sâmbătă, 24 august 2013

Cosmote şi RCS RDS închiriază reţelele pentru operatori mobili virtuali

Cosmote a anuntat că este in negocieri cu companii importante şi afirmă că are o ofertă „flexibilă“. RCS RDS are ofertă barieră pentru operatorii virtuali: taxă de 1,5 mil. euro în 10 zile de la semnarea contractului şi cerinţe de a suporta investiţiile în reţeaua proprie, anunta zf.ro.

Cosmote şi RCS&RDS, doi dintre cei mai mari operatori de comunicaţii din România, au publicat lista termenilor comerciali pe care îi propun pentru a-şi închiria reţelele de comunicaţii mobile companiilor care vor să atace piaţa de telefonie mobilă sub forma unui operator virtual (MVNO - mobile virtual network operator).

Publicarea ofertelor comerciale va oferi pentru prima oară în România premisele pentru apariţia unor operatori virtuali de telefonie mobilă, ceea ce ar putea duce la creşterea numărului de companii care oferă acest serviciu fără construcţia unor noi reţele şi ar putea exercita o presiune suplimentară pe preţuri.


Cosmote şi RCS&RDS au anuntat oferta comercială pentru operatorii de tip MVNO în condiţiile în care şi-au asumat să facă acest pas în faţa autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM) în cadrul licitaţiei de spectru de anul trecut, prin intermediul căreia au achiziţionat licenţe de comunicaţii valabile până în 2029. Orange şi Vodafone, liderii pieţei, nu şi-au asumat această obligaţie. Potrivit ofertei publicate pe pagina sa de web, RCS&RDS solicită companiilor care vor să îi închirieze reţeaua un „tarif iniţial“ de 1,5 milioane de euro, care trebuie achitat în termen de zece zile de la intrarea în vigoare a contractului. De asemenea, compania va percepe lunar şi un tarif fix de 8.000 de euro pentru „administrarea contractului din punct de vedere tehnic, comercial şi financiar“.

Termenii ofertei de 8 pagini publicate de RCS&RDS - taxa ridicată de intrare de 1,5 mil. euro precum şi alte prevederi din contract, printre care necesitatea de a depune o scrisoare de garanţie bancară de 150.000 de euro - sugerează că operatorul vrea mai degrabă să nu ajungă în situaţia să găzduiască un operator mobil virtual. Un alt exemplu ce susţine această ipoteză este şi o altă prevedere din ofertă, potrivit căreia RCS&RDS poate imputa operatorului virtual costurile dezvoltării reţelei până la o capacitate care să suporte traficul generat de MVNO. Dacă nu este de acord să suporte investiţiile în reţeaua RCS&RDS, operatorul virtual trebuie să-şi reducă traficul, potrivit ofertei publicate de companie. „MVNO va opta, în termen de o lună, pentru suportarea contravalorii acestor investiţii sau pentru a-şi redimensiona în mod corespunzător traficul previzionat“, conform datelor din oferta RCS&RDS. Compania nu a răspuns întrebărilor ZF în legătură cu oferta, mai anunta zf.ro.


Niciun comentariu despre subiectul „Cosmote şi RCS RDS închiriază reţelele pentru operatori mobili virtuali”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile