Ca și termen folosit în tehnica telecomunicațiilor și informației, Forward Error Correction ( FEC ) reprezintă o metodă utilizată pentru controlul erorilor în transmiterea de date prin canale de comunicare relativ nefiabile sau cu zgomot crescut de semnal în anumite condiții teoretic cunoscute.
Ideea centrală este expeditorul codifica informatia într-un mod redundant prin utilizarea unui cod de corectare a erorilor (ECC).
Matematicianul american Richard Hamming a fost pionierul acest domeniu în anii 1940 și a inventat primul cod de corectare a erorilor 10 ani mai târziu, în 1950.
Redundanța permite receptorului să detecteze un număr limitat de erori care pot apărea oriunde în informatia transmisa și să corecteze aceste erori fără ca informatia sa fie retransmisă din nou după p anumită perioadă de timp.
FEC dă receptorului capacitatea de a corecta erorile și fără a avea nevoie de un canal invers pentru a solicita retransmiterea datelor, dar cu costul unui consum fix de lățime de bandă suplimentară.
FEC este de asemenea folosit la dispozitivele de stocare în masă ( pentru a permite recuperarea datelor deteriorate), dar și la modemuri.
FEC poate fi aplicat la un stream digital, deci și la demodularea semnalului de la un transporder digital modulat de satelit.
Pentru acestea din urmă, FEC este o parte integrantă a conversiei inițiale a streamului.
Multe codificatoare FEC pot genera, de asemenea asa numita "Bit-Error Rate"(BER), mai exact raportul dintre numarul total de biti transferati eronat si numar total de biti dintr-o perioadă determinată.
FEC se realizează prin adăugarea de informatii de redundanță, cu ajutorul unui algoritm.
Exista mai multe valori de FEC si acestea se aplica la transmisiile prin satelit in functie de necesitatile, posibilitatile si strategia operatorului.
De exemplu, puteti intalni transpondere cu urmatoarele valori FEC: 1/4, 1/3, 2/5, 1/2, 2/3, 3/4, 3/5, 4/5, 5/6, 5/11, 7/9, 8/9, 9/10.
Cu cât rezultatul raportului e mai mare, cu atât corectia erorilor e mai bună, dar si banda din transporter consumată pentru corectie este mai mare.
De aceea, operatorii încearca sa gaseasca o valoare de mijloc, pentru a eficientiza transmisia pe respectivul transponder de satelit ( cat mai mult spatiu pentru televiziunile difuzate, dar si corelarea cu puterea de acoperire a spotului in zona geografica unde este situata piața vizată ).
FEC 1/4, 1/3, și 2/5 au fost introduse pentru condiții de receptie foarte slabe în combinație cu modularea QPSK.
Valorile FEC 8/9 și 9/10 au rezultate foarte slabe în condiții extreme (daca nivelul semnalului este perturbat de un nivel ridicat al "zgomotului"). Cu toate acestea, unii provideri folosesc valorile FEC 8/9 și 9/10 ( fara sa evidentieze aceasta telespectatorilor care nu cunosc fenomenul ) pe unele transpondere cu transmisii Ku si Ka, tocmai pentru a preveni receptia in zonele cu semnal slab, pe motiv de copyright sau zone culturale.
am doar fec2/2 ce fac ?
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.