Un cititor ne-a intrebat daca poate sa isi monteze in aer liber, pe terasa unui bar, un televizor normal si daca soarele si umiditatea nu îi vor produce defectiuni rapid.
Bună întrebare. Sincer nu am testat un televizor afara, dar probabil ca soarele care va "bate" in el îl va supraincalzi, iar dacă nu este protejat o furtuna il va uda serios, la pornire făcând ...boom ! De asemenea, praful si alte elemente vor fi purtate de vant si se vor depune mai usor pe componentele electronice si butoanele televizorului, iar fenomenul de condensare va desăvârşi mai devreme sau mai târziu opera.
Probabil e bine sa il protejati cu o carcasa de plexigas transparent etanş, cu aerisire in partea de sus, iar televizorul sa il montati sub un element de acoperire al terasei. Deseori am observat prin diverse restaurante cu terase in aer liber astfel de solutii. Nu stim si cat au rezistat ca durată de functionalitate, dar cu siguranta utilizarea televizorului in aer liber a grabit aparitia de defectiuni tehnice.
Sa stiti ca exista televizoare dedicate Outdoor, proiectate pentru utilizare în exterior, special pentru a fi folosite în zonele de aer liber din baruri, terenuri de sport sau alte facilități publice. Televizoarele Outdoor relativ recente folosesc tehnologia HD, iar ecranele sunt proiectate să rămână vizibile chiar și în condiții de iluminare solară în aer liber.
Ecranele de tip outdoor au deci acoperire anti-reflexie pentru a preveni efectele de atenuare a imaginii din cauza razelor solare. Ele sunt rezistente la intemperii și de multe ori au de asemenea sisteme anti-furt.
Problema este ca televizoarele pentru aer liber, cum sunt cele de la companii precum SunBriteTV, sunt foarte scumpe. De exemplu, un televizor Full HD de 32 de inch outdoor are un pret de 1495 dolari, iar unul de 65 inch, cum este cel din imaginea de mai jos, costa 6995 dolari.
La cat de scumpe sunt cele Outdoor, parca mai bine totusi folosesti in exterior un televizor normal.
Dar chiar daca il protejati de umiditatea externa ( ploaie de exemplu ), cea mai mare problema pentru a folosi un televizor de interior in mediul de afară este temperatura.
Toate televizoare sunt proiectate să funcționeze într-un anumit interval de temperatură. Nu întâmplător, este vorba despre același interval in care ne simtim bine si noi oamenii. Televizoarele genereaza căldură, dar datorită anilor de dezvoltare tehnologica, cele mai multe nu au nevoie de ventilatoare sau sisteme mari de racire pasivă pentru a rula bine la temperatura camerei.
Dar cand televizorul este folosit la temperaturile din marginile intervalului recomandat, încep să aiba loc fenomene cu efecte negative. Cand aerul se încălzește mai rapid (cum ar fi atunci când noaptea se transformă în zi), umiditatea se poate condensa și astfel sa creeze probleme. Frigul poate afecta de asemenea modul în care funcționează cristalele lichide în sine. De asemenea, la căldură mare, durata de viata a componentelor interne scade vertiginos.
Deci, un truc pentru a folosi un televizor in aer liber este de al sigila împotriva elementelor mediului extern, dar în același timp permitand căldurii generate să fie eliminate. De obicei, acest lucru înseamnă ca radiatoarele televizorului să fie extinse in exterior. Multe modele de televizore outdoor sunt protejate perfect, dar isi mentin o temperatură de funcționare specifică și alte caracteristici folosind radiatoare pasive care se extind in spatele carcasei, in exterior. Bineinteles, e greu sa realizezi artizanal o astfel de izolare si extensii de radiatoare, cu adevarat eficiente.
Asa ca majoritatea cumpara un televitor de interior si il folosesc fara nici o modificare afara, desi utilizand un TV de camera intr-un mediu exterior este un mod fantastic de a duce la pierderea garanției și de a scurta durata de viață a televizorului. Se va defecta tehnic, iar daca va ramane functional mai mult de un an să fiti multumit.
Anumite televizoare sunt evaluate pentru a functiona la o temperatură mai mare decât altele. De exemplu, am găsit mai multe modele Samsung si LG care functioneaza pana la 40 grade Celsius.
Puteți găsi aceste informații de temperatură fie pe pagina de specificatii tehnice a televiyorului de pe site-urile producatorului, fie in manualul televizorului.
Cu toate acestea, noi nu l-am lăsa afară. E clară incapacitatea televizoarelor de camera de a se ocupa de rezolvarea problemei condensării. Condensarea va avea loc indiferent daca vei acoperi sau nu vei acoperi televizorul.
Sfatul nostru?
Folositi un televizor de interior in mediul de afară numai atunci când aveți nevoie de el acolo, și lăsați-l în interior atunci când nu il folositi. Eventual o atenuare minimală a fenomenului de condesare se poate face ( daca aveti o terasă cu program non-stop) neoprind televizorul niciodata seara, noaptea si dimineata. De asemenea, păstrați-l departe de soare și poate că va rezista mai mult de un sezon.
Pe de alta parte, mai ales pentru perioada de intuneric ( seara si noaptea ), mai bine folositi un videoproiector cu care proiectati meciuri de fotbal sau ce va interseaza. Veti obtine un efect mult mai interesant pentru clientii dvs ( o diagonala de cativa metri a imaginii proiectate, luminoasă si clară ), iar videoproiectoarele au acum preturi destul de mici . Veti gasi videoproiectoare de exemplu marca Benq, care sunt foarte bune pentru pretul lor ( verificate indelung de noi in aer liber ), la 1400 RON.
duminică, 14 iulie 2013
Pot folosi afară un televizor de cameră ?
Citește și alte articole din categoriile:
Sport,
Televizoare,
Tutorial
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
DIGI pregătește lansarea unui receptor media cu sistem de operare Android TV, produs de ZTE și denumit tehnic ZXV10 B866V2F sau ZXV10 B600, ...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Digi, operatorul de telecomunicații cunoscut pentru serviciile sale competitive, se pregătește să lanseze în curând serviciul de televiziune...
-
BBC Player, serviciul internațional de video la cerere (VOD) al BBC, își extinde semnificativ prezența în Europa de Sud și de Est prin lansa...
-
Într-o ofertă surprinzătoare de Black Friday, platformele de streaming VOYO și AntenaPlay au decis să își extindă opțiunile de vânzare prin ...
-
Pe 18 noiembrie 2024, echipa națională de fotbal a României va înfrunta selecționata Ciprului în cadrul Ligii Națiunilor UEFA, la doar trei ...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
Superb articol
cel mai bun pt terase este un videoproiector :)))
Da, seara, dar ziua ?
La o terasa am vazut un LCD agăţat p-acolo.La un momentdat chiar ploua pe lângă el.Nu s-a ars.
Nu se arde asa repede, dar nici bine nu ii face. In maxim 2 ani la gunoi. Am schimbat 4 televizoare LCD de marci diferite in 3 ani ( foloseam cate 3 simultan ), toate defecte, la mine in terasa, folosite doar vara.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.