sâmbătă, 6 iulie 2013

Banda C în recepţia satelit

Banda C este denumirea dată unei anumite porțiuni ale spectrului electromagnetic, incluzand lungimi de undă care sunt folosite pentru telecomunicații radio pe distanțe lungi.

IEEE C-band (4 GHz până la 8 GHz) - și variațiile sale - cuprinde game de frecvențe care sunt folosite pentru mai multe transmisii de comunicații prin satelit, unele dispozitive Wi-Fi, unele telefoane fără fir, dar și unele sisteme radar meteorologic.

Pentru comunicații prin satelit, frecvențele microundelor din Banda C funcționeză mai bine în condiții meteorologice nefavorabile, în comparație cu banda Ku (11,2 GHz până la 14,5 GHz), care este in special utilizata de catree sateliții de comunicare europeni.

Comparativ cu banda Ku, banda C este mai putin sensibila la atenuarea calitatii semnalului din cauza ploii, umezealii din aer sau ninsorii.

Banda C a fost primul interval de frecvență care a fost alocat pentru telecomunicații comerciale prin intermediul sateliților.

Aproape toți sateliții de telecomunicaitii care folosesc banda C utilizează frecvențe de 3.7-4.2 GHz pentru downlink. Pentru uplink folosesc frecvențe de la 5.925 GHz la 6.425 GHz.

Sateliții de comunicare in banda C au de obicei 24 de transpondere, distanțate la 20 MHz, iar transponderele vecine au polarizări opuse.

Astfel, transponderele pe aceeași polarizare sunt întotdeauna distantate la 40 MHz. Din acesti 40 MHz, fiecare transponder utilizeaza aproximativ 36 MHz.

Cei 4,0 MHz rămasi neutilizati între perechile de transpondere cu aceeasi polarizare acționează ca "benzi de gardă" pentru cazuri de imperfecțiuni în electronica utilizată.

Banda C este utilizată de obicei pentru comunicații prin satelit necriptate ( rețele de televiziune full-time prin satelit sau feed-uri temporare prin satelit), dar si pentru televiziune cu abonament, desi mai rar, fiindca banda C necesita pentru receptie de obicei antene de receptie mari, care nu sunt potrivite pentru distribuirea catre un numar mare de abonati DTH, asa cum este in banda Ku. Dar totusi exista destul programe criptate in banda C.

Deseori ( mai ales in zona europeana) sunt necesare antene de 2.5 - 3.5 metri pentru a receptiona de televiziune programe in banda C, dar poate fi receptionata si cu antene mai mici, totul depinzand de zona geografică a receptorului si de aria de acoperire a satelitului.

Banda C a fost, este si poate fi folosita atat pentru transmisii analogice, cat si digitale, inclusiv full HD sau 3D, DVB-S sau DVB-S2, MPEG-2 sau MPEG-4, aceste tehnologii fiind independente de banda pe care sunt utilizate ( C, Ku, Ka etc )

Bineinteles, Banda C reprezinta doar un segment al spectrului folosit pentru microunde. Exista si alte tipuri de benzi folosite in microunde, cu denumiri specifice, cele mai cunoscute pentru receptia prin satelit fiind cele cu text îngroşat:

L band = de la 1 la 2 GHz
S band = de la 2 la 4 GHz
C band = de la 4 la 8 GHz ( mai puţin utilizată pentru recepţia in zonele europene )
X band = de la 8 to 12 GHz
Ku band = de la 12 to 18 GHz ( cea mai cunoscută in recepţia satelit europana si nu numai, fiind utilizata de exemplu si de Digi Tv, Orange Tv, Romtelecom DTH, Freesat, Focus Sat etc )
K band = de la 18 to 26.5 GHz
Ka band = de la 26.5 to 40 GHz ( in special transmisii de date, internet, cu sansă mare sa se extinda mai mult si in domeniul tv in viitorul relativ apropiat  ).
Q band = de la 30 to 50 GHz
U band = de la 40 to 60 GHz
V band = de la 50 to 75 GHz
E band = de la 60 to 90 GHz
W band = de la 75 to 110 GHz
F band = de la 90 to 140 GHz
D band = de la 110 to 170 GHz

LNB-urile folosite la antene pentru receptia in banda C diferă in principal faţă de LNB-uri in banda Ku in privinta frecventei oscilatorului local si bineinteles a benzii de frecvenţă pe care o pot receptiona. De exemplu, LNB-ul pentru banda C poate avea frecventa oscillatorului local de 5.15 GHz, iar banda receptionata de 3.40-4.20 GHz, iar un LNB universal pentru banda Ku are frecventa oscilatorului local de 9.75 GHz - 10.60 GHz si frecventele receptionate de 10.70-12.75 GHz. Ambele tipuri de LNB-uri au insa frecventa intermediara oarecum asemanatoare, mai extinsă la limita superioara la LNB-urile pentru banda Ku ( de exemplu in banda C avem IF de 950-1750 MHz, iar un LNB pentru banda Ku are IF de 950-2150 MHz). De asemenea, difera unitatea de masură a factorului de zgomot, la LNB-urile in banda C fiind in Kelvin, iar la LNB in banda Ku, factorul de zgomot fiind in Decibeli.


O diferenţă notabilă intre banda C si banda Ku (mai putin accentuată in utilizare în ultimul timp) este polarizarea folosită.

Dacă ați studiat frecventele prin satelit, probabil ați observat că majoritatea transponderelor in banda Ku funcționează cu polarizare liniară (verticală sau orizontală), în timp ce marea majoritateaa transponderelor in banda C au polarizare circulară.

Există oare un motiv pentru această preferintă in alegerea polarizarii? Da, există. Dar, înainte de a încerca să explicam, haideti sa reamitim cate ceva despre polarizare în general.

Unda electromagnetica este o combinație de câmpuri electrice și magnetice. Ele apar întotdeauna simultan. Vectorul câmp electric este perpendicular pe vectorul câmp magnetic și ambele sunt perpendiculare pe direcția de deplasare a undei.

O undă electromagnetică se deplasează. Acum, dacă nu există nici un defazaj între vectorul electric și vectorul magnetic, avem polarizare liniară. Polarizarea se numeste verticală sau orizontală, în funcție de orientarea vectorului electric în raport cu planul ecuatorului.

Dacă există o schimbare de 90 de grade, avem polarizare circulară.

O schimbare de 90 de grade (pozitivă sau negativă) înseamnă că, atunci când câmpul electric atinge maximul, câmpul magnetic este egal zero și viceversa. Puteți vedea acest lucru în imagine. Teoretic, dacă avem alte valori ale defazajului (nici 0/180 de grade, nici 90 de grade), avem polarizare eliptică, dar acest lucru nu este utilizat în transmisia prin satelit astfel încât nu il discutăm aici. În funcție de directia de inaintare, avem de-a face cu polarizare circulară dreapta sau polarizare circulară stânga.

În general, sunt mai ușor de fabricat LNB-uri pentru semnalele cu polarizare liniară decât pentru cele circulare, la acelasi randament de receptie. De aceea, majoritatea emisiilor in banda Ku folosesc polarizare liniară. Dar unul dintre dezavantajele binecunoscute ale polarizarii liniare este necesitatea de a ajusta oblic LNB-ul în funcție de locația geografică. Acesta nu este necesar pentru semnalele polarizate circular.

Un alt factor mai puțin cunoscut, dar probabil destul de important, este sensibilitatea semnalelor polarizate liniar la rotaţia Farraday cauzată de campul magnetic al Pamantului. Rotația vectorilor electromagnetici nu are insa nici un efect asupra semnale polarizate circular. Efectul lui Faraday este practic neglijabil pentru banda Ku, dar nu aceasta este situatia si pentru banda C. De aceea, folosind polarizare liniară în C-banda este destul de riscant. Acest lucru poate fi chiar si mai important atunci când este nevoie sa fie acoperite zonele apropiate de polii magnetici ai Pământului.

In concluzie, în cazul în care zona de interes există deseori condiții meteorologice nefavorabile (ploaie, zăpadă), furnizorii de servicii de televiziune prin satelit preferă mai degraba banda C, care, asa cum am mentionat anterior,  este mai puțin sensibilă la condițiile meteorologice decât banda Ku. Si pentru ca banda C este sensibilă la efectul Faraday, polarizarea circulară este o alegere mai bună.

Dar dacă zona este situată la latitudini medii și dimensiunea prea mare a antenei reprezinta un impediment major (de exemplu în marile orașe europene), banda Ku este o alegere mai bună. Din moment ce nu trebuie să îsi facă griji cu privire la efectul Faraday, dar si fiindca sunt mai usor de fabricat LNB-uri cu înaltă performanță pentru banda Ku. polarizarea liniara e mai potrivita pentru aceasta banda.

In zona orbitala mai usor receptionabilă in Europa, programe de televiziune in banda C sunt transmise pe diversi sateliti ( câteva AzerSpace 1/Africasat 1a 46.0°E si Arabsat 5A la 30.5°Est, mai multe pe Paksat 1R la 38.0°E, Arabsat 5C la 20.0°E, Amos 5 la 17.0°E, Eutelsat 3A/3D & Rascom QAF 1R la 3.1°E etc), dar majoritatea sunt extrem de dificil de receptionat in ţara noastră sau imposibil.

Din toate aceste motive mentionate mai sus, dar si din cauză că nu oferă o mare varietate de programe de televiziune comparativ cu banda Ku sau din cauză că receptia in banda C in Romania este foarte dificilă, aceasta gamă de frecvente nu prea este cunoscută in receptia satelit în ţara noastră si in general in Europa, fiind mai mult o pasiune a DX-erilor care sunt dispusi sa investească de obicei sume considerabile într-o antenă foarte mare.


12 comentarii despre subiectul „Banda C în recepţia satelit”:
detrax

Stiam cate ceva, dar acum m-am mai luminat puţin ce inseamna teoretic banda C. Un articol exceptional!

claudyu

Chiar un articol foarte bun. Acum stiu mai multe informatii. Multumesc HD Satelit.

Romanian Dreambox Info

Banda C nu prea este utilizata asa mult, pentru pasionati se merita datorita programelor exotice receptionate in aceasta banda, in special cele chinezesti dar si cele rusesti, costurile sunt destul de ridicate pentru cineva ce ar dori o astfel de receptie, nu lnb-ul ar fi problema ci...antena, pentru o receptie bunicica in Ro se recomanda un minim de 2,2-2,4m recomandabil 2,8m , antenele sunt si ele dedicate receptiei in banda C, cele mai cunoscute fiind antenele mesh, un exemplu de antene mesh puteti vedea aici;

http://www.bfdztx.com/e_products/?big_id=8

O antena mesh pleaca de la 1,80 si poate ajunge si la 4,5m diametru, in concluzie: pentru receptia benzii C trebuie sa fi pasionat inflacarat, sa dispui de bani pentru un sistem decent , in jur de 2000$ lnb=ul si antena.


Anonim

+1......interesant ;)

Anonim

da e buna informatia noota 10 tio tot asa :) hd sat

Anonim

in ultimul timp hd satelit este un blog foarte bun.

Anonim

Multumim pentru informatii OK.

Lica

Pentru receptia canalului High 4k Tv de pe satelitul SES-6 la 40,5 grade vest, vad ca ar merge cu antena mai mica, de cca. 1,25 m (am eu una, Gibertini, buna). Semnalul ar fi bun pentru zona Romaniei.
Daca stie cineva:
1. Merge la banda C, antena off-set?
2. De unde pot procura un lnb de banda C, care sa mearga la frecventa pe care este transmis High 4k tv: 4544 MHz, polarizare circulara R.
Astept sfaturi si multumesc anticipat.

Anonim

Mersi

Anonim

Cred ca merge receptie in banda C cu antena offset de 1,26m, dar cu niste modificari. Nu cunosc decat teoretic subiectul, din ce am citit pe net, dar cred ca te-ar putea ajuta urmatoarele linkuri:

http://gps.pezquiza.com/apontamento-de-antena/como-instalar-um-lnb-banda-c-em-uma-antena-banda-ku-offset/
https://www.youtube.com/watch?v=i92L_mV4EN8
http://sateliti.info/archive/index.php/t-1179.html

Cred ca iti trebuie un suport special pentru LNB:

https://www.eg-sat.de/sat-tv/adapter-multifeed/lnb-halter-adapter/20580/gibertini-c-band-halterung

http://www.satshop24.de/cgi-bin/satshop24/iboshop.cgi?showd0!0,962345323477854,rohrsch63

LNB-uri in banda C cam sunt pentru intervalul de frecventa 3,7 - 4,2 GHz. Aici ma depaseste intrebarea ta. :)

Poate te ajuta altcineva care a facut receptie in banda C cu antena offset si stie mai multe. Eu atat am putut sa iti ofer ca informatii.

Anonim

Chiar nu a incercat nimeni pana acum!? Semnalul ar fi bun. M-am mai documentat, dar, se pare ca nu e asa simplu.
In primul rand trebuie un Lnb cu frecventa de intrare mai mare de 4,2 GHz. Ar fi pana la 4,8 GHz dar ar costa
cel putin 90 USD + transport + taxe vamale, cred ca ar ajunge la 150 USD. Si asta numai Lnb-ul, fara feedhorn,
inele scalare conice pentru antena offset. Plus ca nu prea inteleg cu polarizarea asta circulara. Nu inteleg,
trebuie un polarizor circular? Cu placuta dielectrica cica s-ar pierde vreo 3 dB, adica jumatate din semnal,
ca si cum antena ar fi la jumatate (ca diametru sau ca suprafata?)
Poate stie cineva sa ma lamureasca. Link-urile de mai sus sunt moarte, am observat.
Astept informatii.

Anonim

Mie mi se deschid toate linkurile din comentariul de mai sus de al tau, cred ca nu le-ai dat copy paste corect.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile