Deseori citim discutii in care se afirma ca legal nu te poti abona la un DTH românesc daca locuiesti in alta țară si că de fapt operatorii din Romania s-ar preface ca nu observa situatia cand un român plecat in strainatate se aboneaza la un DTH românesc si îsi ia cu el receiverul si cartela sau poate chiar si restul echipamentului de receptie ( satelit, LNB ), apoi respectivul abonat le foloseste pentru a receptiona programele de televiziune ( inclusiv cele criptate ) in străinatate.
Se invoca de catre operatorii DTH ca sunt in joc drepturi de difuzare pentru anumite programe si ca respectivele drepturi sunt cumparate doar pentru teritoriul României, de aceea nu se pot incheia legal abonamente cu persoane care au domicililul temporar sau definitv in strainatate, fie ei chiar de naționalitate română.
Din aceasta cauza, aceste abonamente sunt incheiate cu clienti ce au domiciliul în Romania.
Dar de ce exista aceasta practica, mai ales ca mai multe instante judecatoresti din Uniunea Europeana au decis că este permisa comercializarea către clienti persoane fizice ce vor folosi abonamentul in afara granitelor țarilor de origine a DTH-ului respectiv, in anumite conditii?
Pentru aceasta vom aduce in discutie pentru cititorii HD Satelit celebru caz al barului din Marea Britanie, un caz care a produs multe discuții in intreaga Europa, dar care in Romania a ramas aproape necunoscut sau despre care s-a aflat doar in cercuri de pasionati ale receptiei prin satelit. Nu va vom plictisi cu detalii, informatiile despre cei implicati sunt publice in zeci de articole de pe websiteuri din strainatate ( Anglia, Italia etc ). De asemenea, nu vom da nume de DTH-uri si societati comerciale, ci vom incerca doar sa prezentam pe scurt situatia dezbatuta si concluzia instantelor judecatoresti implicate.
Totul s-a intamplat acum câțiva ani.
De ce a fost acuzat respectivul local ? Acesta oferea clientilor săi posibilitatea de a urmari meciuri de fotbal din Premier League la televizor, prin intermediul unui DTH grecesc, care avea preturi cu 30% mai mici la abonamente decat cele oferite de un anumit DTH britanic.
Astfel, renumitul operator britanic a chemat in instanta barul respectiv, probabil mai mult pentru a statua si opri aceasta practica la nivel general, prin crearea un precedent. Sistemul devenise tot mai des folosit de diverse societati comerciale, care se abonau la DTH-uri straine mai ieftine. Probabil operatorul DTH a considerat ca astfel îi scad semnificativ vanzarile la abonamente, mai ales că în joc erau drepturi de difuzare a meciurilor de fotbal. Era vorba de sume uriase, mult mai mari decat cele care se practica la licitatiile din Romania, mai precis sume cumulate totalizând miliarde de euro in mai multe state, venituri care ajungeau in mare parte la cluburile de fotbal.
Dupa mai multe etape de judecata, iată că pe data de 4 octombrie 2011, de la o instanta din UE a venit decizia judecatoreasca care a revoluționat dreptul de a te abona si receptiona programele unui DTH dintr-o țară pe teritoriul altui stat european.
Instanța respectivă a stabilit că limitarea teritoriala de a folosi carduri si echipamente de receptie prin satelit este contrară normelor privind piața unică.
S-a stabilit ca e dreptul beneficiarului abonamentului de a decide dacă vrea sa foloseasca in scopuri non-profit beneficiile abonamentului in alta țară decat cea de origine a operatorului DTH-ului. De asemenea, e dreptul clientului persoana fizică de a se abona in scopuri non-comerciale chiar si la DTH-uri straine, daca el consideră ca preferă să plateasca pentru un continut in altă limbă.
Acest lucru înseamnă că o persoană fizică poate cumpăra un abonament dintr-o țară UE și îl poate folosi fără probleme in altă țară a Uniunii Europene.
Totusi, intrucat puterea unui DTH si a veniturilor din fotbal este foarte mare, instanta a decis ca trebuie să existe limitări in privinta difuzarii acestor transmisii pentru public in scopul de a obtine profit, cum ar fi barul in cauză sau alte societăti comerciale. Asadar, a fost un proces in care fiecare dintre cele două părți au pierdut câte ceva: barul a pierdut dreptul de a difuza meciuri din Premier League folosind un DTH din strainatate, iar DTH-ul a pierdut dreptul de a interzice persoanelor fizice receptionarea meciurilor ( si prin extensie a tuturor programelor ) printr-un alt DTH cu sediul in strainatate.
A ramas insa valabil dreptul de a receptiona aceste DTH-uri in teritoriile altor țări decat statul de origine al operatorului prin satelit, numai pentru persoane fizice si exlusiv in scopuri non-profit.
Bineinteles, procesul a continuat cu recurs si a ajuns pana la Curtea Suprema din Anglia, insa aici s-a mentinut decizia de a se permite incheierea de abonamente cu persoane fizice pentru a viziona pe teritoriul altui stat programele unui DTH, in scopuri necomerciale ( pentru acasă de exemplu) . Insa, cumulat cu precedentul deciziei judecatoresti dintr-un alt caz ( al unui distribuitor de cartele si echipamente care avea in Anglia o afacerea de distributie abonamente catre cetatenii din Marea Britanie, pentru vizionarea unor programe, in special meciuri din Europe League, difuzate pe alt DTH dintr-o alta țară, dar pentru care drepturile de difuzare le detinea operatorul din Marea Britanie), s-a decis ca nu este permisă comercializarea acestor abonamente de intermediari si nici prin sedii directe in statul strain respectiv, nici chiar catre persoane fizice, care trebuie sa incheie contractul pe teritoriul de origine a DTH-ului respectiv.
In concluzie, iata care sunt hotararile care au rămas valabile in privinta dreptului de a te abona, a viziona si de a vinde/revinde abonamente pentru programele unui DTH ( televiziune prin satelit ) strain pe teritoriul altui stat al Uniunii Europene decat cel de origine al operatorului respectiv:
- este permisa abonarea si vizonarea programelor unui DTH prin satelit pe teritoriul altui stat al Uniunii Europene decat cel de origine al operatorului respectiv, cu conditia ca programele sa fie vizonate in scopuri non-profit ( acasă cu familia de exemplu ) si doar către beneficiar abonament persoana fizica
- este interzisa abonarea si vizonarea programelor unui DTH prin satelit pe teritoriul altui stat al Uniunii Europene decat cel de origine al operatorului respectiv, daca programele sunt oferite public in scopuri comerciale ( baruri si restaurante de exemplu, adica interzis ca beneficiar persoana juridica care obtine profituri)
- este interzisa vanzarea/revanzarea de abonamente ale unui DTH prin satelit pe teritoriul altui stat sau către cetatenii altui stat a Uniunii Europene, altul decat cel de origine al operatorului respectiv, prin firme sau sedii ale acestora din strainatate, inclusiv magazine online.
Chiar daca a fost statuat de catre instanta suprema din Marea Britanie, decizia fost luată pe baza unor raspunsuri la intrebari punctuale adresate către Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Astfel, pe baza raspunsurilor primite pentru a fi in concordanta cu legislatia europeana, instanta suprema din Marea Britanie a prezentat decizia finală. Potrivit CJUE de la Luxemburg, refuzarea dreptului telespectatorilor Premier League din Anglia de a urmări meciurile cu ajutorul unor echipamente de recepţie prin satelit provenite din străinătate este contrară dreptului european.
In concluzie, conform recomandarilor Curtii de Justitie a Uniuni Europene, coroboarate cu decizia efectivă a instantei supreme din Anglia, orice cetatean poate sa se aboneze la orice DTH din strainatate ( adica din altă țară, diferită de țara unde abonatul are domiciliul temporar/definitiv), sa vizioneze si sa foloseasca in orice stat din Uniunea Europeana echipamentele inchiriate / in custodie/ cumparate , cu conditia sa cumpere/inchirieze/ia in custodie echipamentele si sa incheie abonamentul la un sediu din țara de origine a operatorului (aici probabil se referă si la un website/magazin virtual cu domeniul in țara de origine a operatorului DTH ), dar si cu conditia sa nu foloseasca respectivul abonament si echipamentele in scopul de a obtine profit si nici in spații publice, ci doar intr-o locatie privata ( acasă de exemplu, intr-o locuința cumpărata sau inchiriată).
Dvs. ce părere aveți ?
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.