joi, 23 mai 2013

Televizoarele Ultra HD 4K vor avea soarta televizoarelor 3D ?

Producatorii de echipamente electronice mizează pe o rată mare de creștere a vânzărilor de televizoare Ultra HD următorii 4 ani.

Aceste companii se așteaptă să livreze aproape 943,000 paneluri UHD in acest an, față de 33.000 de ecrane in anul 2012, potrivit IHS citati de advanced-television.com.

În următorii doi ani livrarile vor creste și mai rapid, la 7,1 milioane de unități în 2015, preconizandu-se ca se va ajunge la 20.8 milioane de unități până în anul 2017.

De asemenea, vor fi preturi mici pentru televizoarele etichetate "UHD Ready", care vor viza în special piața din China. Furnizorii cred ca vor livra 4 milioane de panouri UHD Ready in acest an.


Dar toate aceste obiective s-ar putea să nu fie atinse, pentru că piața de telelevizore 4K si cererea vor stabili daca oferta va fi un succes sau un eșec.

"Acum câțiva ani, televizoarele 3D TV au fost lansate pe piață cu promisiunea că vor transforma modul în care oamenii privesc la televizor", a declarat Sweta Dash, senior director de cercetare si strategie la IHS. "Această promisiune nu s-au adeverit, pentru ca piata se confruntă cu o lipsă serioasă de conținut si cu preturi incomode, situatie care continuă si astazi".

Exista pareri ca o soartă identica va avea si televiziunea UHD.

"Furnizorii de televizoare se pregatesc să facă din televizoarele Ultra HD 4K un succes, fiind hotărâți să nu mai repete greselile trecutului, pe care le-au făcut cu televizoarele 3D. Cu toate acestea, nivelul cererii consumatorilor pentru Ultra HD nu este încă prea clar. Randamentele reduse, costurile mai mari, puterea mai slabă de cumpărare, lipsa de conținut și întârzierile în producție vor duce la vânzări mai mici decât așteaptă mulți jucători din industrie."

Când tehnologia 3D a debutat, branduri cunoscute au promovat-o ca pe o schimbare fundamentală, la fel cum ar fi fost trecerea de la televiziunea alb-negru la televiziunea color. Tehnologia 3D a oferit producatorilor speranta de a-si diferenția produsele, pentru a obține un avantaj competitiv și pentru a crește profitabilitatea.

Cu toate acestea, realitatea este că televizoarele 3D nu răspund acestor mari așteptări.

Rata slaba de acceptare a tehnologiei 3D a reprezentat un apel de trezire la realitate pentru branduri importante, forțându-le să-si schimbe strategia, concentrându-se pe vânzarea de televizoare in care capacitatea 3D este prezentata doar ca o facilitate suplimentara si nu ca una definitorie pentru televizorul respectiv.

Brandurile importante au observat că nu prea pot percepe un preț superior pentru tehnologia 3D, aceasta interesând mai putin pe cumpărător.

Fenomenul s-a observat din studiul vanzarilor. Până la sfârșitul anului 2012 doar aproximativ 20% din toate televizoarele LCD vândute aveau capacitatea de a reda 3D activ sau pasiv, potrivit IHS.

Piața pentru televizoarele 3D se confruntă deci cu cele trei obstacole majore: lipsa de conținut, prețul mare și tehnologia scumpă. Chiar nici posibilitatea de a reda productii populare 3D de cinema, cum ar fi filmul "Avatar," nu a fost suficientă pentru a atrage si suplini lipsa de conținut 3D pentru televizoare.

Tehnologia 3D a dublat de asemenea pretul pentru televizoarele obisnuite.

Un alt important obstacole este necesitatea schimbarii comportamentului de vizionare, telespectatorii fiind nevoiti să poarte o pereche de ochelari.

De asemenea, puținul continut care există este in general conceput pentru ecrane mari de cinema, iar efectele 3D sunt de obicei in adancime si nu pop-up ( in afara ecranului ), aceasta profunzime nefiind specaculoasa decât în sălile de proiecție si nu pe ecranele mici ale televizoarelor 3D.

Prea putini producatori țin cont de aceasta, inclusiv in productiile 3D dedicate pentru televizoare. De exemplu, pe langa faptul ca filmeaza doar in profunzime, fac greseala de a taia la marginile ecranului obiectele aflate in apropiere ( care sunt pop-up ) si se creaza astfel o stare de disconfort privitorului. Majoritatea celor care produc astfel de filme nu constientizeaza greșeala.

Din toate aceste cauze, vanzarile de televizoare 3D au stagnat.

Mulți cred că si televizoarele Ultra HD vor avea o soartă similară, din cauza lipsei de continut 4K și a prețurilor foarte mari, cel putin pentru inceput.

Totuși, există unele diferențe majore.

În primul rând, pentru UHD TV nu este nevoie de nici o schimbare în comportamentul consumatorilor, care nu sunt nevoiti să poarte ochelari.

UHD TV oferă de asemenea o calitate mult mai mare a imaginii, deci o experiență de vizionare mai captivantă.

Folosind tehnologia de upscaling, consumatorii vor putea obtine o imagine mai bună, chiar și atunci când vor viziona doar conținut Full HD.

Învățând din experiența, multe branduri care produc televizoare vor oferi si conținut UHD, creat chiar de ei.

Deja Japonia are planuri să înceapă difuzarea de continut UHD în 2014, cu doi ani mai devreme decât se planificase inițial.

De asemenea, camere video 4K sunt deja pe piață, care permit crearea de conținut 4K.

Filme si televiziuni 4K încep de asemenea să apară în întreaga lume.

O atentie sporită asupra televizoarelor UHD LCD vine in parte din cauza întârzierilor în comercializarea de televizoare cu diode organice emițătoare de lumină (OLED sau organic light-emitting diode), o tehnologie avansată care s-a confruntat cu mai multe provocări în procesul de fabricație.

Tehnologia UHD a luat startul mai devreme in productia la scară largă, iar furnizorii de panouri lucreaza deja agresiv pentru a reduce prețurile. Astfel, televizoare UHD mai ieftine, cu dimensiuni ale diagonalei de 50 inch și 100 inch, vor fi lansate pe piață la sfarsitul acestui an,

Disponibilitatea de a cumpara televizoare UHD de la furnizori diversi, în special din Taiwan, poate ajuta de asemenea declanșarea unei creșteri a pieței UHD, în special în China.

Unele branduri intenționează deja să introducă televizoare UHD de 50-inch în China, la un pret 2.000 de dolari.

Dar chiar și cu prețuri mai mici, calitatea televizoarelor UHD 4K trebuie să fie acceptată de către consumatori ca justificare pentru preturile mult mai mari, astfel incat ă se producă o creștere durabilă a pieței.

Furnizori de top de paneluri, cum ar fi Samsung, LG Display, AUO și Innolux lucreaza la dezvoltarea si eficientizarea tehnologiei UHD, colaborand cu branduri cum ar fi Sony, Sharp, Samsung, LG Electronics, Vizio si multe firme din China care intenționează să își lanseze propriile oferte in cursul acestui an. Varietatea de produse disponibile si prețurile diferite pentru televizoare UHD 4K de diverse diagonale vor contribui la creșterea vânzărilor, cred cercetatorii de la IHS.

Acum rămâne de văzut succesul acestor televizoare 4K.

Eu personal, desi sunt un mare fan al televiziunii si a tehnologiilor adiacente,  nu mi-a cumpara un astfel de televizor daca ar fi mai scump de 700-1000 de euro si doar in conditiile unei diagonale de minim 50 inch ( in orice caz nu UHD Ready, care e doar probabil o glumă a producatorilor ).

Dvs. ce părere aveti ?


2 comentarii despre subiectul „Televizoarele Ultra HD 4K vor avea soarta televizoarelor 3D ?”:
Anonim

tare articolul

Anonim

Exista deja la Sony 55 inch 4k si costa 4500 euro.
Exista pe sony.de cu pret cu tot.
Clar o sa aiba succes daca scad pretul.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile