In ultimul timp, tot mai multe televiziuni care se autointitulează HD sunt transmise prin satelit.
Exista si televiziuni romanesti care practica aceasta denumire de deruta sau afiseaza tehnic astfel de rezolutii la receptie.
Multe dintre aceste televiziuni, prin simplul fapt ca sunt transmise in DVB-S2 sau MPEG4, sau fiindca au o rezolutie 720p upscalata de la una SD sau chiar mai mică, cu bitrate de Youtube de acum 5 ani, isi asuma performanta de a fi transmise in High Definition.
De fapt, multe dintre ele ( si sunt o multime din strainatate prin satelit ) se vad mai prost decat un canal SD.
Problema este că multi telespectatori nu au un minim de notiuni sau experiență în tehnologia Full HD, iar prescurtarea HD care apare in denumirea sau rezolutia asumată ca fiind folosita la transmisie prinde bine la marketing.
Si aici nu vorbesc de programele care transmit 1080, dar de fapt 95 % sunt 720 upscalate ( aceasta este o metoda acceptata la nivel mondial, 720p fiind totusi o rezolutie HD, iar denumirea de HD din numele canalului e acceptabila, chiar daca nu e Full HD permanent sau temporar continutul difuzat).
Dar sa emiti 400x300px si a upscalezi la 720 sau chiar la 1080, la un bitrate foarte mic, mi se pare o practica nu tocmai corectă.
Unii mai aplica si alta metoda, chiar si mai neortodoxa, care pacaleste majoritatea publicului: transmit continut SD upscalat si adauga ( dupa upscalare ) grafică, burtiere sau doar sigla HD. Deja telespectatorii sunt zapaciti de tot si cred ca se uita la un program HD.
Metoda functioneaza fiindca prea putini au vazut o imagine redata de pe un blu-ray player sau macar una de pe un program Full HD de pe satelit, din Germania de exemplu, ca sa faca diferenta.
Si nu poti cere prea mult de la un telespectator obisnuit, fiindca poate nu are de unde sa cunoasca respectivele detalii.
Cel mai mult m-a amuzat un instalator de la o firma de cablu, care meșterea ceva pe un stalp la mine in zonă si cu care am intrat in discutii. Dupa cateva schimburi de replici, dumnealui a incercat sa ma lamureasca sa trec de la firma la care eram abonat in acel moment ( acum vreo 2 ani ) la firma de cablu unde era angajat. Discutia a fost ceva de genul:
- Noi avem toate programele HD, aproape 100 ! se lăuda instalatorul. Noi avem receptoare HD si tot ce trece prin ele iese HD.
Ma gandesc ca poate glumeste. In acea perioada erau cam scumpe cablurile HDMI si uneori nu era accesoriu in cutia oricarui model de receptoare HD ( uneori trebuia achiziționat separat ), asa ca il intreb:
- Dar dati gratuit si cablu HMDI la receiverul HD?
- Dăm si de acela, dar ce sa faci cu el? intreaba mirat instalatorul. Acela e pentru Blurayuri, nene.
- Pai si cum conectezi receptorul HD la televizor?
- Ca toata lumea, prin cablu Euroscart, care e cel mai bun, imi raspunde instalatorul. Apoi continuă sa imi explice in limbajul său tehnic:
- Se vede super clar prin Euroscart. Euroscart e mufa aia dreptunghiulara, nu stiu daca stii cum arată. Semnalul HD e pe culori RGB separat prin Euroscart, vii la mine sa iti arat daca nu crezi. Dar iti trebuie televizor HD.
Cam aceasta a fost discutia si va garantez ca a fost 100% reala, nu inventez nimic. Oricum, sunt convins ca receptorul avea cablu HDMI in cutie, dar instalatorul îl păstra probabil pentru momentul cand isi va cumpăra Blu-Ray Player.
Bineinteles, majoritatea instalatorilor au cunostiinte temeinice despre astfel de notiuni, iar probabil dânsul era una dintre putinele exceptii. Dar daca un angajat din personalul tehnic al unei firme de cablu nu avea notiuni elementare in privinta televiziunii HD ( de exemplu că printr-un Euroscart standard analogic, receptorul nu trimite semnal HD, fiind necesar de exemplu un cablu HDMI, sau poate DVI sau component pentru alte tipuri de surse de semnal HD cum ar fi PC, PS3 etc), nu poti cere publicului larg sa aibă astfel de notiuni tehnice.
Pe aceasta mizeaza si televiziunile care transmit pseudo HD, cand de fapt ele nu au calitate nici cel putin de SD.
pai stati asa eu am risaivaru hd de la digi de legat prin scart de acela
nu e bun sau ce vreti sa spuneti ? chiar se vede super prin el si protv hd si toate alelalte
Vezi ca ai in cutia de la receiver un cablu negru, seamana putin cu un cablu USB, dar putin mai gros cred.
Vezi că ai la televizorul HD ( daca ai televizor HD, altfel nu are rost sa schimbi nimic ) un conector mama pe care scrie HDMI, acolo il conectezi respectivul cablu negru HDMI si apoi in receiverul Digi HD in spate, unde se gaseste un conector mama identic.
Faci operatiunea de conectare cu televizorul si receiverul oprite.
Apoi pornesti televizorul si sa comuti din telecomanda televizorul pe intrarea HDMI respectiva( deconecteaza eventual de tot cablul Euroscart, ca sa nu faci confuzie intre sursele de semnal). Apoi porneste si receiverul si comuta pe ProTv HD sau o alta televiziune HD care transmite ceva live din studio.
Si vei vedea o mare diferenta de calitate si detalii ale imaginii. :)
De moment ce e MPEG4 e si HD automat ! Eu zic sa va mai informati, mai ales ca eu lucrez in busines si stiu despre ce e vorba. Orice program MPEG 4 sau DVBS2 e automat HD !!
Nea "Reprezentant" care lucrezi in "busines" :) , la ce firma lucrezi ?
Sper ca nu la firma unde sunt eu abonat ! :))
domnilor rezolutia video humax hd de la rcs este de 720-576i fara alte comentari..
Eh, nu chiar pe toate canalele. Poate pe cateva. Vezi ca ai buton pe telecomanda ( V-Format parca se numeste ) sa schimbi rezolutia scoasa prin cablu HDMI si vei vedea diferenta. Vezi sa nu ai Euroscart conectat, ca poate se activeaza automat, asa fac unele Euroscarturi care comanda selectarea sursei de intrare a televizorului si de fapt nu vizionezi prin HDMI, ci prin Euroscart. Daca folosesti Euroscart, scoate-l si pune-l la loc in cutie.
Sau se vede diferenta doar la claritatea meniurilor? Ca atunci ai avea dreptate.
Dar la mine se vede diferenta la imagine. Nu se prea vede de la 720 la 1080, dar in rest este foarte sesizabila.
Mi se pare jalnic ce citesc pe-aici. HD e de la 720p in sus.Inclusiv. Si numai prin HDMI, DVI sau component. Avantajul HDMI este ca prin el putem trece si audio.
Eu cand am citit prima data ieri articolul asta am crezut ca e doar asa o ipoteza, se pare insa ca multe lume chiar nu are habar si nici nu stie sa conecteze receptorul...
Nu vom vedea niciodata hd prin euroscart sau rca.doar prin cablu hdmi,bineinteles postul sa fie hd.La noi in tara mai sus de 720p NU EXISTA nici un post tv hd,asa ca termenul de ''full hd'' mai are de asteptat pana cand il vom folosi cu adevarat!
HD-ul NU este de la 720p in sus ci exact de la 1920x1080, restul este upscaling ordinar. Vreti HD cumparati-va un Dreambox 500HD sau altceva mai ieftin si impreuna cu o antena satelit+motor veti avea hd-ul dorit, sau macar un abonament care sa contina si pachetul HD de la FocusSat, singurii care transmit programe HD, ce e pe cablu e o abureala sinistra. Vizionare placuta in format SD :))
atunci nici HD-urile de la Dolce nu sunt Full HD-uri?
Da, pachetul Dolce HD este ok:)
Fratilor si cei de la digi (cablu digital) transmit HD.
De ce spun asta?
Pentru ca detin un tv full hd cu DVB-C care nu necesita un setbox pentru a viziona canalele HD
si transmisia este 1920×1080(1080i) cu siguranta, iar sunetul unde este cazul chiar dolby digital(ac3).
Tot ce trebuie facut este doar stiinta de a-ti folosi la maximum tv-ul si telecomanda.
Succes!!!
Ps:RCS-RDS nu au mai introdus programe noi de ceva timp,pe cand concurenta iau cam depasit?!?!
PRSTIGIO-SUNRISE, trasmisia este HD ca si rezolutie, dar de multe ori ( si nu numai la RCS ) continutul transmis prin aceasta rezolutie e upscalat. Adica de multe ori continutul e SD si e intins la HD. Si o poza cu rezolutia de 200x150 o poti difuza marita la 1920x1080, iar receiverul sau televizorul sa arate ca e rezolutie HD 1920x1080, dar continutul ( poza respectiva ) tot la calitate 200x150 ramane.
Daca eu filmez ceva cu o camera SD si difuzez filmarea pe un canal Full HD 1920x1080, automat devine filmarea mea HD, iar canalul respectiv inseamna ca e Full HD? In nici un caz. Poate doar logoul de la canalul respectiv. :)
Ideea articolului nu e ca nu transmit HD nu stiu ce firme de cablu sau satelit.
Aia preiau si retransmit televiziunile asa cum sunt, eventual pot sa le reduca putin calitatea cu un bitrate mai mic.
E vorba aici de televiziunile care sunt HD si transmit deseori materiale SD sau si mai rau tot timpul si au doar sigla HD si spun ca sunt televiziune HD.
In Romania nu trasmite nici o firma de cablu sau satelit full HD ,doar 1080i(interlace ) ceea ce inseamna un fel de upscale de la 720p., iar despre sunet ,se poate trasmite si prin DVI ,nu numai prin HDMI .Iar acum am o intrebare referitoare la cei care au tv precum al meu ,(LG 3D LM 620s)dace le merge playerul 3doo pentrun content 3D , ca la mine nu functioneaza .
Am exact modelul dvs. cu ultimul soft la zi si functioneaza perfect playerul 3doo, inclusiv redarea clipurilor 3D:
http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/03/3doo-player-aplicatie-3d-pentru.html
Chiar acum cateva minute am verificat din nou special pentru dvs.
Firmware pe care il am este 04.40.23:
http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/05/firmware-044023-lg-smart-tv-update.html
exemple canala ful hd pe satelit
eutelsat 16 doar TVR HD
sirius 4.8 doar JURNAL TV citeodata desi are sunet AC3
sau TRT HD de la turcaleti ca este ful tot timpul
pai atunci nu se merita sa avem tv full hd? daca se vede neclar la upscalare
mai bine luam hd ready la care se face downscalare, nu ? sau gresesc ?
Normal ca merită să cumperi televizor Full HD, il poti folosi la capacitatea sa maxima pe cele cateva programe tv full HD de pe cablu, pe canale full HD de pe satelit, pentru filme Full HD de pe pc sau stick usb sau de discuri optice, pentru console de jocuri etc. Plus ca imaginea upscalata pe un full HD e mai buna putin decat cea neupscalata de pe HD Ready.
oare cum emit posturile hd de pe cablu ? 1080i sau 720p, acesta din urma e mai bun pt imaginile in miscare
Unele sunt 1080i, altele ( majoritatea celor HD ) sunt 720p.
tvr hd la ce rezolutie emite ? mersi
Pe satelit este transmis la rezolutie 1920 x 1080 pixeli, probabil la fel e transmis si pe cablu digital.
Termenul de televiziune HD a aparut in august 1936 pentru a scoate in evidenta performantele noilor sisteme care depaseau cele 30 linii de rezolutie (verticala). De atunci termenul a fost refolosit de fiecare data când au fost introduse noi standarde.
Pastrănd tradiţia transmisiunile experimentale 4k ( 3840 × 2160 pentru televiziune ) pot fi considerate HD.
In realitate lucrurile stau astfel: Azi se considera HD un program cu rezolutie mai mare sau egala cu 1280×720.
Este doar o valoare arbitrara: Pentru august 1936 era bun mai mult de 30 linii, azi avem nevoie de minim 720 linnii.
Aceasta limita se aseamana mai mult cu limita pret a unui produs. Sub limită produsul este considerat ieftin peste limita este scump.
Lamurind lucrurile cu HD-ul hai sa explic si niste termeni folositi in zilele noastre:
Full HD - în domeniul televizoarelor ( pentru că in ziua de azi putem gasi şi brânza Full HD ) pretinde ca echipamentul are un display capabil sa redea imagini cu rezolutia 1920×1080.
HD Ready - Televizor capabil sa receptioneze un semnal cu rezolutia 1920×1080 dar fara un display capabil sa o redea. Ar putea foarte bine sa aiba doar un difuzor din care sa sa auda o voce care povesteste ce ar trebui sa se vada pe display. Bunul simt face ca aceste dispozitive sa fie dotate cu un display de rezolutie ceva mai mica.
Despre 1080p si 1080i sunt prea multe de explicat dar acestea sunt datele.
Majoritatea programelor TV (hd) sunt 1080i.
Semnalul de la PC-uri este 1080p.
înregitrarile de pe discurile blue-ray sunt 1080p.
Hai sa explicam si niste proceduri:
Downscaling este ceea ce face un dispozitiv pentru a reda un program cu rezolutie mai mare decit cea suportată de display sau a portului prin care exportă semnalul
Upscaling - evident ceea ce face un dispozitiv pentru a reda un program cu rezolutie mai mica decit cea suportată de display sau a portului prin care exportă semnalul
Tristul adevăr:
Operatorii de cablu recomprima programele pentru a asigura receptionarea cu receptoarele depasite din punct de vedere tehnologic pe le-au raspăndit si pe care in unele cazuri incă le mai distribuie, pe la abonati. Cu aceasta ocazie reduc si bitrate-ul pentru a ingrămădi mai multe programe într-un transponder. Aceasta este principala cauză a calitatii proaste ale programelor disponibile la end-user.
Exista programe care au pus sigla HD fără a avea rezoluţii acceptabile pentru termen.
Exista programe HD cu un bitrate la care calitatea imaginii este chiar mai slabă decât a unei transmisiuni analogice. (conform definitiei mai sus enuntate sunt HD cu acte in regula).
Incompetenta la nivel de tehnician nu este nici pe departe atat de grava pe căt cea a celor cu putere de decizie: Am întâlnit persoane cu putere de decizie in firme de distributie CATV care chiar cred sincer că transmit programe HD abonatilor, deoarece le-au preluat din transmisiuni DVBS2 sau encodate MPEG4 sau H.264.
Despre end-user nu mai discutam... Unii doar pentru pentru ca ca au achizitionat o antena/receptor/televior/cablu pe care scrie HD sunt convinsi că tot ce receptioneaza este HD :).
O regula se dovedeste totusi adevarată: cea a pretului. Unde există concurentă operatorul mai scump are si servicii mai bune, unde nu... ce mai contează?... .
Va salut! Am un LCD mai vechi TEVION cu 4 intrari video :2 SCART,1 S VIDEO, SI 1 PC ( MUFA DVI). pot transmite din receptorul dvb-c HD prin DVI(PC),eventual printr un adaptor HDMI-DVI? Multumesc!
Daca televizorul are sigur mufa DVI, poti cumpara un adaptor HDMI-DVI pentru a trimite imaginea HD sau Full HD ( nu se stie cum o va primi televizorul, in functie rezolutiile pe care le accepta ). Sunetul va trebui insa sa il trimiti separat la un sistem audio ( de exemplu cu un cablu audio RCA-RCA, de la iesirea audio a receptorului la intrarea AUXILIARA ( AUX ) a sistemului audio cu amplificare). Adaptorul HDMI-DVI va transmite doar imaginea, nu si sunetul.
Singura varianta sa trimiti si sunet si imagine simultan este prin cablu scart ( preferabil cu setare RGB ), dar vei avea pe televizor doar imagine SD si sunetul stereo aferent.
Vezi sa fie cablul bidirectional, adica sa aiba toti pinii conectati, fiindca altfel va functiona doar de la DVI la HDMI si nu invers , cum iti trebui tie.
Uite aici un astfel de cablu, ei spun ca e bidirectional, dar mai bine suna-i si intreaba-i daca sigur e bidirectional:
http://www.mediafun.ro/Cablu-HDMI---DVI-Profesional-2-m-Nexus-16582
Oricum, cel mai probabil cred ca functiona in rezolutie HD Ready ( 720p ).
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.