Procesul de trecere de la DVB-S la DVB-S2 este tot mai accelerat, ca urmare a evolutiei rapide a numarului de canale HDTV și intr-o mult mai mică măsură, a introducerii televiziunii 3D HD. Factorul principal care incetineste acest proces este necesitatea inlocuirii receiverele, ceea ce determina o tranziție mai lentă.
DVB-S2 ( Digital Video Broadcasting-Satelit, a doua generație) este un standard digital de televiziune, care a fost conceput ca un succesor pentru popularul sistem DVB-S.
Acesta a fost dezvoltat în 2003 de către DVB Project ( un consortiu industrial international ) și ratificat de ETSI (EN 302307) în martie 2005.
Standardul se bazează pe DVB-S, dar are tehnologii inspirate si din Digital Satellite News Gathering ( folosit initial de unitățile mobile de reporteri pentru a transmite continut audio-video din locații îndepărtate din întreaga lume către posturile lor de televiziune ).
DVB-S2 este folosit asadar pentru servicii de difuzare continut audio video ( SD și HDTV), dar si pentru servicii interactive, inclusiv acces la internet sau pentru distribuție de conținut la modul profesional.
Dezvoltarea DVB-S2 a coincis cu introducerea HDTV și a codecului video H.264 (MPEG-4 AVC).
Două noi caracteristici cheie care au fost adăugate față de standardul DVB-S.
Prima caracteristică este un sistem puternic de codificare bazat pe un cod LDPC modern. Pentru o simplificare a codificarii, codurile LDPC alese au o structură specială, cunoscută sub numele de coduri Irregular Repeat-Accumulate.
O a doua caracteristică o reprezintă modurile VCM (Variable Coding and Modulation) si ACM (Adaptive Coding and Modulation), care permit utilizarea lățimii de bandă in mod optimizat, prin modificarea dinamică a parametrilor de transmisie.
Alte caracteristici includ sisteme avansate de modulare de pâna la 32APSK, rate suplimentare de codare, dar și introducerea unui mecanism de transport generic pentru pachete de date IP, inclusiv pentru fluxuri ( streamuri ) audio-video MPEG-4, mecanism care este compatibil si cu existentele transmisii MPEG-2.
DVB-S2 are o performanță semnificativ mai bună decât predecesorul său, în principal în cresterea bitrate-ului disponibil pe aceeasi lățime de bandă a transponderului de satelit. Teoretic, creșterea performanței DVB-S2 față de DVB-S este de aproximativ 30%, la aceeași lățime de bandă a transponderului de satelit și aceasi putere a semnalului emis.
La aceasta se adauga îmbunătățirile de compresie video. Astfel, o televiziune HD ( MPEG-4 AVC ) poate fi transmisă prin DVB-S2 în aceeași lățime de bandă prin care acum 10 ani era transmisă o televiziune SD ( Standard Definition) prin DVB-S ( MPEG-2 ) .
DVB-S2 are posibilitatea transmiterii unuia sau mai multor fluxuri MPEG-2(TS). Este de asemenea compatibil cu transmisiile MPEG-TS .
Formatul nativ al streamului pentru DVB-S2 este denumit Generic Stream (GS) și poate fi folosit pentru a transporta eficient servicii MPEG-4 AVC/H.264, dar in general si date pe baza de IP .
DVB-S2 este compatibil si cu fluxurile de tehnologie mai veche DVB-S ( destinate utilizatorilor finali), dar și cu DVB-DSNG ( utilizat de exemplu de "care de reportaj" ale televiziunilor ).
De asemenea, DVB-S2 foloseste modulare si codificare variabilă (VCM) pentru a optimiza utilizarea lățimii de bandă în funcție de prioritatea datelor de intrare ( de exemplu, o televiziune SD poate fi livrată cu ajutorul unor "setări" de transmisie corespunzatoare unei televiziuni HD).
DVB-S2 utilizeaza codificarea și modularea adaptivă (ACM), pentru a permite adaptarea flexibilă a parametrilor de transmisie la condițiile de receptie ( de exemplu, alegerea unei rate mai mici daca exista posibilitati mai mari de pierdere a intensitatii propagarii semnalului).
Exista patru moduri de modulație:
Cele mai cunoscute sunt QPSK și 8PSK. Acestea sunt folosite cel mai des pentru televiziune și pot fi utilizate pentru folosirea la maxim a transporderelor non-lineare.
Mult mai putin utilizate sunt modulatiile 16APSK și 32APSK, fiind folosite în principal pentru aplicatii profesionale ( semi-liniare ). Acestea pot fi utilzate si pentru transmisie de programe de televiziune pentrupublic, deși doar in anumite conditii mai speciale.
Codarea la DVB-S2 este imbunatatită si in privinta corectiei erorilor la transmisie. Un corector unic de eroare ( FEC ) poate avea fie 64800 biți (normal) sau 16200 biți (scurt).
Pentru configurarea flexibilă a parametrilor de transmisie, DVB-S2 are mai multe valori de FEC: 1/4, 1/3, 2/5, 1/2, 3/5, 2/3, 3/4, 4/5, 5/6, 8/9 și 9/10.
FEC 1/4, 1/3, și 2/5 au fost introduse pentru condiții de receptie foarte slabe în combinație cu modularea QPSK.
Valorile FEC 8/9 și 9/10 au rezultate foarte slabe în condiții extreme (daca nivelul semnalului este perturbat de un nivel ridicat al "zgomotului"). Cu toate acestea, unii provideri folosesc valorile FEC 8/9 și 9/10 ( fara sa evidentieze aceasta telespectatorilor care nu cunosc fenomenul ) pe unele transpondere cu transmisii Ku si Ka, tocmai pentru a preveni receptia in zonele cu semnal slab, pe motiv de copyright sau zone culturale.
miercuri, 10 aprilie 2013
Ce înseamnă DVB-S2 ?
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Pe platforma de streaming românească Prima Play a apărut un nou canal, Nostalgia TV. Este un post tv cu filme clasice, inclusiv europene.
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au fost acordate licențe audiovizuale pentru două noi canale de...
-
O nouă schimbare în grila de programe DIGI TV a adus canalul Film Mania în oferta televiziunii digitale prin cablu. Canalul este acum dispon...
-
HD Satelit organizează un concurs cu un premiu de top: Amiko Viper 4K! Postezi ceva în Grupul Oficial HD Satelit , aduni vizualizări și… gat...
-
După o așteptare considerabilă, Digi a adus în Spania serviciul său de televiziune sub numele Digi TV, marcând un pas important în extindere...
-
Orange vine cu o surpriză plăcută pentru iubitorii de filme și seriale: toate canalele de filme HBO și Cinemax pot fi urmărite gratuit prin ...
-
SES a anunțat punerea în funcțiune a satelitului ASTRA 1P, cel mai avansat din portofoliul său, poziționat strategic la 19,2 grade est, după...
deci intra mai multe canale pe acelasi trasporter DVBS2 decat daca ar fi transmise pe unul DVBS
Salut hd satelit si celor care citesc acest site. Am o intrebare legata de tv si mai exact de un samsung es5500.Din cate stiu eu el are instalat di fabrica flash player.Se mai poate instala si alte astfel de pluginuri [ex sopcast,adobre flash pleyer si altele].Nu pot sa joc anumite jocuri pe internet pt ca nu are aceste pluginuri.Multumesc anticipat
Ar insemna sa modifici firmware-ul televizorului si sa stii programare si multe altele. Numai daca exista un custom firmware realizat de pasionati, care a cuprinda aceaste pluginuri, dar nerecomandabil. De asemenea, poate exista posibilitata instalarii unor aplicatii dedicate, dar nu stiu daca exista asa ceva.
Buna ziua, de la o vreme în coaace , nu mai receptionez canalul de televiziune TVRomânia International pe satelitul Hotbird 13 est . Am cautat informatii despre transmisia postului în chestiune si am aflat ca ea se face : frec: 11662 Mhz; poz V ; symbol rate 27500 Fec3/4 SID 16961 si Modulatie: DVB-S2/8 PSK . Detin un receiver Katrhein DVB cu care am receptionat pâna acum câteva luni. Intrebarea mea este urmatoarea: receiverul meu nu ma este compatibil cu modalitatea de transmisie? Va multumesc pentru anticipat pentru orice raspuns.
Nu stiu ce model de receptor de la productatorul Kathrein folosesti tu, dar daca nu e DVB-S2 MPEG4 ( poti cauta pe internet caracteristicile receptorului ) si e doar DVB-S, nu mai e compatibil cu transmisia TVR international prin satelit:
http://ro.kingofsat.net/find.php?question=tvr+international
Am înțeles că receptoarele de satelit DVB-S2 pot recepționa și programe satelit DVB-S,nu și invers. Am înțeles bine sau nu este așa ?Deci dacă am un TV cu DVB-S2 nu este nici o problemă să recepționez și programe DVB-S.Televizoarele LG au numai DVB-S2 și din acest motiv le-am ocolit căutând televizoare care să aibă ambele sisteme de satelit care sunt rare (în general SONY dar nici astea toate )Eugen
DVB-S2 receptioneaza si toate canalele DVB-S.
DVB-S este inclus in DVB-S2. Deci daca iti cumperi televizor HD sau 4K cu DVB-S2, vei receptiona si canalele DVB-S.
Bună seara,
Sper să nu greșesc !
Am un Smart tv,model Samsung UE43AU8072UXXH,care are în dotare și decodare DVB S2.Aș putea să-l cuplez la o antenă parabolică și să vizionez și canale emise pe anumiți sateliți,cum ar fi ASTRA,fără a cumpăra un receiver de satelit ?
Da, are tuner DVB-S2, daca e menționata aceasta caracteristică in specificațiile televizorului. Conectezi cablul de la LNB-ul antenei de satelit la intrarea DVB-S2 a televizorului, orientezi antena pe satelitul dorit și scanezi acel satelit din meniul televizorului. Vei recepțions sute de canale tv la liber, care nu sunt codate. Nu mai ai nevoie de receiver de satelit, e deja incorporat in televizor. Problema e cu orientarea antenei, e dificil dacă nu ai mai făcut asta, va trebui sa apelezi la cineva care se pricepe.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.