marți, 24 septembrie 2013

Cât de util este un LNB în banda Ka ?

Deja au fost lansate canale prin satelit in banda KA. Nu sunt multe, dar ai din nou senzatia care exista in 1988, cand incepuseră sa se receptioneze canale prin satelit, doar de către cunoscatori.

Bineinteles, pentru a receptiona canale in banda Ka, aveti nevoie de un LNB pentru aceasta bandă. Dar pasiunea achizitionarii unui astfel de LNB vine cu un preț care amintește de anul 1988. Cand au fost lansate, aveau si preturi de mii de euro pe bucată. Acum un LNB Ka Band costă câțiva zeci de euro, oricum de cateva ori mai scump decat un LNB pentru banda Ku. De asemenea, reglajul si calitatea antenei nu trebuie ignorate.


Dar ce veți obține pentru acesti bani cheltuiti? Veti receptiona doar 13 canale transmise in banda Ka.

Binecunoscut pasionatilor receptiei prin satelit, moderatorul tv Dr. Dish a prezentat intr-o emisiune pe noul canal de televiziune TecTime Tv ( fostul Dish Tv ) o lista a acestor canale transmise in banda Ka.

Satelitii ASTRA de la 19.2 grade sunt cea mai bună alegere pentru receptia in banda Ka. Ocko T. transmite televiziunile DRTV, CamNews24, Equinoxe TV, LTM TV, STV, Boom TV, Golfe TV.

Mai exista Impac TV pe Eutelsat 16A.

De asemenea, pe Eutelsat 7A sunt transmise in banda Ka TPS Intern, sSi Racines, 2S TV, RDV si TV Zimbo.

RTE One, Two si alte canale sunt transmise pe satelitul Ka-Sat 9A. Cu toate acestea, dacă doriți să receptionati aceste canale de pe Ka-Sat 9A, veti avea mari dificultati, pentru că fascicul conic este orientat spre Irlanda. Probabil acest fascicul este imposibil de receptionat in Romania si Europa Centrală.

De asemenea, un furnizor german oferă deja transmisii de fluxuri audio-video prin tehnologie IP, folosindu-se de satelitul Ka-Sat, subiect pe care l-am tratat anterior pe HD Satelit in articolul de aici.

Dar ce inseamnă banda Ka ?

Suntem foarte familiarizati cu benzile C ( despre care am mai discutat pe HD Satelit in articolul de aici ) si Ku. Aceste benzi sunt în mod normal utilizate pentru transmisiile digitale tv prin satelit. Unii dintre cititorii noștri știu de asemenea ca exista banda S. Cu toate acestea, spectrul de frecvență care poate fi utilizat pentru comunicarea prin satelit nu este limitat la aceste trei benzi.

Înainte de a trece la discutia despre Ka-Band, haideți să aruncăm o privire la întregul spectru de frecvențe radio. Acesta este prezentat în figura de mai jos, împreună cu numele benzilor de frecvențe.

Teoretic, spectrul de frecvențe radio începe cu 3 Hz și se termină la 300 GHz. În lumea reală, benzile extreme din partea de jos nu sunt utilizate pentru transmisiile normale. "Undele lungi", banda clasică pentru receptoarele radio, încep de la aproximativ 100 kHz (Interval LF).

Intervalele mai mici de frecvență pot fi utilizate pentru comunicarea submarină, comunicare pentru mineri in minele de extracție sau pentru măsurători geofizice .

În timp ce aceste frecvente pot reprezenta un subiect de discutii foarte interesant pentru radioamatori, frecvențele reduse ca valoare au o prea mică importanță pentru industria de sateliți.

În primul rând, semnale de frecvență joasă nu sunt potrivite pentru a transmite o cantitate mare de date. În al doilea rând, ne putem gândi la o transmisie tv digitală ( și de asemenea analog ) abia incepand de la aproximativ 100 MHz. Un alt element pe care trebuie luat în considerare este acela al proprietaților atmosferei Pământului. Semnalele cu frecvențe foarte joase și foarte mari sunt puternic absorbite atunci când trec prin atmosfera terestră.

În figura pe care am prezentat-o mai sus se poate vedea gama de frecvențe pe care o putem utiliza in comunicarea prin satelit ( bara verde care incepe de la aproximativ 20 MHz și se termină la aproximativ 40 GHz ). Ocazional, frecvențe mai mici sau mai mari pot fi luate în considerare. Dar numai în acest interval semnalul nu este semnificativ atenuat.

Desigur, sunteți familiarizați cu banda C si mai mult ca sigur cu banda Ku.

Poate că veti fi puțin surprinsi de faptul că "oficial" banda Ku începe de la 12 GHz, în timp ce unele dintre cele mai multe transpondere în bandă Ku transmit chiar sub 11 GHz , deci în mod oficial în banda X. Într-adevăr, downlink-ul ( receptia semnalului de la satelit ) folosește atât banda Ku, câr și banda X, dar uplink-ul ( transmisia de la sol a semnalului către satelit ) utilizează numai Banda Ku. Din acest motiv, noi le numim transpondere sau sateliți în banda Ku.

Mai mult decât atât, ar trebui să se țină cont de faptul că nu putem utiliza întreaga bandă ( Ku, C sau alta ) pentru downlink ( recepție ) prin satelit . O parte a benzii este rezervată pentru uplink, iar unele părți ale benzilor sunt dedicate pentru servicii profesionale sau militare ( de exemplu radare ). Cu toate acestea, ceea ce poate fi observat foarte ușor este că spațiul pentru canale de televiziune digitală sau transmisii de date este mult mai mare în banda Ka decât în C, iar față de banda Ku si mai mare. De la 18 la 40 GHz avem 22 GHz !

Nu e de mirare că banda Ka devine din ce în mai interesantă pentru transmisiile prin satelit ale furnizorilor de servicii de televiziune digitală.

Dar atmosfera Pământului se comportă diferit pentru diferite frecvențe.

Figura de mai jos ilustrează atenuarea semnalului, indusă de atmosfera noastră atunci când acesta este uscată și atunci când este umedă ( de exemplu vapori, ceață sau umiditate crescută ). Se observa că semnalul nu este diminuat semnificativ dacă utilizăm frecvențe de până la aproximativ 50 GHz. O atenuare mai mică de 1 dB nu reprezintă o problemă.

Din păcate, acesta nu reprezintă cu adevarat imaginea de ansamblu. Atmosfera poate conține vapori de apă care nu cauzează probleme, dar dacă se transformă acești vapori in ploaie ?

Atenuarea indusă de ploaie crește dramatic odată cu creșterea frecvenței.

De aceea, banda Ka este mai populară pentru accesul la internet de mare viteză, mai degrabă decât pentru transmisiiile tv clasice prin satelit. Dacă vorbim despre trimiterea de date către sau de la rețeaua globală de internet, pierderea unor pachete de date nu este o problemă mare. Echipamentul nostru va avea grijă să solicite din nou datele pierdute și în cele din urmă, vom vedea de exemplu o pagină web așa cum a fost transmisă inițial.

De asemenea, întârzierea de o secundă sau chiar mai mult nu reprezintă de obicei o problemă mare pentru cei care comunică prin internet, cu exceptia gamerilor, care nu doresc să aibă lag in jocurile online. Desigur, nu putem spune același lucru despre recepție de televiziune digitală.

Deși există similitudini între aceste două utilizări ( internet si televiziune digitală) ale benzii Ka , cum ar fi modularea, sistemelele de corectie a erorilor, antenele de satelit necesare receptiei cu diametru mic, există si o diferență semnificativă.

Echipamentele de satelit pentru internet în banda Ka sunt construite precum un transceiver, mai degrabă decât ca un simplu receptor. Dacă avem echipament de la un companie care furnizeaza internet prin satelit, nu numai că primim date de la satelit, dar și transmitem date prin acest echipament către satelit, comunicarea fiind deci pe două căi. Nu este necesară nici măcar o linie de telefon. Pentru receptie este utilziată gamă de frecvențe 19.7 - 20.2 GHz, iar pentru transmisie intervalul de frecvențe 29.5 - 30.0 GHz. Frecvențe intermediaree IF pentru acest sistem sunt 1.0 -1 .5 GHz( recepție ) și 1.8 - 2.3 GHz ( transmisie ). "Modemul" receptor se poate seta in QPSK cu FEC 1/2, 2/3 și 3/4, iar in 8PSK cu FEC 2/3 și 5/6. La transmiterea doar prin QPSK este folosit FEC 1/2. Antena livrate utilizatorilor finali este de obicei de tip Cassegrain.

Deci diferenta semnificativă dintre utilizarea benzii Ka este că de fapt comunicarea se face pentru internetul prin satelit pe doua cai, iar datele pierdute din cauza atenuarii semnalului sau din alte motive pot fi solicitate din nou, pe când la transmisiile tv in banda Ka, aceasta solicitare expresă de retransmitere a datelor nu există, comunicarea receptorului fiind pe o singura cale ( receptie ). Utilizarea unor tehnologii precum FEC poate diminua efectele negative, dar nesemnificativ față de necesar, iar receptia tv poate fi perturbată sau chiar inexistentă.

Asadar, banda Ka reprezinta viitorul comunicarii prin satelit? Da și nu.

Da, pentru că avem permanent nevoie de mai multă lățime de bandă, benzile actuale mai mici devinind tot mai ocupate. Banda Ka ne oferă deci frecvente suplimentare pe pozițiile deja ocupate in prezent de sateliti.

Nu, pentru că banda Ka este mult mai afectată de conditiile atmosferice decât banda Ku și mai ales decât banda C, astfel încât folosirea de transpondere cu frecvențe din zonele inferioare ale benzii Ka ar fi pentru transmisiile de televiziune digitală un pas foarte riscant, cu excepția cazului în zona geografică vizată este foarte uscată .

În concluzie, este util să cumpărăm un LNB relativ scump pentru receptia benzii Ka ?

Pentru persoanele care doresc să recepționeze unul dintre aceste posturi de televiziune, este util cu siguranta. Pentru DX-eri înrăiți achiziția este de asemenea o necesitate.

Însă telespectatorii obișnuiți ar trebui să aștepte până când numărul de canale transmise în banda Ka va fi mai mare, iar preturile LNB-urilor Ka Band mai mici.

Cu siguranță in viitor banda Ka va fi mult mai utilizată pentru transmisiile de televiziune, mai ales că se preconizeaza a fi preferată pentru transmisiile 4K Ultra HD, dar si pentru cele Full HD, datorită costurilor de transport mai reduse, dar si datorită spectrului mai mare de frecvențe utilizabile.


4 comentarii despre subiectul „Cât de util este un LNB în banda Ka ?”:
detrax

Am rămas mască la faza ca multe transpondere din banda Ku sunt de fapt in banda X !

Foarte tare articol, BIG LIKE !

Anonim

Adevarat articolul, dar totusi, nu se renteaza

Anonim

de fapt banda KU mai exact incepe la 9750 si se termina la 12750Khz

DTH Fan

Așa poate stii tu prietene, ca esti incepator sau nu ai cunoștiinte temeinice. Ce scrie in articol este 100% corect:

"Poate că veti fi puțin surprinsi de faptul că "oficial" banda Ku începe de la 12 GHz, în timp ce unele dintre cele mai multe transpondere în bandă Ku transmit chiar sub 11 GHz , deci în mod oficial în banda X. Într-adevăr, downlink-ul ( receptia semnalului de la satelit ) folosește atât banda Ku, cât și banda X, dar uplink-ul ( transmisia de la sol a semnalului către satelit ) utilizează numai Banda Ku. Din acest motiv, noi le numim transpondere sau sateliți în banda Ku."

Aici gasesti pe Wikipedia dovada că banda X este de la 8.0 la 12.0 GHz:

http://en.wikipedia.org/wiki/X_band

Iar aici ai dovada ca banda Ku este de la 12 la 18 GHz și NU " începe de la 9750 si se termina la 12750Khz", cum greșit spui tu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ku_band

Asa că mai invață.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile