Mâine CNA va discuta in sedinta un proiect de Recomandare cu privire la utilizarea termenului "leu", dar si a termenului subdiviziunii monetare de "ban" în continutul programelor audiovizuale.
Probabil, in situatia in care va fi aprobat proiectul, CNA va sfatui televiziunile sa utilizeze acestei termeni in textele din emisiunile difuzate.
De obicei, in aceste situatii ( mai ales in tabele si textele scrise, deci cu precadere in grafica afișată) era folosit simbolul "RON".
Leul românesc este unitatea monetară a României. Un leu este subdivizat în 100 bani. Pe 1 iulie 2005, România a realizat o reformă monetară, schimbând leul anterior (ROL) cu un leu nou (RON). 1 RON este egal cu 10.000 ROL. România a intrat în Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2007 și nu se știe când va trece la moneda unică europeană, EURO.
În secolul al XVII-lea, în statele românești se foloseau ca monedă taleri olandezi (löwenthaler) care aveau gravat pe ei un leu rampant. Chiar și după ieșirea din uz a talerilor numele de leu a fost păstrat ca termen generic pentru bani. În 1867, leul a devenit unitatea monetară a Principatelor Unite.
Update 4 iunie 2013
Recomandarea a fost aprobată. Mai jos găsiti continutul acesteia, așa cum a fost emis de către CNA:
Întrucât în numeroase situaţii în programele audiovizuale continuă să fie folosit termenul RON, chiar şi după data de 30 iunie 2006, când s-a încheiat perioada în care se foloseau în paralel denumirile vechii monede şi a celei noi, vă adresăm rugămintea de a întreprinde toate diligenţele pentru ca termenul „leu” şi subdiviziunea acestuia, „banul” să se folosească ori de câte ori sunt furnizate informaţii în legătură cu moneda naţională.
Aşa după cum se prevede la alin. 2 al Art. 137 din Constituţia României (LEGE Nr. 429 din 23 octombrie 2003) Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul.
„ARTICOLUL 137
........................................................................................................
(2) Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene.”
Utilizarea, în continuare, în programele audiovizuale a termenului RON după termenul prevăzut de Circulară nr. 7 din 25.feb.2005 (publicată în Monitorul Oficial, Partea I 196 8.mar.2005 cu intrare în vigoare la 8.mar.2005) privind măsurile care trebuie luate de către instituţiile de credit/Trezoreria Statului pentru aplicarea Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, este de natură să inducă în eroare publicul.
În vederea respectării art. 3, alin. 2 din Legea Audiovizualului şi a dispoziţiilor Titlului V, Asigurarea informării corecte şi a pluralismului din Decizia CNA nr. 220 din 24.02.2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului vă rugăm să daţi curs acestei recomandări.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.