce imi recomandați. Nu contează neapărat prețul. Mc.

Anonim

LNB Inverto Black Ultra Twin.

Unknown

Buna ziua
.Locuiesc in madrid. Am antena de digitv si vreau sa cumpar un lnb cu doua iesiri ptr ca am doua decodoare dar nu stiu ce lnb trebuie sa cumpar.ce sfat imi dati?Trebuie sa cer lnb ptr intelsat sau sunt toate la fel. Multumesc

Anonim

Nu exista un LNB dedicat pentru un anumit satelit in banda Ku si alt LNB recomdandat pentru alt satelit in banda Ku. Este suficient sa ceri un LNB (in banda Ku) cu doua iesiri si va merge pe orice satelit in banda Ku, utilizata si sateliții de la aceeasi pozitie orbitala de 0,8 - 1 grad Vest, folositi de Digi. Iti recomand LNB Twin Inverto Ultra High-Gain.

Unknown

Am un tv lg cu dvb s2 la care am conectat o antena de la digi pe care o aveam mei demult in aceiasi pozitie si nu am niciun semnal. Trebuie ceva setări la tv

Anonim

Daca nu s-a dereglat antena între timp, doar scanezi pe televizor sateliții de la 0.8 grade Vest sau 1 grad Vest.

Anonim

Am si eu o intrebare ,am antena de la focus si mi-am luat mai un receiver dar lung are doar o iesire.Ce lnb să-mi comand.

Anonim

Dacă ți-ai luat receptor cu tuner DVB-S2, atunci orice LNB modern pentru banda Ku este bun. Dacă nu e receptorul cu tuner DVB-S2, atunci nu ai ce face cu el pentru satelit.

HD Satelit România

Pentru receptia televiziunii Romania Tv pe satelitul Amos există un articol dedicat la următoarea adresă:

https://www.hdsatelit.com/2018/10/receptia-necriptata-televiziunii.html

Vă rog sa continuați acolo discuția despre Romania Tv pe satelitul Amos. Am adaugat si imagini cu receptia acestei televiziuni pe acel satelit, efectuate la data publicării acestui comentariu.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile