marți, 3 septembrie 2013

MICROSOFT cumpăra divizia de telefoane mobile NOKIA

Microsoft a semnat un contract pentru a cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia, pentru suma de 5,4 miliarde de euro (7,2 miliarde dolari ).

Nokia va licenția de asemenea catre Microsoft brevetele sale și serviciile de cartografiere. Acțiunile Nokia au crescut cu 45% după ce a fost publicata stirea achizitiei de catre Microsoft.

Cumpărarea Nokia va fi finalizată la începutul anului 2014, când aproximativ 32.000 de angajați Nokia vor fi transferaţi la Microsoft.

În timp ce Nokia a luptat cu inversunare împotriva concurenței de la Samsung si Apple, Microsoft a fost criticat pentru că a fost prea lent pe piața de telefonie mobilă.

"Este un pas îndrăzneț, din care vor castiga atat angajații, acționarii, cat și clientii ambelor companii", a declart Steve Ballmer, directorul executiv al Microsoft.

Tranzacția este va fi supusă aprobării de către acționarii Nokia și autoritățile de reglementare.

Microsoft, unul dintre cele mai mari nume din sectorul tehnologic, care a concurat mai mult in sectorul PC-uri tradiționale și laptop-urilor, va lupta acum mai mult si în favoarea smartphone-uri și tabletelor. Criticii spun ca firma a fost prea lenta pe piață în plină expansiune a dispozitivelor mobile. Compania a lansat o tableta anul trecut, dar vânzările au fost relativ mici. Analistii au declarat că Microsoft a dorit să se asigure că are un cuvânt de spus pe piata de telefonie mobilă.

"Piata mobilă este o zonă cu un potențial enorm, dar acesta a fost unul dintre punctele slabe ale firmei Microsoft. În mod clar prioritatea numărul unu pentru compania Microsoft este dezvoltarea strategie pe piata mobilă. Această afacere este pasul perfect, singura întrebare este cât de bine vor transpune strategia in practică", a declarat Manoj Menon, director al firmei de consultanţă Frost Sullivan.

Ben Wood, analist consultant in telecomunicații la CCS Insight, a declarat: "Intrarea directă pe piata mobilă este un joc de noroc necesar pentru Microsoft. Având în vedere dependența sa aproape totala faţă de Nokia, pentru dispozitivele Windows Phone, dar și poziția competitivă a companiilor Apple si Google, cu platforme de telefonie rivale puternice, este ușor de înțeles mutarea. Se remodeleaza complet afacerea Microsoft, împingând-o cu fermitate în lumea hardware."

Nokia a fost la un moment dat lider al industriei telefoanelor mobile, dar vanzarile firmei au scazut treptat, compania inregistrand o diminuarea a vanzarilor cu 24% numai in ultimul an. De asemenea, in primul trimestru Nokia vandut 53.7 milioane telefoane mobile, in scadere cu 27% fata de anul trecut. Cu toate acestea, vânzările noilor sale telefoane Lumia, care rulează un sistem de operare Microsoft, au crescut pe parcursul ultimei perioadei.

Acordul dintre cele doua companii ar ajuta la crearea unui "hardware-ul mai aproape de sistemul de operare Windows, pentru a exista o integrare mai bună. Acesta ar trebui să ajute Microsoft la o strategie mai eficientă, pentru a concura cu succes pe piaţa telefoanelor mobile", a mai spus directorul firmei de consultanta Frost Sullivan.

Microsoft a semnat de asemenea un acord de licențiere de 10 ani cu Nokia pentru a utiliza marca "Nokia" pe telefoanele mobile ce la va produce.

Nokia a anunțat schimbari in echipa sa de conducere, ca urmare a vânzării.

Stephen Elop va fi demis din funcția de președinte și director executiv al Nokia Corporation, precum si din consiliul companiei si va fi numit vice-presedinte executiv al unităţii de productie si servicii, adăugând că se așteaptă ca el să "fie transferat la Microsoft in momentul perfectarii tranzactiei".

Transferul lui Elop la Microsoft ar veni într-un moment în care societatea este în căutarea unui nou director executiv.

Actualul șef al Microsoft, Steve Ballmer, a anunțat săptămâna trecută că se va retrage și este de așteptat să plece din companie în următoarele 12 luni.

Elop, care a părăsit Microsoft pentru a se alătura companie Nokia în 2010, a fost citat ca unul dintre favoriți pentru a prelua functia lui Ballmer.

Nokia a declarat că odată ce vânzarea este completă, se va concentra pe trei domenii de activitate - fabricarea de echipamente pentru reţele, cartografiere si alte servicii pentru GPS, precum și dezvoltarea și licențierea de tehnologie.

La inceputul acestui an, Nokia a fost de acord să cumpere pentru pentru 1,7 miliarde de euro 50% din actiunile Siemens din joint-venture-ul Nokia Siemens Networks (NSN), care produce echipamente de telecomunicatii.


Niciun comentariu despre subiectul „MICROSOFT cumpăra divizia de telefoane mobile NOKIA”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile