Am conştientizat ca sunt privitor al unor seriale care împrumută mare parte din elementele telenovelei.
In ultimii 20 de ani, telenovelele de origine latină au reprezentat in Romania o predilectie a publicului feminin casnic ( de exemplu gospodinele ), dar si pentru someri sau pensionari.
Cu toate acestea, se pare ca in ultima perioadă telenovela sud-americana a fost înfrântă de ofensiva telenovelisitică turcească, sud-coreeană si uneori indiană.
Televiziuni cum ar fi Acasă Tv si National Tv au facut audiente record de-a lungul timpului cu aceste creatii de ficțiune cu un sfârșit care rămâne mereu deschis, deseori la punctul maxim de suspans, unei continuari in episodul urmator. Din acest motiv, există telenovele care s-au produs in mii de episoade pe parcursul multor zeci de ani.
Dar ce a atras acest public spre stilul telenovelistic? Poate a fost zbuciumul, tensiunile si conflictele portretizate in telenovela, in care multi spectatori s-au regasit?
Sau poate personajele sărmane si lipsite de afectiunea pe care o merită din telenovela au devenit un ideal al lumii telespectatorului cu lipsuri materiale si afective, care a vazut in accesiunea pe scara socială a personajului favorit un model demn de urmat ?
Avand stereotipuri precum "copilul din flori", orfana frumoasă şi bună, femeia de moravuri uşoare, servitoarea mereu curioasă la secretele bogaţilor, femeia lider care a reusit in viaţa, telenovela pune accent pe familie și relațiile de dragoste, dar nu intotdeauna ca model demn de urmat.
Uneori telespectatorul care urmareste aproape zilnic telenovela preferată devine un consumator conditionat, care simte ca traieste aventura de parvenire materială sau spirituala a personajelor.
Tocmai din aceasta suprapunere, deseori telenovela este folosita in scop de marketing, produsele prezentate in actiunea serialului ( de exemplu o marca de produse cosmetice sau de haine ) ajungand sa fie mai bine promovate decat printr-un clip publicitar.
Bineinteles, nu trebuie să fim subiectivi si să catalogam telenovela că aduce un plus cultural infim sau chiar involuţie privitorului ( in general feminin, cu toate ca exista si public masculin al genului ). Atunci si un film de actiune sau thriller ar trebui catalogat identic, pentru ca nici aceste genuri de productii nu aduc un capital intelectual crescut, desi in cultura masculină nu este injositoare urmarirea unor astfel de productii, cum este privita de către majoritatea barbatilor vizionarea unei telenovele de catre femei .
Acum, lasand la o parte aceasta lunga introducere, dorim sa scoatem in evidenta cu totul altceva. Este oarecum posibil sa va regasiti ca privitor de telenovele si sa nu cunoasteti acest fapt. In continuare vom explica de ce puteti fi incadrat ca privitor de telenovele.
Telenovela s-a nascut in SUA, prin anii 30, la radio, unde avea numele de soap-opera. Numele vine tocmai de la sponsorii acestor productii, care erau companii de săpunuri sau detergenţi ( soap inseamna săpun, in limba engleză). Din denumirea soap-opera, cuvantul "opera" reprezinta chiar aceasta latura melodramatică, mai mult decat aveau parte americanii in viata de zi cu zi.
Aşadar, telenovela isi are originea in radio ( un fel de teatru serial radiofonic) si nu in cinematografie. Din aceasta cauza nu pot exista pretentii cinematografice de la telenovela. Odată cu aparitia televiziunii, soap-opera s-a mutat in noul mediu, mult mai expresiv, prin adaugarea emotiilor laturii vizuale.
Sud-americanii au preluat genul de la americani, folosind pentru a-l denumi cuvintele "tele" ( de la televiziune ) si "novela" ( naratiune, nuvela, poveste). Asadar, genul soap-opera nu mai este exlusiv al americanilor din SUA, ci a fost preluat cu succes in productii din Canada, Marea Britanie, Australia, Mexic, Brazilia, in ultimii 10-20 de ani chiar si de Turcia, India, Coreea de Sud si în efectiv majoritatea ţărilor lumii. In Romania s-au produs telenovele ca Numai iubirea, Păcatele Evei, Lacrimi de iubire, Daria, iubirea mea, Iubire ca în filme, Inima de ţigan, Cu un pas înainte, Regina, Secretul Mariei, Vocea Inimii etc.
Acum, ca am observat ca genul soap-opera este sinonim cu telenovela ( difera doar limba productiei), sa prezentam cateva productii de soap-opera. Dacă vă veti regasi ca telespectator al oricaruia dintre aceste seriale, insemna ca sunteti un iubitor de telenovele: Dallas ( chiar si sezonul 2013), Dynasty, Tânăr și neliniștit, General Hospital, Days of our Lives, All My Children, Doctors, The Bold and the Beautiful, Sunset Beach etc.
Insa aceasta este o scurtă lista cu telenovele americane care se incadreaza exact in gen. Insa există multe alte seriale care desi nu sunt catalogate ca telenovele, imprumuta stilul soap-opera in mai mult de 50% din scenariu si stil de filmare, adaugând o nota de aventura, politistă sau chiar fantastică la actiune, pentru a indeparta productia de acest gen. Insa in esenţă pastreaza mare parte din elementele si tipul personajelor stilului telenovelistic.
In concluzie, ca sa nu ramanem datori cu raspunsul la intrebarea din titlul articolului, telenovela nu este in declin. Doar se transformă. Asa cum s-a metamorfozat din soap-opera in telenovela, accentuand stilul melodramatic, acum are tendinta de a reveni la un stil cu mai putin patos, mascat de teme istorice, de actiune, fantastice, de investigatie etc. De asemenea, multe seriale imprumută mare parte din elementele de succes ale telenovelei.
Foarte buna observatia. De fapt multe seriale sunt telenovele cosmetizate !
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.