marți, 25 iunie 2013

SAT>IP

SAT> IP este o nouă arhitectură bazată pe IP, utilizată pentru receptia și distribuirea semnalelor provenite de la sateliţi.

Beneficiile tehnologiei SAT>IP

SAT> IP permite programelor prin satelit să fie redistribuite prin tehnologii cum ar fi cea tv prin protocol IP tradițională, prin orice rețea IP.

SAT> IP permite programelor prin satelit să fie receptionate nu doar pe receivere dedicate pentru aceasta tehnologie, ci și pe alte dispozitive IP moderne: PC-uri, laptop-uri, tablete, smartphone-uri etc.

O aplicatie software SAT> IP este singura cerinţă pentru a beneficia de recepţia programelor de înaltă calitate prin satelit pe aceasta mare varietate de dispozitive conenctate.

Scenarii de utilizare pentru SAT> IP

SAT> IP a fost proiectat pentru a fi utilizat intr-o serie de scenarii, de la distribuție la domiciliu până la aplicații de distribuție profesionale.

SAT> IP va permite ca toate utilizărilor de astăzi a semnalului receptionat prin satelit să fie portate în lumea IP, ceea ce va deschide noi posibilități pentru aplicații avansate.

Cum functionează

SAT> IP asigură protocolul de comunicare între serverul SAT> IP ( care transformă semnalele de la satelit in tehnologie IP) și clienţii SAT> IP ( care beneficiaza de conținutul de la sateliti ). Protocolul de comunicare fiind standardizat, industria poate propune si oferi diferite implementari pentru servere si clienti.

Cine a dezvoltat SAT> IP ?

Tehnologia SAT> IP a fost dezvoltată prin efortul comun al binecunoscutelor companii SES, BSkyB și Craftwork.

Si acum sa detaliem mai mult acest subiect pe cât de inedit, pe atât de interesant.

În sistemele tradiționale de recepție prin satelit, semnalele RF (Radio Frequency) de la sateliți sunt convertite numai în frecvență înainte de a fi distribuite prin cabluri coaxiale dedicate. Astfel sunt necesare tunere compatibile pentru receptionarea și demodularea semnalului de satelit.

Cu tehnologia SAT> IP, semnalul RF DVB-S/S2 este demodulat și convertit in tehnologie IP direct in punctul de receptie, care devine server. O astfel de conversie poate avea loc direct in elementele componente ale antenei ( în IP-LNB), aproape de antenă (SAT> IP multiswitch sau convertor) sau într-un STB principal. Efectiv un server SAT> IP elimina transportul semnalului DVB-S/S2, inlocuindu-l cu un transport al datelor prin IP.

Odată semnalul convertit in tehnologia IP, programele de la satelit pot fi distribuite prin diverse metode, cum ar fi tv prin protocol IP tradițional, prin orice rețea IP utilizând tehnologii fără fir (WLAN, 4G), Powerline, Ethernet prin cablu, fibră optică, fibra de plastic, cablu coaxial, xDSL sau alte tehnologii de transport a informatiei prin lumină.

Într-un mediu SAT>IP, orice dispozitiv compatibil IP devine în mod automat capabil să recepționeze  televiziune prin satelit, cu condiția sa aibă instalt software-ul potrivit. Tablete, PC-uri, laptop-uri, smartphone-uri, televizoare, console de jocuri, media playere, STB-uri IP, etc, toate pot deveni clienti pentru vizionarea canalelor receptionate de la sateliti, fara a mai fi necesar un tuner de satelit compatibil incorporat.

În mediu SAT>IP, tunerele RF și demodulatoarele sunt eliminate din clienții finali, fiindca tehnologia SAT>IP oferă o resursa comună digitală si acționează în calitate de server de televiziuni sau radiouri receptionate în direct prin satelit.


SAT> IP este asadar si un protocol de control a unui tuner aflat la distanta, dar care este bazat tot pe protocoalele de internet existente: IP, UPnP, RTSP, HTTP. Aceste protocoale sunt completate cu extensii de satelit numai dacă este necesar.

SAT> IP a fost proiectat în așa fel încât să fie ușor de integrat în mediile si dispozitivele certificate DLNA.

Serverele SAT>IP pot asigura fluxuri mass-media receptionate de la satelit în standard industrial unicast sau multicast RTP / UDP (RFC 2250).

Serverele SAT> IP pot oferi de asemenea flux transmis prin HTTP, iar clientii pot solicita formatul pe care doresc să il primeasca.

Serverele SAT>IP se identifică în rețea folosind mecanisme standard UPnP (SSDP).

Controlul streamului în tehnologia SAT> IP se face prin RTSP sau HTTP. Clientii SAT>IP solicita accesul la sateliți, transpondere și fluxuri PID MPEG după necesităţi.

Interogările RTSP sunt folosite pentru solicitarea fluxurilor RTP unicast sau multicast. Interogările HTTP sunt utilizate pentru a solicita fluxuri HTTP.

Funcționalitatea filtrului PID SAT> IP asigură si limitarea ca numai acele pachete de date care sunt necesare să fie transmise prin rețeaua IP.

Serverele SAT>IP oferă, de asemenea, informații privind recepția în timp real a datelor la clienti, dar si statisticile de semnal prin intermediul RTCP.

SAT> IP este proiectat pentru a fi utilizat atat pentru canale FTA (Free-to-air, necodate), cat și pentru canale CA (televiziuni cu acces condiționat), dar si pentru implementări orizontale sau verticale.

Mulți clienți de rețea, dar și receivere si alte dispozitive existente astăzi pot fi modernizate pentru a fi compatibile cu tehnologia SAT> IP printr-un simplu update de software.

SAT> IP trimite in direct programele de la satelit satelit prin rețele IP la cea mai bună calitate ( "neatinse", fără transcodare) la orice dispozitiv IP multimedia moderne. Din punct de vedere tehnic al calitatii și al posibilitatilor multiple de utilizare, SAT>IP va oferi ceea ce nici o altă tehnologie de rețea nu poate oferi astazi in domeniul satelitilor.

Intenția partenerilor la proiectul SAT> IP este de a-l transforma intr-un standard internațional, care să poată fi utilizat la scară largă ( la nivel mondial ) și care sa asigure compatibilitatea intre producători și operatori.

Primele dispozitive care au pus in aplicare tehnologia SAT>IP sunt deja disponibile. Servere SAT>IP pot fi studiate aici, iar clientii hardware aici.

De asemenea, au fost lansate si aplicatii client compatibile, pentru diverse dispozitive Android, iOS, Windows ( DVB Viewer Pro si Lite ) sau pentru aplicatia software DVB Link de la DVB Logic.

In final trebuie sa remarcăm ca SAT>IP va reprezenta unul dintre elementele principale ale receptiei prin satelit si va fi o tehnologie pe care cu siguranţă orice pasionat va fi nerăbdator să o testeze, dar si o tehnica folosita la scară mare, pentru care prevedem un viitor de succes.

Surse: Acest articol a fost realizat la sugestia Grayling Romania, care ne-a recomandat urmatoarele surse text si foto: brosura SAT>IP , satip.info, ses.com.


2 comentarii despre subiectul „SAT>IP”:
Laurentiu

Chiar e tare, de abia astept sa testez. Mai ales daca merge DLNA, iti dai seama sa poti vedea la toate televizoare smart din casa programele de la o antena de satelit? Sau sa poti sa le vezi pe telefon oriunde ai fi, canalele de acasa? Cred ca multi nu isi dau seama, dar chiar e ceva de viitor, care sper sa fie cat mai aproape !

DTH

Si eu o sa testez.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile