joi, 30 mai 2013

A fost dezvăluită noua tehnologie a televizoarelor 3D fără ochelari

David Wood de la DVB-3DTV CM a anuntat concluziile reuniunii care a avut loc la Geneva la 14 mai 2013.

"Noua tehnologie de compresie video MPEG-H/H.265/HEVC va deschide multe uși. Una dintre aceste uși va duce la un nou format de televiziune 3D. Nimeni nu sugereaza că televiziunea 3D a avut un succes mondial, si poate tocmai din cauza necesitătii folosirii ochelarilor. Da totusi a adus un public larg pentru anumite evenimente și filme, așa că este utilă. Dacă difuzarea programelor de televiziune se va muta la tehnologia HEVC, așa ar trebui să facă și televiziunea trimensională.

CM-3DTV este responsabilă cu pregătirea cerințele DVB pentru televiziunea 3D și recent a examinat viitorul acesteia și standardele oficiale pentru DVB-3DTV, pentru următorii zece ani. Concluzia a fost că nu există o altă compresie mai eficientă decât MPEG-H/H.265/HEVC. În întreaga lume se fac cercetări intense pentru a realiza televizorul autostereoscopic 3D, fără ochelari."


După aceasta introducere, David Wood a desecretizat si tehnologia televizorului 3D fără ochelari.

Acesta a spus că există un număr mare de posibilități de a viziona mai multe imagini în acelasi timp pe acelasi ecran.

Ideea este ca niciodată privitorul nu stă neclintit, iar capul și ochii săi se miscă mereu, chiar daca în realitate nu se sesizează aceasta. Mișcările pot fi sub un milimetru, dar există. Sunt suficiente chiar și cele induse de respirație.

Pentru a realiza aceasta se vor folosi filtre aplicate pe ecran, astfel încât atunci când capul se mișcă, privitorul vede imagini diferite pentru ochiul stâng și cel drept, așa cum se întâmplă în viața reală.

La implementarea acestei uluitoare tehnologii vor contribui televizoare Ultra-HD, rezolutia acestora oferind detalii de patru ori mai mari față de televizoare Full HD de astăzi, suficiente pentru a face aplicabilă acesta tehnică tridimensională fără ochelari.


Sincer, mie mi se pare ca au folosit de fapt vechea tehnologie care era înca de acum zeci de ani pe riglele școlare sau pe felicitările care atunci cand le priveai din unghiuri diferite sau le miscai sau chiar fara sa le misti sesizabil, creau impresia de 3D. Insa rezolutia mică necesita miscări mai ample, iar cu noua rezolutie 4K nu mai sunt necesare miscari voluntare, ci sunt suficiente cele involuntare, fiindca dimensiunile pixelilor si filtrelor 3D vor fi extrem de mici.

Totusi, adaptarea acelei inventii si transformarea intr-o tehnologie nouă și spectaculoasă merită toate laudele.


5 comentarii despre subiectul „A fost dezvăluită noua tehnologie a televizoarelor 3D fără ochelari”:
Anonim

sincer, mie mi se pare ca vor sa impuste 2 iepuri dintr-o lovitura: sa reuseasca sa impuna 4k ca noul standard si sa reinvie 3d-ul [o tehnologie pentru care s-au cheltuit ceva bani si simt ei ca nu au scot atat cat s-au asteptat], lansand abia acuma 3d-ul fara ochelari.

Anonim

Mai trebuie sa rezolve si problema cand se uita mai multe persoane la acelasi tv.
Dupa care persoana se va face adaptarea si corectiile de miscare involuntara?
In cazul telefoanelor mobile ori laptop-urilor si monitoarelor de pc nu e mare problema ca in general la acestea se uita o singura persoana.Dar ce te faci cu un TV intr-un living cand sunt mai multe persoane?

gean

Ah, nu ai inteles, Nu se adapteaza miscarii ochilor privitorului ( de exemplu cum face camera de la XBOX ). Alta e smecheria: miscarea ochilor privitorului cauzeaza schimbarea fina a unhiului de privire ( diferita de la un privitor la altul, chiar daca sunt 100 privitori) si atunci apare efectul 3D. Adica nimeni nu poate sta miscat. E suficient si o zecime de milimetru sa se miste involuntar un privitor si apare efectul 3D. Deci nu conteaza cati privitori sunt, fiecare se misca in felul lui. Miscarea e importanta, nu pozitia privitorului.

Anonim

Nu inteleg de ce toti spun ca UltraHD 4K are de 4ori rezolutia si claritatea lui FULL HD. Nu e asa, are doar de 2 ori! Uite cum: FULL HD rezolutie: 1920x1080, iar UltraHD rezolutie: 3840x2160 deci dublul lungimii ecranului si dublul inaltimii lui. La formatul UltraHD i se spune 4K pentru ca are aproape 4.000 (3.840 kilobiti) adica 4megabiti pe secunda rata de transfer. Tot asa si la formatul 8K, practic acesta are imaginea de 4 ori mai performanta decat FullHD de astazi.

Laurentiu

Unii mai stim si geometrie si aritmetica, de aceea spunem asa. 4K este de doua ori mai clar pe orizontala ȘI de doua ori mai clar pe verticala, deci 2x2 = 4.
Sau mai pe intelesul altora, ecranul 4K este format din 4 ecrane Full HD.
Sau numarul total de pixeli la 4K e de 4 ori mai mare decat numarul total de pixeli la Full HD, mai jos demonstrand matematic aceasta:

Full HD = 1920x1080=2073600 pixeli
4K = 3840x2160=8294400 pixeli

8294400: 2073600 = 4

Sper ca acum ai inteles de ce spune ca UltraHD 4K are de 4 ori rezolutia si claritatea lui FULL HD.

Tu gresesti unde spui ca 4K are rata de tranfer 4.000 (3.840 kilobiti), adica 4 megabiti. Tu confunzi MP ( Megapixelii ) cu MB ( megabitii, rata de transfer). Sunt doua lucruri diferite. Ca idee, rata de tranfer la 4K este cam de 15-25 MB /secunda, folosind codec HEVC. Imaginea 4K are de asemenea 8,3 MP ( megapixeli ), adica 8.294.400 pixeli, nu 4 megapixeli, Daca nu crezi, calculeaza aici:

http://web.forret.com/tools/megapixel.asp?width=3840&height=2160

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile