marți, 23 iulie 2013

Operatorii de cablu şi internet nu doresc Netcity ?

Consiliul General al Capitalei a decis în 2008 ca toate cablurile de pe stâlpi şi cele care trec de pe un bloc pe altul să fie îngropate. Cu toate acestea, mulţi operatori nu şi-au construit propria reţea, nici nu au închiriat spaţiu în cele existente, pentru a elimina „groapa de gunoi suspendată” a Bucureştiului, deşi au avut la dispoziţie cinci ani. Ba din contră: deseori, cablurile date jos ziua de inspectorii Primăriei Capitalei sunt reinstalate peste noapte de operatorii de cablu, precizează Evenimentul Zilei.

Aşa s-a ajuns ca sute de kilometri de cablu să fie montaţi pe stâlpii RATB sau pe cei ai ENEL. Astfel, Municipalitatea a pierdut peste 20 de milioane de euro, bani pe care i-ar fi putut încasa din taxele percepute pentru închirierea stâlpilor. Chiria pe care furnizorii de telecomunicaţii din Bucureşti ar trebui să o plătească pentru a beneficia de utilizarea stâlpilor este de aproximativ 5 milioane euro pe an, mai precizeaza publicatia EVZ.


Operatorii nu pot să dovedească proprietatea asupra cablurilor, care nu există din punct juridic, deoarece au fost montate fără avizul de construcţie eliberat de Primărie, de aceea nu se prezintă niciodată să revendice cablurile tăiate de inspectori. Acum, când reţeaua de fibră optică subterană a Municipalităţii a început să se contureze, operatorii nu vor să intre în subteran în reţeaua oraşului. Nici în cele deja existente şi deţinute de alţi operatori privaţi şi nici nu vor să-şi construiască reţea. Motivul, conform publicatiei Evenimentul Zilei, ar fi că în subteran sunt controlate toate cablurile şi se plătesc taxe, nu ca pe stâlpi, unde este haos.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor (ANSIP) îi acuză pe cei de la Netcity Telecom de monopol şi de practicarea unor preţuri mult prea mai pentru închirierea reţelei, precizeaza in continuare EVZ.

Chiar cel care a fost unul dintre consultanţii proiectului Netcity - actualul preşedinte al ANSIP, Mihai Bătrâneanu, declara presei în 2008-2009 că acest proiect este necesar şi că nu poate fi deţinut de mai multe firme private.

Întrebat cum este în alte capitale europene şi ce ar trebui făcut în Bucureşti, directorul executiv ANSIP, Gheorghe Şerban, a explicat că privaţii deţin reţelele şi acolo.

În timp ce ANSIP a reclamat la ANCOM tarifele percepute de cei de la Netcity, Primăria Capitalei şi Netcity Telecom au facut apel la instanţă, solicitând suspendarea avizului şi anularea acestuia. Avizul eliberat de ANCOM impune celor de la Netcity Telecom tarifele maxime care pot fi percepute: 85 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere tubetă, inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de „racord”, dar şi de 22 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere fibră optică neechipată (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de „branşament FTTB”, precizeaza EVZ.

Odată montate în subteran toate cablurile, autorităţile vor avea o evidenţă clară. Operatorii de cablu au la dispoziţie 120 de zile de la finalizarea tronsoanelor Netcity să îşi ducă cablurile în subteran. Până în prezent au fost construiţi 876 de kilometri de reţea metropolitană, în timp ce Capitala ar avea nevoie de aproximativ 6.000 de km.

Potrivit contractului dintre Municipalitate şi UTI, compania este obligată să investească 300 de milioane de euro pentru a amenaja reţeaua metropolitană de fibră optică, ce va deveni proprietatea Primăriei după expirarea contractului de concesiune. Până în prezent, Municipalitatea a încasat un milion euro, iar valoarea totală a redevenţei, pe durata celor 49 de ani, va fi de aproximativ 50 de milioane de euro. Sursa: Evenimentul Zilei (evz.ro).


4 comentarii despre subiectul „Operatorii de cablu şi internet nu doresc Netcity ?”:
Anonim

E urit cu aceste cabluti pe stilpi,nu stiu unde in UE se mai gaseste asa ceva.

Anonim

AKTA a cumparat TV-SAT FAUREI-BRAILA

Anonim

România e unică cu așa ceva... :(

Anonim

DA,o inventie a romanilor

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile