Streamingul video le oferă utilizatorilor de internet o gamă mai variată de programe TV şi filme.
Comisia Europeana dorește să afle părerea publicului privind acest subiect în abordarea europeană, astfel încât toată lumea să aibă de câştigat.
Am decis sa promovam si noi in randul cititorilor nostri de pe HDsatelit aceasta initiativă de consultare publică.
Tot mai multe persoane aleg să urmărească emisiuni şi filme pe televizoare conectate la internet, calculatoare, laptopuri, tablete, smartphone-uri şi console de jocuri. Astfel pot vedea ce doresc, când doresc şi unde doresc.
Însă societăţile clasice de radiodifuziune şi televiziune spun că furnizorii de asemenea servicii pe internet nu se supun aceloraşi reguli şi aceluiaşi regim de supraveghere, ceea ce îi pune, în mod incorect, într-o poziţie avantajoasă.
Comisia recunoaşte că există o problemă şi consideră că este nevoie de o abordare comună la nivelul UE, care să le garanteze consumatorilor servicii mai bune şi mai variate, la preţuri echitabile.
Înainte de a face propuneri, Comisia doreşte să ceară părerea cetațenilor europeni prin intermediul unei consultări publice cu titlul „Pregătirea pentru convergenţa deplină a lumii audiovizuale: creşterea, creaţia şi valorile”.
Documentul il gasiti aici.
Documentul conţine aspecte care trebuie analizate, printre care se numără:
- sprijinirea societăţilor europene de televiziune şi radiodifuziune pentru a face mai bine faţă concurenţei internaţionale (în special din partea SUA)
- protejarea valorilor şi principiilor europene - libertatea presei, protecţia copiilor, accesibilitatea pentru utilizatorii cu dizabilităţi, etc.
- promovarea unor standarde comune astfel încât utilizatorii să aibă acces la transmisii digitale şi conţinut audiovizual de oriunde din UE
- finanţarea filmelor, a emisiunilor TV şi a altor conţinuturi audiovizuale
- intervenţie publică pentru stimularea unui sector audiovizual deschis şi diversificat.
Trecerea la transmisiile pe internet face deja obiectul unor discuţii în mai multe ţări din UE şi în Parlamentul European.
Diversele dezbateri ar putea conduce la adoptarea unor norme diferite de către statele membre şi ar împiedica dezvoltarea pieţei. Astfel, consumatorii nu ar mai putea să beneficieze de cel mai bun acces posibil.
Iată de ce ar fi logic să aplicăm cât mai curând o politică europeană comună în acest domeniu. Deocamdată Comisia nu are o opţiune clară, dar va lua în calcul toate posibilităţile înainte de a-şi înainta propunerile. Una din variante ar fi actualizarea normelor UE cu privire la serviciile audiovizuale.
Comisia a lansat recent şi alte consultări publice pe teme similare: pluralismul şi libertatea mijloacelor de informare în masă şi independenţa autorităţilor de reglementare în domeniul mass-media audiovizuale. Puteţi participa la aceste consultări până la data de 14 iunie 2013. Sursa principala: http://ec.europa.eu
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.