luni, 11 martie 2013

Ce riscă țările care nu finalizează tranziția la televiziunea digitală terestră ?

Există vreun risc pentru țările care nu finalizează tranziția la televiziunea digitală terestră?

Unele țări europene nu a reușit să respecte termenul limită stabilit pentru transferul complet al transmisiilor terestre la formatul digital, iar cinci state au prelungit termenul până in iunie 2015, printre care și România.

Irlanda, Italia, Lituania, Portugalia, Republica Slovacă, Marea Britanie au finalizat procesul în 2012, ceea ce înseamnă că 22 de state membre au respectat termenul limită recomandat, conform statisticilor European Audiovisual Observatory.

Croația, Elveția, Norvegia și Islanda au oprit de asemena transmisiile analogice, aducând la un total de 26 de țări ( din cele 39 state membre monitorizate de către Observatorul European al Sectorului Audiovizual ) numărul țărilor care au finalizat tranziția la televiziunea digitală terestră.

Finalizarea tranzitiei la digital ar trebui sa se incheie in 2013 pentru Grecia, Polonia și Bulgaria, iar pentru Ungaria în 2013 sau 2014 (impreuna cu Macedonia, Bosnia și Herțegovina).

La coadă, după diverse prelungiri si reprelungiri ale termenului limita, se află România, Albania, Rusia, Turcia și Muntenegru, care au planificat finalizarea procesului de tranzitie totala la televiziunea digitală terestra in anul 2015.

Observatorul spune totuși că există o disponibilitate tot mai mare pentru servicii de înaltă definiție (HDTV) pe platforme digitale terestre.

Deși la sfârșitul anului 2009, televiziunea HDTV terestră era disponibilă numai în două țări (Franța și Marea Britanie), la sfârșitul anului 2012 existau canale HD pe platformele digitale terestre din 22 de țări europene, oferind un total combinat de mai mult de 90 de canale nationale  digitale HD și 25 televiziuni HD regionale. Dintre acestea, 6 noi canale HD necodate au fost lansate numai in Franta la sfârșitul anului 2012.

Toate țările vor depăsi termenul limită din iunie 2015 vor încălca tratatul ( acordul ) GE-06 cu International Telecommunications Union (ITU), din 2006 de la Geneva. 

În conformitate cu obligaţiile asumate ca stat membru al Uniunii Europene, raportat şi la angajamentul pe care România şi l-a asumat ca ţară semnatară a Actelor finale ale Conferinţei Regionale de Radiocomunicaţii de la Geneva 2006 (RRC-06), organizată de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT), Romania trebuie să incheie tranzitia la televiziunea digitală terestră până pe data de 17 iulie 2015.
Dar ce riscuri presupune această încălcare a acordului ? Există sancțiuni bine definite în acest acord ?

Așadar aceasta este întrebarea pe care am adresat-o dvs. ( cititorilor HD Satelit ), intrebare la care nu vedem un răspuns foarte clar și la care se poate răspunde în principal cu presupuneri privind efectele negative asupra imaginii României pe plan internațional. Tocmai aflarea răspunsului este rolul acestui subiect de discuții. Deci dvs. ce părere aveți ?

UPDATE 12 iulie 2013: Guvernul României a aprobat Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, aceasta strategie fiind publicată deja in Monitorul Oficial al României.


Aşadar, este oficial: vor fi 5 multiplexuri, cel putin unul din UHF va transmite canale FTA, standardul de transmisie va fi DVB-T2, transmisia analogică a TVR 2 va inceta treptat ( TVR 1 va rămâne transmis şi în analogic până la definitivarea tranzitiei), iar până la 1 iulie 2014 s-ar putea ca minim un multiplex sa acopere deja 40% din populaţie. Orice transmisie analogica pe teritoriul României va înceta până cel târziu pe 17 iunie 2015, iar ANCOM si CNA vor da cu băţul. Detalii oficiale găsiti în articolul de AICI.


7 comentarii despre subiectul „Ce riscă țările care nu finalizează tranziția la televiziunea digitală terestră ?”:
Anonim

Sa risti sa incalci un acord international este foarte nerecomandat, atat pentru politica externa, cat si pentru modul cum este privita Romania de catre celelalte state cu care are diverse alte acorduri. Se poate ajunge chiar la a se pune un semn de intrebare asupra tendintelor Romaniei de a respecta tratatele internationale la care este parte, inclusiv ca parte a Uniunii Europene. Asta pentru cei care nu si-au dat seama din articol ce risca Romania.

Zamba

O recomandare ITU si zboara toate canalele romanesti de pe satelit.

Anonim

Si sanctiuni pentru internet daca vor...

Anonim

Cum s-a intamplat in China si Rusia... Ai acces doar la paginile din anumite tari, desi nu cred ca se va ajunge pana acolo, dar sigur vor face cateva precizari Uniunii Europene despre Romania si statele care nu vor respecta termenul limita si vor atarna greu la UE la lista cu neajunsurile tarii noastre prea iubite, iar cand vrem iar bani imprumut sau altele, pauza... vezi cazul Schengen de acum cateva zile,,,

Castravete

Lol, v-a copiat cineva articolul de aici pe Softpedia si la copiat incomplet si unii de pe acolo nu au inteles nimic. Au luat intrebarea ca stire... :)

http://forum.softpedia.com/topic/914667-ce-risca-arile-care-nu-finalizeaza-tranziia-la-televiziunea-digitala-terestra/

Acolo l-am citit si eu si abia dupa ce am ajuns aici am vazut ca este vorba de un topic de discutii.

Nice blog, cred ca unul dintre cele mai bune din Romania despre sateliti si tv.

Legat de ce sanctiuni risca, trebuie sa cumparati acel acord complet, fiindca nu este public pe net si se cumpara doar tiparit, costa vreo cateva zeci de euro.

Administrator

Multumim pentru aprecieri. Privind Softpedia, e decizia dumnelor ce se discuta in comunitatea pe care o detin. Totusi Softpedia este un forum foarte bine administrat, unde chiar daca dau userii copy-paste, exista moderatori de calitate care trag membri de urechi sa posteze sursa. Nu e problema ca se copiaza informatii ( complet sau scoase din context ), sunt alte site-uri/forumuri care au dat copy-paste la toate cele cateva sute de articole de pe blog si dau zilnic copy-paste in continuare la cele noi postate. Dar aceasta nu e un motiv de suparare, nu avem principii comuniste si nici radical capitaliste, informatia trebuie sa circule, iar hobby-ul receptiei televiziunii prin satelit/cablu/iptv etc sa fie astfel popularizat cat mai eficient.

Anonim

NU risca nimic abureli stiu rom cum sai ademeneasca cit va fi cablu la putere nui bai.Discutam in 2015 cind va disparea programele tv analogice retransmise prin cablu!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile