vineri, 21 iunie 2013

Televiziunea digitală terestră va crește PIB-ul României ?

Trecerea definitivă de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră ar putea genera o creştere a PIB-ului României, a declarat Liviu Nistoran, directorul general al Evolio, care a precizat că acest proces ar trebui finalizat până în 2015, anunta mediafax.ro.

“Avem în România o mină de aur pe care nu am exploatat-o, este vorba de tranziţia la transmisia digitală terestră. Este un proiect început undeva prin 2008, care a stat prin diverse sertare, prin diverse ministere, şi nu s-a făcut nimic. Recepţia canalelor TV se poate face fără să ai o antenă de satelit sau să fie necesară instalarea de cablu TV, se poate face cu televizorul echipat cu tehnologia necesară, şi cele noi sunt. Dezvoltarea acestui segment ar putea aduce României o creştere a PIB de 0,5%, pentru că numai investiţia în infrastructra de transmisie este undeva pe la 400-500 milioane euro”, a arătat Nistoran.

El estimează că în doi ani această tranziţie, care implică pe lângă investiţii în infrastructură şi dezvoltarea de televizoare şi alte dispozitive, va genera un plus de un miliard de euro în economie.


Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunţat joi că ANCOM va acorda prin procedură de selecţie, până în iunie 2015, cinci licenţe de televiziune digitală terestră (multiplexuri). Acordarea licenţelor este inclusă în Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, aprobată miercuri în şedinţa Guvernului, prin hotărâre.

“Miercuri, 19 iunie, a fost aprobată în şedinţa de Guvern Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional. Principalul obiectiv al acesteia este realizarea tranziţiei complete şi efective de la serviciile de televiziune analogice terestre la serviciile de televiziune terestre în format digital şi încetarea completă a emisiilor analogice până la data de 17 iunie 2015, în conformitate cu obligaţiile internaţionale”, se arată într-un comunicat al MSI.

Punerea în practică obiectivelor strategiei va fi posibilă printr-un plan de acţiuni care prevede, printre altele implementarea, la nivel naţional, a patru licenţe de televiziune digitală (multiplexuri) în banda UHF şi unul în banda VHF, rămânând ca la nivel regional/local să existe posibilitatea alocării unor multiplexuri suplimentare în funcţie de posibilităţile tehnice.

De asemenea, un multiplex din cele patru disponibile în banda UHF se va acorda cu impunerea unor condiţii de acoperire teritorială şi de populaţie, de preluare şi transmisie necriptată a programelor, respectiv recepţia liberă a acestora în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.

“Cele cinci multiplexuri vor fi acordate simultan prin procedură de selecţie organizată de ANCOM înainte de 17 iunie 2015. Acordarea unuia dintre cele cinci multiplexuri va trebui să respecte condiţiile de acoperire teritoriale şi de populaţie, precum şi condiţii tehnice. Acest multiplex va funcţiona în banda UHF, va fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 şi va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016″, se arată în comunicatul MSI.

Celelalte patru multiplexuri digitale naţionale (3 multiplexuri în UHF şi unul în VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după 17 iunie 2015.

Strategia mai prevede că operatorul care transmite terestru în prezent programele publice de televiziune în format analogic poate implementa un program de extindere la nivel naţional a experimentului existent de televiziune digitală în standard DVB-T.


Un comentariu despre subiectul „Televiziunea digitală terestră va crește PIB-ul României ?”:
Anonim

Da, spuneam aici pe forum tot timpu ca sa incercat cit mai mult posibil INCETINIREA trensmisiei DVB-T si se va continua asa pina in 2015 si nici atunci nu e sigur .Asociatia Cablistilor din Romania au avut grija sa traga de timp cu toate armele si relatiile pe care le au cu safi de sus (maninc si eu maninci si tu )Abia astept sa dispara analogicul ca tot nu aduce nimic statului si daca aduce aduce foarte putin.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile