miercuri, 22 mai 2013

Eliminarea taxei tv - Proiect de lege

Un grup de deputati si senatori, marea majoritate apartinand PPDD, au depus o initiativa legislativa pentru modificarea Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea SRTv si SRR, proiect ce vizeaza eliminarea taxei TV. Initiatorii sustin ca prevederile din lege legate de taxa TV "sunt criticabile avand in vedere, pe de o parte, contextul socio-economic actual, iar pe de alta parte, criza de credibilitate si managementul defectuos" al posturilor publice de radio si televiziune, anunță hotnews.ro.

Initiativa apartine unui grup de 39 de deputati si senatori, din care 36 sunt membri PPDD, carora li se alatura un deputat UDMR, un senator PNL si un deputat fara grup. Termenul pentru consultarea publica este 10 iunie 2013. Data la care se împlineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final este 3 septembrie 2013

Proiectul lor, inregistrat la Camera Deputatilor la inceputul acestei saptamani, vizeaza modificarea articolului 40 din Legea de organizare si functionare a TVR si a Radioului public, referitor la veniturile celor doua institutii. Ce schimbari ale legii propun, mai precis, deputatii PPDD:
La alineatul 1 este eliminata taxa pentru serviciul public de radiodifuziune si de televiziune ca sursa de venit pentru cele doua institutii, ramanand ca surse de venit: sume incasate din realizarea obiectului de activitate, sume incasate din publicitate, sume incasate din amenzi si despagubiri civile, donatii si sponsorizari, alte venituri realizate potrivit legii.

Alineatele 2, 3, 4, 5, 6 si 7, referitoare la aplicarea taxei TV, se abroga

La data intrarii in vigoare a legii propuse de parlamentarii PPDD, ar urma sa se abroge hotararile 997/2003 si 978/2003 referitoare la taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv taxa pentru serviciul public de televiziune.

Cum isi justifica deputatii PPDD initiativa:


"In anul 1994, la aparitia Legii nr. 41 (...) principala sursa de informare a cetatenilor erau programele SRR si SRTv. In acel context, s-ar fi putut considera justificata sustinerea societatilor de radio si televiziune prin taxa colectata de la populatie"

"Prevederile art. 40 (alin 2) din Legea nr. 41/1994 sunt criticabile avand in vedere, pe de o parte, contextul socio-economic actual, iar pe de alta parte, criza de credibilitate si managementul defectuos cauzate de mecanismul politic de desemnare a consiliilor de administratie si a directorilor generali, care au pus la indoiala de multe ori dreptul la informare corecta, lucru care sta la baza motivarii finantarii celor 2 institutii."

"Amintim aici o serie de situatii care demonstreaza ca taxa, instituita prin Legea 41/1994, este injusta:
Obligativitatea de a achita taxa chiar daca potentialul beneficiar receptioneaza posturile publice in urma incheierii unui abonament cu un operator de cablu. Astfel, acestia platesc dublu taxa radio-tv (...) (n.red.: operatorii de cablu preiau obligatoriu, prin lege, posturile publice, care nu primesc bani de la cablisti)
Obligativitatea de a achita taxa chiar daca beneficiarul nu a incheiat un contract cu un operator de cablu-TV (...)
Obligativitatea de a achita taxa atat ca persoana fizica, cat si ca persoana juridica in situatia in care persoana fizica este unic asociat intr-o societate comerciala (persoana juridica) care are sediul social la aceeasi adresa cu domiciliul acesteia"
"TVR-ul si Radioul Public au ajuns 2 institutii de stat ale caror pierderi si datorii se incearca a fi acoperite doar din banii cetatenilor, iar acest lucru nu mai poate continua. Situatia financiara a SRR si SRTv este o consecinta a managementului defectuos (...)"

Potrivit ultimului raport de activitate al Televiziunii publice, aceasta institutie a inregistrat, in 2012, venituri din taxa TV de 330 milioane de lei, cu 4,11% mai mult decat in 2011 si avand o pondere de 57% din totalul veniturilor de exploatare ale TVR.

Pe parcursul ultimilor ani, de cate ori presa sau politicienii au ridicat problema taxei TV, Televiziunea publica a sustinut ca institutia este de fapt subfinantata, ca taxa TV nu a mai fost indexata la inflatie de peste un deceniu, ca valoarea acesteia este cea mai scazuta in randul tarilor UE.

UPDATE 6 ianuarie 2016: Legea care desființează taxa radio tv a fost promulgată.


Un comentariu despre subiectul „Eliminarea taxei tv - Proiect de lege”:
Anonim

N-o sa se aprobe in veci. Vise,taica,vise

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile