joi, 13 iunie 2013

"Când vreau divertisment pe ecran mare, în camera de zi, apelez întotdeauna la satelit"

Acesta este un interviu cu Chris Forrester, expert în îndustria sateliţilor și autorul cărţilor "High Above" și "Even Higher", în care se discută despre viitorul radiodifuziunii și al sateliţilor.

Care va fi rolul sateliţilor în viitorul radiodifuziunii media pentru radiodifuzori şi consumatori?

Chris Forrester: Satelitul are un rol clar pentru radiodifuzorii din întreaga lume, adică îi ajută să obţină o audi­enţă maximă în interiorul şi în afara graniţelor ţării. Opţiunile de vizualizare oferite de satelit şi eficien­ţa metodelor de distribuţie dintr-un punct către mai mulţi utilizatori mă fac să cred că sateliţii vor fi nu doar la fel de apreciaţi pe viitor, ci vor juca un rol tot mai important.

De ce sateliţii sunt o opţiune mai bună pentru transmiterea conţinutului media către utiliza­torii finali?


Chris Forrester: Susţin cu convingere posibilitatea consumato­rilor de a alege şi conceptul de ecrane multiple (cal­culatoare, tablete şi smartphone-uri). Vreau ca toate să fie populate cu informaţiile şi opţiunile mele de divertisment, fie că sunt liniare, neliniare, la cerere, de la terţi, prin YouTube sau alte variaţiuni pe aceeaşi temă. Dar când vreau divertisment pe ecran mare, în camera de zi, apelez întotdeauna la satelit. Nu vreau să aştept până când serviciile terestre interme­diază unele transmisii, ca să nu mai zic de încercarea de a difuza terestru HDTV.

Pot sateliţii să ţină pasul cu evoluţia rapidă a inovaţiei din industriile media şi de radiodifuziune, având în vedere în special explozia de smartphone-uri şi tablete, cum ar fi iPad-ul?

Chris Forrester: Radiodifuzorii trebuie să transmită către pu­blic într-un mod cât mai eficient cu putinţă. Cana­lele populare de pe piaţă şi mulţi radiodifuzori de nişă au descoperit cu mult timp în urmă că sate­litul este un element cheie al mixului de difuzare. De fapt, în unele cazuri, este singurul element care contează. Cred că pe măsură ce HDTV devine te­leviziunea standard şi principalii radiodifuzori din lume încep să adopte Ultra-HD, satelitul va juca un rol şi mai important în difuzarea programelor de înaltă calitate.

Fiecare antenă de satelit are două tăişuri. Care sunt limitările sateliţilor şi cum pot fi depăşite?

Chris Forrester: Singurele limitări sunt orizontul şi amprenta naturală a satelitului.

Prin ce se deosebeşte SES de alţi operatori de sateliți?

Chris Forrester: SES nu este singura compania care asigură o astfel de acoperire, dar dispune de unele dintre cele mai valoroase zone de transmisie de pe planetă. SES stârneşte invidia rivalilor săi, iar strategiile sale originale de colocalizare sunt deseori copiate. Mă aştept ca şi entuziasmul manifestat faţă de HD, iar acum faţă de Ultra-HD, să devină adevărate repere pentru restul industriei.

Chris, ultima întrebare este dintr-o altă perspectivă. Ai scris două cărţi excelente referitoare la tehnologia de transmisie prin satelit, prezentând-o ca pe una cu o dezvol­tare foarte rapidă şi care nu are aproape nicio limitare tehnică. Cum percepi aspectul social al satelitului, care facilitează comunicarea dintre Europa şi restul lumii şi care este în mod particular important din punctul de vedere istoric şi social al Europei Centrale şi de Est ( în special înainte şi după căderea Zidului Berlinului) ?

Chris Forrester: Este adevărat faptul că televiziunea prin sate­lit a fost cea care a pus umărul la demolarea zidului dintre "Est" şi "Vest". Rezidenţi ai fostului bloc estic vedeau cum vecinii lor se distrau şi doreau şi ei acelaşi lucru. Politica a fost cea care a demolat Zidul Berli­nului, dar satelitul a jucat un rol important influenţând schimbările care au avut loc în toată Europa Centrală şi de Est.

Sursă articol: Newsletter ASTRA în format tipărit fizic, trimis de către Grayling Romania si publicat pe HD Satelit cu acceptul companiei. Mai multe informatii despre SES puteti gasi pe ses.com.


Niciun comentariu despre subiectul „"Când vreau divertisment pe ecran mare, în camera de zi, apelez întotdeauna la satelit"”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile