joi, 20 iunie 2013

Big Brother la tine acasă sau la firma ta

Webcam-uri ar trebui să fie acoperite atunci când nu sunt folosite, deoarece hackerii ar putea sa le foloseasca pentru a te spiona, a anuntat o organizatie non-profit.

ChildNet International spune că webcam-ul ar trebui să fie deconectat atunci când nu este folosit, iar adolescenții nu ar trebui să lase webcam-uri in dormitoare sau alte zone private.

BBC a lansat o ancheta in care a a descoperit site-uri unde hackerii faceau schimb de fotografii și clipuri video cu imagini ale multor persoane inregistrate fără știrea lor prin propriile webcam-uri.

Un purtator de cuvant al politiei londoneze a declarat ca sunt urmariti penal "hackerii de webcamuri".

Pe langa webcam, pot fi accesate si microfoanele incorporate in acestea sau existente ori conectate la diverse dispozitive, laptopuri sau pc-uri.

Dar unii experti și-au exprimat îndoiala cu privire la raspandirea acestui fenomen și au subliniat că un  software antivirus joacă un rol vital în prevenirea unor asfel de evenimente neplacute pentru intimitatea fiecaruia.

Echipa BBC Radio 5 a mai descoperit o piață neagra înfloritoare în care accesul la computere compromise este cumpărat și vândut pentru sume derizorii.


Hackerii sunt capabili sa obțină acces la computerele victimelor folosind un software rău intenționat (malware) numit RAT ( remote-access Trojan ).

Acesti "șobolani" informatici includ mai nou si o funcție care permite unui hacker sa acceseze webcam-ul victimei fără știrea acesteia.

Malware-ul este răspândit în fișierele infectate sau prin pacalirea victimei ( cunoscută in limbajul hackerilor ca "sclav" ) de a vizita o pagină web specificata ( de exemplu intr-un email).


Directorul executiv al Childnet International, Will Gardner, spune că are tot mai multe dovezi ale hackingului de webcam-uri private.

"Este greu de spus cât de banal este, dar se poate întâmpla", a declarat acesta

"Sfatul meu principal nu este făceti clic pe link-uri de deschidere a atașamentelor primite de la persoane pe care nu le cunoasteti.

Ar fi bine ca atunci cand nu il folositi, webcam-ul sa fie intors cu fața spre perete sau să il acoperiti cu ceva ori sa inchideti capacul la laptop.

Acestea sunt o serie de măsuri practice pentru a ne asigura că, dacă cineva a reușit să ne infecteze computerul, nu va putea să vadă nimic si nici sa inregistreze imagini intime."

Productorul BBC a intrat in direct cu mai multi hackeri de webcam-uri din Marea Britanie și din întreaga lume. Unii dintre acestia primisera deja condamnari pentru astfel de infractiuni cibernetice.

Acestia au povestiti ca faceau schimb ulterior de clipuri video ale victimelor, imagini pe care le foloseau fie pentru santaj, fie pentru postarea pe pagini cu circuit privat.

Cele mai apreciate erau imaginile cu "sclavi urâți" si cele cu imagini cu "sclavi de sex feminin", inclusiv minori.

John, in varta de 16 ani si care locuiește în apropierea Londrei, estimeaza ca numai el a spart peste 100 de calculatoare și a vizualizat si inregistrat webcam-uri la aproape jumătate din ele.

"Știu că este ilegal", a spus el. "Eu nu am intrat pentru a vedea webcam-uri lor, doar reacțiile sclavilor cand le-am deschis siteuri cu oameni care tipau sau cu imagini infricosatoare m-au amuzat cand le-am vazut pe camera lor web. Există hackeri care posteaza sau santajeaza sclavi urâti, femei sau fetițe sclav. Eu nu sunt din acela. Eu doar ma distrez. Dar multi nu fac doar asta".

Atunci cand a fost atentionat ca invadeaza intimitatea oamenilor, John a spus că in privinta lui nu ar trebui sa isi facă griji respectivii "sclavi": "Da, este ilegal ce fac, dar riscul de a ma prinde nu este atât de mare pe cat de mult merită distracția mea."

Ancheta BBC a mai oferit dovezi detaliate ale piețe negre în "sclavi", în care accesul la computere compromise este vândut pentru sume mici de bani.

Matti, in varsta de 17 ani, din Finlanda, spune că a spart aproximativ 500 de calculatoare și a obținut detalii private pe care le-a vândut, astfel încât cumparatorii sa isi poata instala propriile programe de control de la distanță pe aceste computere "sclav", pentru a avea acces la webcam-uri acestora.

El a povestiti: "Există întotdeauna perverși pe internet care doresc imagini cu femei sau mai probabil care doresc sa aiba acces la camera web a victimei pentru a face fotografii sau inregistrari ce le vor folosi la santaj sau vanzare."

El spune ca de fapt accesul la webcam-ul unei femei se vinde in medie pentru 1 dolar, dar cu aceeași sumă se poate cumpara acces la 100 de computere deținute de bărbați.

Atunci cand a fost intrebat cu privire la ilegalitatea faptelor sale, Matti a raspuns: "Mie chiar nu-mi pasă, deoarece, dacă cineva vrea să facă astfel de santaj, atunci o face el, nu eu, pe mine doar mă plătește sa îi ofer accesul la sclav".

Directorul executiv al campaniei Get Safe Online initata de guvernul englez, Tony Neate, a declarat: "Calculatoare cu cel mai mare risc sunt cele care rulează software mai vechi, care nu a fost actualizat, dar si cele fără update la zi pentru software-ul antivirus. "

Un reprezentat al Poliție a spus: "Poliția face constant investigatii cibernetice în privinta webcam-hacking-ului. Orice intruziune neautorizată în calculatorul unui individ este o infracțiune în temeiul legii și Poliția urmăreste periodic infractorii. Dar o protecție antivirus este mult mai importantă decat masurile Politiei, pentru a preveni accesul ilegal la computerul si viata dvs. privata ori a celorlalti membri ai familiei ."

Un expert in informatica a declarat: "Astfel de arestari au loc periodic. Poliția a arestat foarte multi hackeri care monitorizau zeci de webcam-uri, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne panicăm."

"100.000 de noi virusi sunt creati în fiecare zi și este foarte important pentru a menține securitatea prin update la zi, deoarece stfel software-ul antivirus poate să vă protejeze mai bine împotriva celor mai multe dintre aceste amenințări. Un antivirus de poate proteja si heuristic, prin deductia unei posibile amenintari, chiar daca nu este un anumit virus exact definit in lista bazei de date cu semnaturi de virusi noi, dar aceasta nu este o metodă prea evicienta. Tot update-ul la zi e mai important"

Joss Wright, un cercetator de la Institutul de Inetrnet de la Oxford a declarat că nu a fost conștient de faptul ca webcam-hacking a ajuns să fie raspandit la scară atât de mare. "Instalarea celor mai recente actualizări de software de securitate ar trebui să reducă mare parte din amenințari", a spus el, "dar având în vedere că nu toată lumea face acest lucru, porțile catre webcamurile proprii sunt larg deschide pentru hackeri."

"Ideea a lipi o bucată de hârtie pe webcam cand acesta nu este folosit e destul de comună în rândul indivizilor mai paranoici ale comunității de hackeri", a spus el. Dar un astfel de comportament nu inseamna neapărat ca sunt paranoici, ci ca sunt conștienți de pericol. Daca ei iau astfel de masuri, noi de ce sa nu le luăm ?"


2 comentarii despre subiectul „Big Brother la tine acasă sau la firma ta”:
Anonim

Din pacate e foarte posibil...

Anonim

Trebuie sa fim atenti...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile