Chiar si titlul articolului pare misogin... De ce se foloseste masculinul "gamer" si nu un termen feminin?
Acum 10-20 de ani, jocurile video nu erau mai deloc pasiunea fetelor si femeilor. Intre timp lucrurile s-au schimbat.
Un nou raport arată că aproape jumătate din toți jucătorii de jocuri video sunt femei.
Conform raportului "2013 Essential Facts About the Computer and Video Game Industry", realizat de Entertainment Software Association, 45% din toți jucătorii de jocuri și 46% dintre cumpărătorii de jocuri sunt doamne sau domnisoare. Femeile adulte reprezinta 31% din jucatori.
"Aceste date noi subliniază o traiectorie ascendentă remarcabilă pentru jocurile video. Este o formă de divertisment de care se bucură sute de milioane de consumatori din întreaga lume," a declarat Michael D. Gallagher, presedinte si CEO al ESA, asociație profesională care reprezintă industria jocurilor video din SUA.
Milioane de oameni se bucura de shootere, jocuri de strategie, jocuri sociale.
Unul dintre motivele pentru care oamenii cumpăra jocuri video este reprezentat de o poveste interesantă, potrivit raportului.
Și in privinta femeilor s-a observat o creștere a interesului pentru jocuri cu teme complexe și scenarii care apelează la luarea de decizii si teme de acţiune.
Tocmai de aceea titluri celebre au început să includă protagoniști feminini sau cel puțin posibilitatea de a crea propriul caracter feminin.
"Caracterele din jocurile de azi sunt mult mai adaptabile decât cu ani în urmă", a declarat Lauren Eleazer, 26 de ani, de la State College, Pennsylvania. "Acest tip de caractere feminine este o parte din dezvoltarea jocurilor, iar fiecare gamer femeie cu are am discutat apreciază posibilitatea de a crea stilul personajul ei și de a-l face unic. Industria jocurilor a constientizat ca se poate adresa unui public mai larg, unul care include femei, si aceasta a fost reflectată prin adaugarea in jocuri de personaje feminine puternice. Lara Croft 2013 sau Elena Fisher ori Chloe Frazer din Uncharted sunt doar câteva exemple care vin în minte."
Alte personaje feminine puternice, cum ar fi Elizabeth în "BioShock Infinite" sau Ellie în "The Last of Us," arată că dezvoltatorii de jocuri ca sunt dispuși să atragă un public mai larg și să ofere o experiență diferită de cea din jocurile din trecut.
Mare parte a domnisoarelor sau doamnelor se joacă impreuna cu familia lor ( 16% se joaca cu părinții, 32% cu alți membri ai familiei și 16% se joaca jocuri video impreuna cu soțul lor).
"Am observat că o mare diferență de atitudine venea de la non-gameri, în special alte femei", a declarat Audrey Epple, de la Macon, Georgia. "Acum, se pare ca atitudinea s-a schimbat, iar gamingul e destul de acceptat de femei."
Jucătorii feminini care se aventurează în cercurile de jocuri online, dincolo de familie și prieteni, se confruntă cu atitudini de desconsiderare și chiar abuzuri de limbaj sau hartuire din partea colegilor de joc.
"Vârsta celuilalt gamer face deseori diferență", a spus Eleazer. "Jucătorii mai în vârstă tind să fie respectuosi faţă de jucătorii feminini. Dar cei mai tineri nu dau dovadă de maturitate în relaţiile cu jucatorii feminini."
Acest tip de atitudine începe să se estompeze, dar "nu s-a schimbat încă destul de mult."
Studiul arată că 35% dintre mame se joacă jocuri video cu copiii lor in fiecare saptamana si 58% se joaca cu ei cel puțin o dată pe lună.
Doamele si domnisoarele spun că nu sunt în căutarea unui tratament special, nu cer sa fie create jocuri doar pentru femei si în multe cazuri nici măcar nu doresc să fie diferențiate de "gamerii masculini". În schimb, spun doamnele si domnişoarele, vor să fie competitive în joc, pentru a câştiga si a se distra, la fel ca baieţii.
"Tot mai multe femei se implică, atât în spatele scenei, cat și în calitate de consumatori educați, in lumea jocurilor", a incheiat studiul. "Atitudinea in gaming de club de băieți trebuie sa inceteze."
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.