marți, 14 mai 2013

Ce este un multiswitch și când îl utilizăm

Un multiswitch este un dispozitiv utilizat ( de exemplu impreuna cu un LNB quattro ) pentru a distribui semnalul receptionat de la satelit către mai multe receptoare.

Intr-o instalatie de receptie simpla ( de exemplu cu un singur receiver ), un LNB universal tipic de banda Ku poate fi comutat între patru moduri (două benzi de frecvențe și două polarizări) selectate prin semnale de la si de către receiver (tensiunea de alimentare pentru polarizare și prezența sau absența unui ton de 22 kHz pentru gama de frecvență). Asadar, pentru un număr mic de receptoare poate fi utilizat doar un LNB cu iesiri multiple, fără a avea nevoie de un multiswitch. Toate semnalele sunt preluate direct de la acel LNB.  Dar există o limită relativa a numărului de ieșiri care pot fi plasate în mod rezonabil pe un LNB, fără a folosi un multiswitch.

Asadar, pentru instalațiile mari, respectiv cu mai multe receptoare decat permite un LNB quattro, acesta este utilizat în combinație cu un multiswitch.

LNB-ul quattro furnizează semnalele pentru toate cele patru moduri, în același timp.

Multiswitch apoi selectează pe care dintre aceste semnale le trimite la fiecare receptor.

Pentru instalații foarte mari, semnalele de la LNB pot fi împărțite și transmise prin mai mult de un multiswitch. De obicei, in aceasta situatie este folosita o antena supradimensionata, pentru a compensa pierderile suplimentare din traseelr lungi de cablu, dar și pierderile din multiswitch.

Unele multiswitch-uri pot mixa de asemenea semnale terestre tv si FM, care pot fi apoi "demixate" din nou de c[tre un dispozitiv triplexer.

Astfel de sisteme integrate permit combinarea semnalelor de la satelit, televiziunea terestra și serviciile de radio, pentru a fi furnizate pe un singur cablu, miscorand costurile in instalatii mari.

Multiswitch-urile pot fi instalate de exemplu în blocurile de locuinte, pentru a permite tuturor locatarilor sa receptioneze televiziune prin satelit, fără sa fie nevoie de antena separată pentru fiecare rezident.

Exita mai multe tpuri de multiswitch-uri, in functie de numarul de intrari, dintre care vom da cateva exemple.

Unele multiswitch-uri au numai două intrări ( în acest caz, în funcție de tensiunea furnizată de către receptor, este selectată polarizarea orizontală sau verticală).

Alte multiswitch-uri au 3 intrari disponibile ( care combină semnalul si cu o intrare de la o antenă terestră).

Multiswitch-uri cu 5 intrari sunt de asemenea disponibile ( combina 4 intrari multiswitch "standard", cu o intrare de o antenă terestră.)

Exista si multiswitch-uri 5x8, care au 4 intrari satelit, 1 intrare antene terestră și 8 ieșiri.

Bineinteles, exista si alte tipuri de multiswitch-uri, cu diverse combinatii ale numarului de intrari/iesiri.


Niciun comentariu despre subiectul „Ce este un multiswitch și când îl utilizăm”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile