luni, 22 aprilie 2013

Ziua Internațională a drepturilor de autor

Tot ceea ce inseamna media, website-uri de internet, televiziune sau radio ( fie ele prin cablu, satelit si alte medii de comunicare) se roteste in universul drepturilor de autor.

Fără respectarea acestor drepturi de autor, totul s-ar copia non-stop de la autori si nimic nu ar mai fi profitabil.

Regizorii nu ar mai regiza filme, scenaristii nu ar mai scrie scenarii, muzicienii ar compune prea putin, filmele nu ar mai fi realizate, site-urile renumite la care lucreaza redacții, nu s-ar mai scrie.

Nu mulți ar mai investi bani in creație, fara finalitatea de a obtine un posibil câștig din vanzarea directă sau indirectă a acestor drepturi de autor.

Emisiunile de televiziune, meciurile de fotbal, muzica, orice alte transmisii media sunt realizate in subsidiar sau explicit pentru un profit la final.

Dar nu vom face o polemica a dreptului de autor. Scopul nostru este sa scoatem in evidenta altceva.

Să amintim că există Ziua Internațională drepturilor de autor.

Sunt curios câte televiziuni sau radiouri ( unde drepturile de autor sunt combustibilul fără de care motorul media nu s-ar mai roti ) vor aminti de eveniment.

Ziua Internațională a drepturilor de autor se sărbătoreste pe 23 martie, in aceeasi timp cu Ziua Internațională a cărții ( exista un fel de comuniune chiar in denumire).

Aceasta zi este organizată de UNESCO pentru a promova lectura, publicarea și drepturile de autor, incă din anul 1995.

Ziua de 23 aprilie semnifica si Ziua Bibliotecarului din România (Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005) si Ziua Bibliotecarului din Republica Moldova ( decretul Președintelui Republicii Moldova nr.189 din 08 februarie 2010 ).

Dar de ce s-a ales aceasta zi ?

Pe 23 aprilie au trecut in lumea neființei coloși ai literaturii universale, cum ar fi Miguel de Cervantes sau William Shakespeare, dar si alti poeti si scriitori importanti.

Asadar, cel putin pe 23 aprilie 2013 să incercam cu totii sa respectam pe cat posibil drepturile de autor. Să incercam să lasam filmele online si jocurile "free-uite" deoparte si iesim puțin la soare. E si acesta un mod de a sarbatori Ziua Internațională a drepturilor de autor,  prin respectul acordat principiului, dar si naturii care ne așteaptă afară din case, cu miresmele de primavara ale copacilor infloriți.


Un comentariu despre subiectul „Ziua Internațională a drepturilor de autor”:
Anonim

Interesant. Cred ca va fi trecuta cu vederea aceasta zi a drepturilor de autor. Inca o chestie. Azi e Ziua Pamantului. În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. Sursa textului despre ziua pamantului de care am scris la coment e wikipedia.org, asta ca sa respect si eu drepturile de autor, huh :)

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile