miercuri, 28 august 2013

De ce nu a început campania de informare privind trecerea definitivă la televiziunea digitală terestră ?

"Pentru realizarea obiectivelor strategice (...) se va lansa, cu începere de la data de 1 august 2013, o campanie de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea terestră analogică la televiziunea terestră digitală", statuează Hotararea de Guvern publicata in Monitorul Oficial acum ceva timp, mentionand că Ministerul Culturii impreuna cu CNA monitorizeaza si pun in practica campaniile de informare si mediatizarea pentru public tranzitiei.

Mai e putin si ajungem in septembrie 2013. De ce nu a început campania de informare privind trecerea definitivă la televiziunea digitală terestră ?

Păi raspunsul este simplu. Pentru ca nu s-a facut până acum nimic semnificativ si concret practic privind tranzitia la televiziunea digitala terestra in Romania.


Nu a fost publicat nici măcar un calendar exact al tranzitiei pe regiuni si localitati, nu se stie oficial ce frecvente vor avea multiplexurile si ce canale vor cuprinde, care va fi puterea semnalului in diverse zone geografice si ce câştig tehnic va fi necesar la antene pentru receptia optima în localitati individualizate, nici ce modele de receptoare si de la ce fabricanti vor fi compatibile ( banuim doar ca receptoarele compatibile DVB-T2, dar nu am fost informati oficial public despre aceasta). Nu stim nici daca vor fi echipamente subventionate cum s-a intamplat in ţări vecine. De asemenea, nici SNR nu a solicitat un aviz pentru extinderea la nivel national a televiziunii digitale terestre.

Asadar, nu blamez CNA fiindca nu a inceput aceasta campanie de informare prevazuta expres de lege, din toate motivele mentionate mai sus. Pentru că nu avea ce să ne informeze...

Dar de ce nu a fost demarat nimic practic in implementarea televiziunii digitale terestre in România, mai ales ca suntem printre ultimele ţări din Europa care nu am trecut la televiziunea digitala terestră ? Sau aşteptăm termenul limită impus, respectiv ultima zi, 17 iunie 2015, nici un minut mai devreme ? Păi, ne intrebăm retoric, ar exista motive pentru acestă intârziere? Dar dacă şi acest termen va fi respectat la fel cum a fost respectată demararea campaniei de informare, prevăzută expres de lege?

Update 4 iunie 2014ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.

Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.

"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Update 6 iunie 2014În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.

Update 10 iunie 2014: SNR a câștigat 3 multiplexuri de televiziune digitală terestră. RCS-RDS nu a câștigat nici un multiplex ? Un comunicat Ancom aunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat exact că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Deci rămân doua multiplexuri despre care nu se stie exact daca au fost alocate RCS-RDS sau râmân deschise pentru noi licitatii. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.


9 comentarii despre subiectul „De ce nu a început campania de informare privind trecerea definitivă la televiziunea digitală terestră ?”:
Anonim

big like!

Anonim

foarte bun comentariul de mai sus.Sa va spun cum sta treaba cu intirzierea DVB-T .Asociaria Cablistilor din Romania amina acest procedeu cit pot de mult ca doar ai reprezinta pe cablisti si sunt mina in mina cu toata mafia.Foarte multe gospodarii va trece la DVB-T si aici pierd si dthsurile cit si cablistii.Cna-ul mai zice si ei ceva acolo s-ai nui uite lumea ca mai face si ei ceva ,ca doar mafia e a lor in care se invirte foarte multi bani.Asteptam cu MARE interes DVB-T dar tare mie frica ca no sa vedem asa ceva, doar cine stie cind!.

Anonim

CINSTE blogului

Anonim

DVB-T la noi este sortit eşecului din motive lesne de înţeles pentru noi.
Oare cînd vom avea conducători care să se gîndească şi la noi, nu numai la băgatul banilor în buzunarul propriu?
CATV şi DTH sînt la putere la noi. Nu cred că cei cu CATV îşi vor tăia craca de sub picioare.
CORUPŢIE LA TOATE NIVELELE. NE MERITĂM SOARTA.

Anonim

Bine spus, ar mai fi ncazul de o noua REVOLUTIE

Anonim

Mai nou CNA a suspendat emisia terestra a postului Realitatea TV pentru Bucuresti.Foarte tare ! Spuneam ceva de interese in domeniu.Pe zi ce trece se adevereste.DVBT in Romania din 2120

Anonim

fain. JOS CNA-UL ei sa faca controale pe teren NU sa stea pe scaun si sa intrerupa posturi TV

Anonim

mda interese foarte mari ACDR sunt de vina,aici nu se mai autosesizeaza dna-ul?

Anonim

Asteptati mult si bine, va fi depasit si termenul limita din 2015. Sunt interese mari si probabil de abia prin 2020 vom avea televiziune digitala terestra in toata Romania. Pana atunci cotizati la firmele de cablu si satelit. Ca asta e si ideea.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile