sâmbătă, 13 aprilie 2013

Achiziţionarea de spaţiu publicitar televizat nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele şi pe seama beneficiarului final

Legea audiovizualului a fost modificată prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care a stabilit reguli stricte pentru achiziţionarea de spaţiu publicitar televizat, care "nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele şi pe seama beneficiarului final", potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG), publicată vineri în Monitorul Oficial, după articolul 29 din Legea audiovizualului actuală, care stabileşte condiţiile pe care trebuie să le respecte comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media, se introduce un articol nou, potrivit căruia "orice achiziţionare de spaţiu publicitar televizat nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele şi pe seama beneficiarului final al publicităţii televizate", iar orice oferte de preţ pentru achiziţionarea publicităţii televizate, prezentate de aceşti intermediari, vor fi "în mod obligatoriu confirmate în prealabil în scris cu radiodifuzorul".

"În scopul obţinerii acestei confirmări, intermediarii vor prezenta radiodifuzorilor mandatele scrise acordate de beneficiarii finali ai publicităţii televizate pentru care solicită ofertele de preţ", se mai spune în Ordonanţă.

Plata se va face direct către radiodifuzor de către beneficiarul final al publicităţii televizate, în baza facturii emise de radiodifuzor către beneficiar, iar "orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de către radiodifuzor, trebuie să figureze pe factura emisă beneficiarului final al publicităţii televizate".

De asemenea, Ordonanţa prevede că intermediarii nu pot primi altă plată sau contraprestaţie decât "cea care le este plătită de către beneficiarul final al publicităţii televizate în vederea remunerării serviciilor prestate şi nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului".

Orice act juridic încheiat cu încălcarea dispoziţiilor acestui articol este nul, se mai spune în Ordonanţă.

În OUG se mai spune că Legea audiovizualului este modificată şi completată, având în vedere obiectivele propuse de Guvern "de stimulare a dezvoltării economiei româneşti", în cadrul cărora se înscrie şi dezvoltarea pieţei audiovizuale din România, prin încurajarea producţiei locale de televiziune, a investiţiilor în programe locale, asigurarea de locuri de muncă şi dezvoltarea de activităţi economice în beneficiul pieţei de servicii audiovizuale din România.

Un alt obiectiv menţionat în OUG este combaterea "corupţiei manifestate la nivelul achiziţiei de spaţiulu publicitar media, precum şi necesitatea combaterii sistemelor netransparente şi anticoncurenţiale în acest domeniu, care afectează în egală măsură activitatea staţiilor tv şi dreptul publicului la informaţii corecte şi de calitate".

De asemenea, în OUG se spune că Executivul a luat în considerare "consecinţele negative asupra domeniului audiovizual, derivând din lipsa unor mecanisme legislative eficiente de eliminare a corupţiei şi a practicilor netransparente în acest domeniu, care s-ar perpetua şi s-ar amplifica în cazul neadoptării urgente a unor reglementări clare menite să asigure un climat concurenţial corect şi respectarea dreptului publicului român la producţii audiovizuale de calitate".

Guvernul mai spune că aceste elemente vizează "interesul general public şi constituie o situaţie extraordinară şi de urgenţă a cărei reglementare nu poate fi amânată".

OUG este semnată de premierul Victor Ponta şi contrasemnată de ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, de ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, şi de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului este publicată în Monitorul Oficial la mai puţin de cinci luni de la momentul în care un proiect de OUG care avea acelaşi prevederi în cazul intermedierii achiziţiei de spaţiu publicitar TV a fost aspru criticat de International Advertising Association România (IAA România) şi de Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România.

Nemulţumirile au fost cu atât mai mari cu cât purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a anunţat iniţial că proiectul de OUG a fost adoptat de Executiv. Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat public că OUG care modifică Legea audiovizualului nu a fost publicată în Monitorul Oficial pentru că ministerele Justiţiei şi Finanţelor trebuie să dea forma finală a acesteia, în urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanţă toate referirile la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

La momentul respectiv, IAA România a spus, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului "este de natură să afecteze în mod negativ funcţionarea normală şi competitivă a industriei de marketing, media şi comunicare", cerând Guvernului consultări pe acest document.

Şi Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) şi-a exprimat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a aproba ordonanţa de urgenţă (OUG) care modifică Legea audiovizualului nr. 504/2002. "Suntem consternaţi că ordonanţa de urgenţă a trecut într-o manieră netransparentă, în timpul şedinţei de guvern de marţi", a declarat Radu Florescu, preşedinte al Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.

Totodată, Răsvan Popescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) la momentul respectiv, a declarat că Ordonanţa adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ţine cont de unele observaţii făcute de CNA, existând însă şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanţa va fi dezbătută în Parlament.

De asemenea, unii membri ai CNA, între care Narcisa Iorga, Valentin Jucan, dar şi Ioan Onisei, Gelu Trandafir şi Mircea Deacă (ultimii trei nemaifiind în prezent membri ai Consiliului, n.r.) au declarat, într-o conferinţă de presă, că prin modificarea Legii audiovizualului Consiliul eate "tras pe linie moartă". Aceştia au mai spus că, prin adoptarea aceastei OUG, Legea transparenţei publice nu a fost respectată, întrucât proiectul Ordonanţei nu a fost suspus consultării publice. Sursa: mediafax.ro


2 comentarii despre subiectul „Achiziţionarea de spaţiu publicitar televizat nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele şi pe seama beneficiarului final”:
Anonim

International Advertising Association (IAA) Romania sustine ca OUG de modificare a Legii audiovizualului a fost publicata in Monitorul Oficial fara consultarea industriei, precizand ca prin aceasta Ordonanta autoritatile afecteaza un sector de afaceri 100% privat.

"Promovarea unui astfel de text legislativ fara consultarea industriei si fara a tine cont de solicitarile de dialog pe care IAA Romania le-a transmis in ultimele 4 luni constituie un fapt fara precedent si foarte grav.

Este pentru prima data cand autoritatile intervin in mod direct afectand un intreg sector de afaceri 100% privat si care functioneaza pe baza unor practici de business corecte si comune in peste 95% din tarile lumii. IAA Romania va analiza toate caile legale de atac pentru stoparea efectelor acestei ordonante", se spune, in comunicatul remis sambata de catre IAA Romania.

Reactia vine dupa ce, vineri, a fost publicata in Monitorul Oficial o Ordonanta de Urgenta adoptata de guvern fara informarea opiniei publice prin care se modifica Legea audiovizualului, stabilindu-se, printre altele, reguli stricte pentru achizitionarea de spatiu publicitar televizat, care "nu poate fi facuta de un intermediar decat in numele si pe seama beneficiarului final", sursa e mediafax. Deci va fi razboi ? :))))

Anonim

Si tot de la mediafax pe aceelasi subiect

Si membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au fost luati prin surprindere. Presedintele CNA, Laura Georgescu, a confirmat faptul ca Guvernul nu a cerut un punct de vedere, desi consiliul este direct implicat.

De asemenea, Narcisa Iorga, membru al CNA a declarat ca a aflat de la presa despre decizia Guvernului.

"Conform Legii audiovizualului, orice reglementare in domeniu trebuie realizata numai cu consultarea CNA. Prima tentativa de a modifica legea organica prin ordonanta si fara consultare publica a fost in noiembrie 2012. Cinci dintre cei 11 membri de atunci ai CNA am sesizat Comisia Europeana pentru incalcarea principiilor statului de drept, la solicitarea unui grup de presa patronat de un om politic, avand in vedere ca mare parte din textul acelei ordonante se regasea intr-o propunere mai veche adresata CNA de catre Antena Group. CNA s-a oferit apoi sa gazduiasca dezbaterile publice cu toate partile componente ale pietei audiovizuale. Guvernul parea ca a abandonat ideea, dar iata ca ne-am inselat", a spus Narcisa Iorga.

Pe de alta parte, Valentin Jucan a acuzat faptul ca ordonanta nu a fost dezbatuta public. El a afirmat ca restrictiile introduse cu privire la societatile care au restante la bugetul de stat ar avea in vedere TVR si OTV.

"Cred ca este vorba despre TVR, este vorba clar de OTV, este dorinta ca Dan Diaconescu sa nu mai poata sa preia sau sa obtina vreo licenta, si este vorba de ceea ce si-a dorit trustul Intact in noiembrie si decembrie si nu a reusit, prin lovitura pe care o da publicitarilor. Dar dincolo de cele doua aspecte, cel mai important este cred eu ca nu s-a dezbatut asa ceva", a mai spus Jucan.

Pe de alta parte, Lorand Turos, membru al CNA, a declarat ca ar fi fost oportuna realizarea unui studiu de impact pentru a se vedea efectele pe care le va avea aceasta modificare a Legii audiovizualului asupra pietei.

"Eu, personal, cred ca ar fi fost benefic sa nu se modifice Legea audiovizualului prin Ordonanta de Urgenta, ci printr-o procedura clasica, normala de modificare a legii, mai ales ca este o lege importanta. Si ar fi fost bine sa vedem si un studiu de impact, respectiv sa vedem parerea pietei intr-o forma de dezbatere publica", a mai spus Lorand Turos.

In schimb, alti doi membri CNA, Christian Mititelu si Cristina Trepcea, au afirmat ca OUG se incadreaza intr-o "politica de prudenta fiscala" si ajuta Consiliul atunci cand trebuie sa ia decizia de a acorda sau nu o licenta audiovizuala, respectiv ca nu este ceva bun sau rau, ci doar necesar.

"In definitiv, obtinerea unei licente este un fel de licitatie, ori daca exista aceasta transparenta si prudenta fiscala, poate ca ar fi bine ca sa fie aplicata si in cazul altor licitatii, nu numai in domeniul audiovizualului", a spus Christian Mititelu.

Cristina Trepcea a declarat ca saluta aspectele care se refera la generarea corectitudinii in piata audiovizuala si transparentizarea surselor de venit din publicitate.

"Dar vreau sa subliniez ca este o ordonanta care modifica o lege organica, asa ca sa asteptam sa vedem ce va hotari Parlamentul. Forma finala a textului va fi data de Parlament", a spus Cristina Trepcea.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile