IMPORTANT: Verificați compatibilitatea televizorului dvs. cu standardul CI+ în articolul de AICI.
De ceva timp, UPC România a introdus posibilitatea recepționării pachetelor de programe criptate de către abonati, prin intermediul unui modul de acces condiționat, fără a fi necesar un receptor standalone separat.
Recent si RCS-RDS a oferit aceasta posibilitate abonatilor săi. Despre acest CAM de la UPC am discutat pe HD Satelit în articolul de aici, iar despre CAM-ul de la RCS-RDS in articolul de aici.
Primele impresii și intructiuni de instalare găsiti în articolul de AICI.
Însa poate apare o problemă de compatibilitate, mai ales la televizoarele produse până în anul 2010-2011.
Majoritatea dintre aceste televizoare mai vechi au doar interfață CI, care nu indeplineste toate caracteristicile de la CI+, dar totusi poate fi compatibila cu un CAM CI+, in conditiile in care operatorul nu marcheaza canalele ca fiind protejate la copiere si inregistrare. Despre aceasta vom discuta spre finalul articolului.
Invers insă, un televizor cu interfață CI+ este perfect compatibil cu un CAM CI.
Furnizorii din Romania folosesc CAM-uri compatibile cu CI+, fiind o interfață mai sigură și mai modernă.
De aceea am decis să publicăm prezentul articol, pentru a oferi câteva repere de verificare logică a disponibilitatii interfeței CI+ la televizorul dvs, in lipsa unei liste complete cu televizoare cu interfața CI+ sau in situatia omisiunii din manual televizorului dvs. a specificării acestei caracteristici, care se pare că a devenit foarte importantă in ultima perioadă.
Considerații introductive despre CI si CAM
În televiziunea digitala ( prescurtată DVB ), Common Interface ( prescutată CI si tradusa ca "interfață comună" ) este o tehnologie care permite separarea functiilor de acces condiționat ( de exemplu accesul la canale criptate ) pe un receptor decodor ( receiver, televizor etc ), de modulul de acces condiționat detașabil ( CAM-ul ).
Receptorul ( televizor, receiver etc ) are rolul de a-si acorda tunnerul pe canalele de televiziune și de a demodula semnalul RF, iar CAM-ul are rolul de a decoda, colaborând cu smartcardul, canalele criptate. Interfața comună CI le permite să comunice unul cu celălalt ( CAM-ul cu televizorul sau cu receiverul ). Asadar, CAM-ul este folosit ca interfața între cartela oferita de operatorul de televiziune și televizor sau receiver.
Aceasta necesitate a determinat producătorii de receptoare sau televizoare să adauge o interfață unică CI în dispozitivele lor. CI este deci o interfată, un concept oarecum similar ( vag ) cu conectorul mamă USB, unde se introduce un dispozitiv cu conector tată USB. Desi comparatia este forțată, este utilă pentru intelegerea conceptului de CI.
Toate echipamentele cu CI trebuie să fie conforme cu standardul EN 50221-1997. Acesta este un standard definit , care permite adăugarea unui modul de acces condiționat ( CAM ), într- un receptor de televiziune digitală, incat receptorul sa se poata adapta la diferite tipuri de criptare ( Nagra, Conax etc).
Unul dintre punctele forte ale televiziunii digitale este posibilitatea de a pune în aplicare accesul condiționat, prin CAM si CI, la canalele criptate din abonamentul clientului.
Aceasta permite operatorilor să utilizeze module ce conțin soluții de la furnizori de securitate si criptare diferiți ( Viaccess, Nagra, Conax etc ), în același sistem de transmisie, sporind astfel alegerea măsurilor preferate antipiraterie ( impotriva accesului ilegal la canalele cu plată ) sau pentru blocarea accesului FTA ( la liber, necriptat ) la respectivele canale cu plată.
Standardul EN 50221 a permis de fapt mai multe tipuri de module, dar numai Modulul de Acces Condiționat ( CAM ) a avut succes, datorită pieței foarte dezvoltate de televiziune cu plată .
Cum functionează Common Interface ( CI )?
Un receptor DVB, inclusiv DVB-C ( adică pentru televiziune digitală prin cablu), cum ar fi un televizor sau un receiver poate avea de exemplu unul sau două sloturi de Common Interface ( CI ).
CI asigură conectoarea modulului de acces condiționat, care trebuie să fie în conformitate cu algoritmul comun de codare ( CSA ), dar si cu normativele care precizează că un astfel de CAM trebuie să fie capabil să accepte chei DES ( Data Encryption Standard ) la intervale chiar de câteva milisecunde, chei utilizate pentru a decoda canale premium ( cu plată ), conform unui algoritm specific.
Acesti algoritmi sunt proprietatea furnizorilor de servicii individuali. Fiecare se folosește algoritmi proprii și nu există nici un standard definit pentru acestia. Când algoritmii au fost descifrați prin inginerie inversa sau alte metode de către hackeri, se spune că sistemul de codare "a fost spart".
După ce streamul ( fluxul ) complet de date MPEG ( .ts ) iese din demodulator, impreuna cu valorile de corecție a erorilor ( FEC ), receptorul digital ( televizor, receiver etc ) le transmite prin interfața comună CI la CAM si acesta la rândul lui la smartcard, înainte de a le trimite fluxul către demultiplexatorul MPEG al receptorului, pentru prelucrare. Apoi informatia urmează calea software si electronică până la obtinerea imaginii si afisarea acestei pe ecran ( in cazul televizorului cu CI sau CI+) sau transmiterea acestuia de catre un receiver standalone cu CI sau CI+, prin cabluri, către televizor.
În cazul în care mai multe smartcarduri exista in sloturi CI diferite, fluxul de date MPEG va fi transmis secvențial către toate sloturile CI.
Un modul de acces conditionat ( CAM ) poate chiar să nu existe fizic, deoarece poate fi inlocuit cu un software memorat intr-un procesor al receptorului. Într-un astfel de caz, cititorul de smartcard normal este montat direct in receptor și nu mai este necesar un slot CI. Dar aceasta metoda nu permite receptia unui alt sistem de codare decat a fost conceput receptorul respectiv, decât dacă se fac modificari fizică, electronica si software asupra receptorului respectiv.
Aceasta posibilitate de CAM software ( care nu există fizic ) a creat deseori probleme de securitate, fiindca a dat hackerilor șansa si ideea vizionarii canalelor cu plata prin metode ilegale, cu ajutorul unor emulatoare software de CAM ( adaugate in firmware custom pentru receptoare ) care folosesc chei valide si algoritmi de criptare-decriptare propietari sistemelor de codare "sparte", obtinuti prin inginerie inversa, spionaj industrial si uneori prin incalcarea secretului de serviciu in cadrul companiilor producatoare, dezvoltătoare sau utilizatoare de astfel de sisteme de securitate.
Chiar dacă interfața CI ( Common Interface ) a fost creată pentru a rezolva problemele de criptare, ea poate avea si alte funcții, utlizand alte tipuri de module, cum ar fi cele care oferă browser de internet, iDTV ( televiziune interactivă ), aplicatii, jocuri și alte facilitati.
În plus, pe lânga toate aceste functii, există o interfață de comandă pentru comunicarea între receptorul gazdă și modul.
Această comunicare se prezintă sub forma unor stive de protocol stratificat, care permite receptorului gazda ( receiver, televizor etc ) și modulului de acces conditionat să impartă in comun resursele folosite.
De exemplu, modulul poate solicita data calendaristică și ora curentă de la receptorul gazdă, sau poate afisa mesajele pe ecranul televizorului ori poate citi apăsarea tastelor de catre telespectator pe telecomanda televizorului sau receiverului.
Caracteristica de partajare a resurselor permite CAM-ului să solicite și să primească numere PIN, precum și functionarea unor servicii de televiziune interactivă.
Interfața de comandă poate fi dezvoltată, existând mai multe documente disponibile cu specificații care descriu aceste extensii ce pot fi utilizate. De exemplu, receptorul gazdă ar putea conține un modem de comunicare printr-o linie telefonică sau internet care să permită CAM-ul să redea continut PPV ( cu plata pe vizionare ). Totuși, aceste extensii de multe ori nu s-au dovedit populare pentru producători.
Care este diferența dintre CI si CI+ ?
CI Plus sau Common Interface Plus pune în aplicare o formă de protecție la copiere între un Modul de Acces Condiționat (CAM) și receptorul de televiziune gazdă ( televizor sau receiver ).
CI + este compatibil cu CI v1. Receptoare de televiziune mai vechi, care au slot CI CIv1, pot fi utilizate cu CAM CI+ și invers, dar numai pentru vizualizarea canalelor de televiziune care nu sunt marcate ca protejate la copiere sau inregistrare ori la timeshifting.
Asadar, un modul CAM ce necesită interfata CI+ ( cum sunt cele de la UPC sau RDS ) pot fi folosite pentru a decripta canale codate intr-un slot CI simplu ( fără Plus ), daca operatorul doreste aceasta. Singura conditie este ca operatorul sa nu marcheaza canalele criptate ca fiind protejate la copierea continutul difuzat. Asadar, un modul care necesita CI+ poate fi utilizat intr-o interfață CI, dar nu va decoda aceste canale marcate ca interzise la copiere. Este posibil ca în oferta unui operator sa fie toate canalele marcate ca interzise la copiere, doar o parte dintre canale sau nici unul, in functie de politica operatorului si de contractele pentru distributie pe care le-a incheiat cu televiziunile respective.
CI + reprezinta deci si un set de specificații care extinde functiile Common Interface (CI) standard.
La CI+, prin utilizarea certificatelor de siguranta, este format un canal de încredere între CAM și receptor, atunci când conținutul criptat este receptionat.
În standardul CI inițial ( cel simplu, fără plus ), continutul decriptat putea fi trimis prin interfața PCMCIA decodat, fără nici un protocol de incredere.
Odată cu dezvoltarea standardului CI+, acesta a fost acceptat in standardele oficiale ale organizației DVB.
Un receptor gazdă compatibil CI+ are implementat obligatoriu si motorul intercativ MHEG-5, util pentru a gestiona navigarea utilizatorului in cadrul unei aplicatii TV interactiv, folosind telecomanda.
Implementarea suportului pentru alte motoare, cum ar fi MHP (Multimedia Home Platform) sau HbbTV ( televiziune hibridă ) este opțională pentru receptoarele ( televizor, rceiver etc ) cu slot CI+.
CI+ a fost dezvoltat de către firmele producătoare de electronice de consum Panasonic, Philips, Samsung si Sony, precum și de operatorul cu plată SmarDTV și producatorul de cipuri Neotion.
Un prim proiect a caracteristicilor obligatorii pentru standardul CI+ a fost lansat provizoriu la începutul anului 2008. Versiunea finală a fost lansat la sfârșitul lunii mai 2008.
Deci de abia din acest moment putem vorbi de receptoare ( televizoare sau receivere standalone, dar si alte dispozitive ) care au slot CI+. Cel mai probabil acestea au inceput sa fie produse din anul 2010, printre primii producatori care l-au implementat fiind LG.
Asadar, daca detineti un model de televizor lansat mai devreme de anul 2008, nu exista nici o șansa să aibă CI+.
Daca detineti un model lansat intre anii 2008- 2010, sansele existenței unui slot CI+ sunt destul de reduse.
Șansele cresc semnificativ pentru televizoarele produse in anul 2011, iar modelele cu slot Common Interface produse intre anii 2012-2013 au aproape sigur standardul CI+.
Concluzii
- In primul rand, verificati manualul televizorului sau receptorului, pentru a vedea daca e specificat faptul ca are slot CI+. Daca nu este specificat decat CI, cititi mai departe.
- Verificati posibilele liste de compatibilitate a televizoarelor, puse la dispozitie de operatorii de televiziune. IMPORTANT: Verificați compatibilitatea televizorului dvs. cu standardul CI+ în articolul de AICI. Însă aceste liste pot fi incomplete sau neupdatate la zi sau poate chiar eronate. Daca nu regăsiti televizorul dvs. in astfel de liste, sansele se reduc. Totusi, cititi mai departe.
- Daca televizorul dvs. are slot CI si este produs incepand cu 2011-2012, dar totusi nu este in listele operatorilor, sunt sanse foarte mari ca slotul sa fie CI+. Daca televizorul este lansat anterior anului 2010, cititi mai departe.
- Daca operatorul de servicii de televiziune nu a marcat canalele ca protejate la copiere, CAM-ul CI+ va functiona si pentru decodarea canalelor intr-un televizor cu slot CI, precum si pentru inregistrarea emisiunilor. Daca sunt marcate canalele de către operator ca protejate la copiere, nu prea mai exista aproape nici o speranta de comptibilitate, ci poate doar un test direct, pe riscul dvs, va clarifica realitatea, in aceasta ultima situatie.
- Eventual mai confruntați cu ce se discuta pe forumuri, cautând in Google după cuvintele CI+ si modelul televizorului dvs.
- Si nu uitati, faceti update la cel mai nou firmware al televizorului, ca ultimă solutie, daca nu aveti deja cel mai nou "soft" instalat.
P.S.
Sper ca v-a fost de folos lecturarea acestui articol de pe HD Satelit, in clarificarea unora dintre aspectele teoretice si practice ale modulelor de acces conditionat compatibile CI+, oferite deocamdată de către operatorii de televiziune digitala prin cablu UPC si RCS-RDS. Asteptam cu placere completările si corecturile dvs, fiindca puterea de intelegere a unei comunitati este intotdeauna mult mai mare decat a unui simplu autor. :)
Update 20 august 2014, ora 10:00 - A fost lansat un update firmware ( software ) pentru CAM-urile CI+ utilizate in decriptarea canalelor codate din grila de canale digitale prin cablu tv a RCS-RDS TV. Noua versiune de firmware este 07.00.50.00.01.09. Detalii si tutorial găsiti AICI.
Însa poate apare o problemă de compatibilitate, mai ales la televizoarele produse până în anul 2010-2011.
Majoritatea dintre aceste televizoare mai vechi au doar interfață CI, care nu indeplineste toate caracteristicile de la CI+, dar totusi poate fi compatibila cu un CAM CI+, in conditiile in care operatorul nu marcheaza canalele ca fiind protejate la copiere si inregistrare. Despre aceasta vom discuta spre finalul articolului.
Invers insă, un televizor cu interfață CI+ este perfect compatibil cu un CAM CI.
Furnizorii din Romania folosesc CAM-uri compatibile cu CI+, fiind o interfață mai sigură și mai modernă.
De aceea am decis să publicăm prezentul articol, pentru a oferi câteva repere de verificare logică a disponibilitatii interfeței CI+ la televizorul dvs, in lipsa unei liste complete cu televizoare cu interfața CI+ sau in situatia omisiunii din manual televizorului dvs. a specificării acestei caracteristici, care se pare că a devenit foarte importantă in ultima perioadă.
Considerații introductive despre CI si CAM
În televiziunea digitala ( prescurtată DVB ), Common Interface ( prescutată CI si tradusa ca "interfață comună" ) este o tehnologie care permite separarea functiilor de acces condiționat ( de exemplu accesul la canale criptate ) pe un receptor decodor ( receiver, televizor etc ), de modulul de acces condiționat detașabil ( CAM-ul ).
Receptorul ( televizor, receiver etc ) are rolul de a-si acorda tunnerul pe canalele de televiziune și de a demodula semnalul RF, iar CAM-ul are rolul de a decoda, colaborând cu smartcardul, canalele criptate. Interfața comună CI le permite să comunice unul cu celălalt ( CAM-ul cu televizorul sau cu receiverul ). Asadar, CAM-ul este folosit ca interfața între cartela oferita de operatorul de televiziune și televizor sau receiver.
Aceasta necesitate a determinat producătorii de receptoare sau televizoare să adauge o interfață unică CI în dispozitivele lor. CI este deci o interfată, un concept oarecum similar ( vag ) cu conectorul mamă USB, unde se introduce un dispozitiv cu conector tată USB. Desi comparatia este forțată, este utilă pentru intelegerea conceptului de CI.
Toate echipamentele cu CI trebuie să fie conforme cu standardul EN 50221-1997. Acesta este un standard definit , care permite adăugarea unui modul de acces condiționat ( CAM ), într- un receptor de televiziune digitală, incat receptorul sa se poata adapta la diferite tipuri de criptare ( Nagra, Conax etc).
Unul dintre punctele forte ale televiziunii digitale este posibilitatea de a pune în aplicare accesul condiționat, prin CAM si CI, la canalele criptate din abonamentul clientului.
Aceasta permite operatorilor să utilizeze module ce conțin soluții de la furnizori de securitate si criptare diferiți ( Viaccess, Nagra, Conax etc ), în același sistem de transmisie, sporind astfel alegerea măsurilor preferate antipiraterie ( impotriva accesului ilegal la canalele cu plată ) sau pentru blocarea accesului FTA ( la liber, necriptat ) la respectivele canale cu plată.
Standardul EN 50221 a permis de fapt mai multe tipuri de module, dar numai Modulul de Acces Condiționat ( CAM ) a avut succes, datorită pieței foarte dezvoltate de televiziune cu plată .
Cum functionează Common Interface ( CI )?
Un receptor DVB, inclusiv DVB-C ( adică pentru televiziune digitală prin cablu), cum ar fi un televizor sau un receiver poate avea de exemplu unul sau două sloturi de Common Interface ( CI ).
CI asigură conectoarea modulului de acces condiționat, care trebuie să fie în conformitate cu algoritmul comun de codare ( CSA ), dar si cu normativele care precizează că un astfel de CAM trebuie să fie capabil să accepte chei DES ( Data Encryption Standard ) la intervale chiar de câteva milisecunde, chei utilizate pentru a decoda canale premium ( cu plată ), conform unui algoritm specific.
Acesti algoritmi sunt proprietatea furnizorilor de servicii individuali. Fiecare se folosește algoritmi proprii și nu există nici un standard definit pentru acestia. Când algoritmii au fost descifrați prin inginerie inversa sau alte metode de către hackeri, se spune că sistemul de codare "a fost spart".
După ce streamul ( fluxul ) complet de date MPEG ( .ts ) iese din demodulator, impreuna cu valorile de corecție a erorilor ( FEC ), receptorul digital ( televizor, receiver etc ) le transmite prin interfața comună CI la CAM si acesta la rândul lui la smartcard, înainte de a le trimite fluxul către demultiplexatorul MPEG al receptorului, pentru prelucrare. Apoi informatia urmează calea software si electronică până la obtinerea imaginii si afisarea acestei pe ecran ( in cazul televizorului cu CI sau CI+) sau transmiterea acestuia de catre un receiver standalone cu CI sau CI+, prin cabluri, către televizor.
În cazul în care mai multe smartcarduri exista in sloturi CI diferite, fluxul de date MPEG va fi transmis secvențial către toate sloturile CI.
Un modul de acces conditionat ( CAM ) poate chiar să nu existe fizic, deoarece poate fi inlocuit cu un software memorat intr-un procesor al receptorului. Într-un astfel de caz, cititorul de smartcard normal este montat direct in receptor și nu mai este necesar un slot CI. Dar aceasta metoda nu permite receptia unui alt sistem de codare decat a fost conceput receptorul respectiv, decât dacă se fac modificari fizică, electronica si software asupra receptorului respectiv.
Aceasta posibilitate de CAM software ( care nu există fizic ) a creat deseori probleme de securitate, fiindca a dat hackerilor șansa si ideea vizionarii canalelor cu plata prin metode ilegale, cu ajutorul unor emulatoare software de CAM ( adaugate in firmware custom pentru receptoare ) care folosesc chei valide si algoritmi de criptare-decriptare propietari sistemelor de codare "sparte", obtinuti prin inginerie inversa, spionaj industrial si uneori prin incalcarea secretului de serviciu in cadrul companiilor producatoare, dezvoltătoare sau utilizatoare de astfel de sisteme de securitate.
Chiar dacă interfața CI ( Common Interface ) a fost creată pentru a rezolva problemele de criptare, ea poate avea si alte funcții, utlizand alte tipuri de module, cum ar fi cele care oferă browser de internet, iDTV ( televiziune interactivă ), aplicatii, jocuri și alte facilitati.
În plus, pe lânga toate aceste functii, există o interfață de comandă pentru comunicarea între receptorul gazdă și modul.
Această comunicare se prezintă sub forma unor stive de protocol stratificat, care permite receptorului gazda ( receiver, televizor etc ) și modulului de acces conditionat să impartă in comun resursele folosite.
De exemplu, modulul poate solicita data calendaristică și ora curentă de la receptorul gazdă, sau poate afisa mesajele pe ecranul televizorului ori poate citi apăsarea tastelor de catre telespectator pe telecomanda televizorului sau receiverului.
Caracteristica de partajare a resurselor permite CAM-ului să solicite și să primească numere PIN, precum și functionarea unor servicii de televiziune interactivă.
Interfața de comandă poate fi dezvoltată, existând mai multe documente disponibile cu specificații care descriu aceste extensii ce pot fi utilizate. De exemplu, receptorul gazdă ar putea conține un modem de comunicare printr-o linie telefonică sau internet care să permită CAM-ul să redea continut PPV ( cu plata pe vizionare ). Totuși, aceste extensii de multe ori nu s-au dovedit populare pentru producători.
Care este diferența dintre CI si CI+ ?
CI Plus sau Common Interface Plus pune în aplicare o formă de protecție la copiere între un Modul de Acces Condiționat (CAM) și receptorul de televiziune gazdă ( televizor sau receiver ).
CI + este compatibil cu CI v1. Receptoare de televiziune mai vechi, care au slot CI CIv1, pot fi utilizate cu CAM CI+ și invers, dar numai pentru vizualizarea canalelor de televiziune care nu sunt marcate ca protejate la copiere sau inregistrare ori la timeshifting.
Asadar, un modul CAM ce necesită interfata CI+ ( cum sunt cele de la UPC sau RDS ) pot fi folosite pentru a decripta canale codate intr-un slot CI simplu ( fără Plus ), daca operatorul doreste aceasta. Singura conditie este ca operatorul sa nu marcheaza canalele criptate ca fiind protejate la copierea continutul difuzat. Asadar, un modul care necesita CI+ poate fi utilizat intr-o interfață CI, dar nu va decoda aceste canale marcate ca interzise la copiere. Este posibil ca în oferta unui operator sa fie toate canalele marcate ca interzise la copiere, doar o parte dintre canale sau nici unul, in functie de politica operatorului si de contractele pentru distributie pe care le-a incheiat cu televiziunile respective.
CI + reprezinta deci si un set de specificații care extinde functiile Common Interface (CI) standard.
La CI+, prin utilizarea certificatelor de siguranta, este format un canal de încredere între CAM și receptor, atunci când conținutul criptat este receptionat.
În standardul CI inițial ( cel simplu, fără plus ), continutul decriptat putea fi trimis prin interfața PCMCIA decodat, fără nici un protocol de incredere.
Odată cu dezvoltarea standardului CI+, acesta a fost acceptat in standardele oficiale ale organizației DVB.
Un receptor gazdă compatibil CI+ are implementat obligatoriu si motorul intercativ MHEG-5, util pentru a gestiona navigarea utilizatorului in cadrul unei aplicatii TV interactiv, folosind telecomanda.
Implementarea suportului pentru alte motoare, cum ar fi MHP (Multimedia Home Platform) sau HbbTV ( televiziune hibridă ) este opțională pentru receptoarele ( televizor, rceiver etc ) cu slot CI+.
CI+ a fost dezvoltat de către firmele producătoare de electronice de consum Panasonic, Philips, Samsung si Sony, precum și de operatorul cu plată SmarDTV și producatorul de cipuri Neotion.
Un prim proiect a caracteristicilor obligatorii pentru standardul CI+ a fost lansat provizoriu la începutul anului 2008. Versiunea finală a fost lansat la sfârșitul lunii mai 2008.
Deci de abia din acest moment putem vorbi de receptoare ( televizoare sau receivere standalone, dar si alte dispozitive ) care au slot CI+. Cel mai probabil acestea au inceput sa fie produse din anul 2010, printre primii producatori care l-au implementat fiind LG.
Asadar, daca detineti un model de televizor lansat mai devreme de anul 2008, nu exista nici o șansa să aibă CI+.
Daca detineti un model lansat intre anii 2008- 2010, sansele existenței unui slot CI+ sunt destul de reduse.
Șansele cresc semnificativ pentru televizoarele produse in anul 2011, iar modelele cu slot Common Interface produse intre anii 2012-2013 au aproape sigur standardul CI+.
Concluzii
- In primul rand, verificati manualul televizorului sau receptorului, pentru a vedea daca e specificat faptul ca are slot CI+. Daca nu este specificat decat CI, cititi mai departe.
- Verificati posibilele liste de compatibilitate a televizoarelor, puse la dispozitie de operatorii de televiziune. IMPORTANT: Verificați compatibilitatea televizorului dvs. cu standardul CI+ în articolul de AICI. Însă aceste liste pot fi incomplete sau neupdatate la zi sau poate chiar eronate. Daca nu regăsiti televizorul dvs. in astfel de liste, sansele se reduc. Totusi, cititi mai departe.
- Daca televizorul dvs. are slot CI si este produs incepand cu 2011-2012, dar totusi nu este in listele operatorilor, sunt sanse foarte mari ca slotul sa fie CI+. Daca televizorul este lansat anterior anului 2010, cititi mai departe.
- Daca operatorul de servicii de televiziune nu a marcat canalele ca protejate la copiere, CAM-ul CI+ va functiona si pentru decodarea canalelor intr-un televizor cu slot CI, precum si pentru inregistrarea emisiunilor. Daca sunt marcate canalele de către operator ca protejate la copiere, nu prea mai exista aproape nici o speranta de comptibilitate, ci poate doar un test direct, pe riscul dvs, va clarifica realitatea, in aceasta ultima situatie.
- Eventual mai confruntați cu ce se discuta pe forumuri, cautând in Google după cuvintele CI+ si modelul televizorului dvs.
- Si nu uitati, faceti update la cel mai nou firmware al televizorului, ca ultimă solutie, daca nu aveti deja cel mai nou "soft" instalat.
P.S.
Sper ca v-a fost de folos lecturarea acestui articol de pe HD Satelit, in clarificarea unora dintre aspectele teoretice si practice ale modulelor de acces conditionat compatibile CI+, oferite deocamdată de către operatorii de televiziune digitala prin cablu UPC si RCS-RDS. Asteptam cu placere completările si corecturile dvs, fiindca puterea de intelegere a unei comunitati este intotdeauna mult mai mare decat a unui simplu autor. :)
Update 20 august 2014, ora 10:00 - A fost lansat un update firmware ( software ) pentru CAM-urile CI+ utilizate in decriptarea canalelor codate din grila de canale digitale prin cablu tv a RCS-RDS TV. Noua versiune de firmware este 07.00.50.00.01.09. Detalii si tutorial găsiti AICI.
si eu am o problema cu un philips32pfl3507h pe antena1 digital cu CAM introdus in tv trece pe teletex. pe analogic nu . ce sa fie?
stiti cumva pentru LG 32LF2510?
Buna ziua,
Modelul LG 32LA6310 are slot CI sau CI+? Daca are CI suporta cardurile de la RDS-RCS?
Multumesc!
Modelul LG 32LA6310 are CI+, ca e din 2013.
Ce rost are CAM-ul?? Tv-ul personal decodeaza toate programele digitale de la RCS alaturi de analogice .Pana cand se schimba "treaba",mai dureaza.Deci inutile !
Serios ? Eu vizionez HBO HD, BBC Knowledge si alte vreo 10 canele criptate cu ajutorul CAM-ului RCS. Ia spune-mi si mie, decodeaza televizorul tau HBO HD fara CAM si bineinteles fara receiver? :))) Desigur c[ nu ! Deci nu e inutil, E inutil numai pentru cine are abonament doar la pachetul de bază.
Buna ziua
vreau un LG 55LA667S dar tot nu m-am lamurit daca e compatibil u cardul respectiv. Puteti sa ma ajutati u o informatie. Multumesc. Excelent articolul si avertismentul.
Televizoarele LG din seria LA sunt din 2013.
Toate televizoarele LG model 2012 si 2013 cu CI au 100% CI+, deci si modelul precizat de tine are CI+.
Eu am un tv Samsung PS50B850, model 2009 care are CI.
Ce se poate face ca acesta sa fie compatibil cu CI+ (adica sa vad canalele RDS).
Inteleg ca diferenta dintre CI si CI+ este una soft, firmware?
Exact. Depinzi de producatorul Samsung sa iti lanseze un firmware pentru televizorul tău, care sa il transforme in CI+. Ai instalat deja cel mai nou firmware disponibil ? Poate ca deja a fost introdus acest update. merita sa incerci.
Am o mica nedumerire. Daca am inteles bine din articol (care este exceptional), cardul CI+ poate functiona si pe televizoarele care au doar CI cu conditia sa nu fie marcate canalele ca protejate la copiere de catre operator. CAM-ul de la RDS pus intr-un televizor model 2008 (care are slot CI) nu decodeaza canalele blocate, de unde trag concluzia ca sunt marcate de operator ca protejate la copiere. Am introdus acelasi CAM in alt televizor cu CI+ care are functie de inregistrare si time shifting si am putut inregistra orice emisiune sau film (chiar si de pe HBO). Nu mai inteleg nimic. Operatorul RDS are sau nu canalele marcate ca protejate la copiere?
E simplu: canalele sunt protejate la copiere, insa respectivul televizor care inregistreaza are un firmware care ignora aceasta protectie. Fii fericit ca ai un astfel de model. Ni-l spui si noua te rog producatorul si modelul ?
Pentru "gean"
Samsung UE46D65010
Thanks ! :) Eu pe LG LM640 nu pot inregistra respectivele canale. Nici macar screenshot nu le pot face. La celelalte functioneaza inregistrarea si screenshotul.
Buna. PHILIPS 42PFL3108H are sau nu CI sau CI+
Ai verificat lista de aici ?
http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/11/lista-televizoare-compatibile-cam-ci.html
Philips 2013 42PFL3108H/12 V1.093.001.000 LED TV scrie ca are CI+.
Salu am un lg 42LD465, am facut update la ultimul soft dar tot nu merge ci+ de la rds imi apare authentication in progress ajunge la 90% si dupaia o ia de la capat, a facut lucrul asata tim de 30 min pana am scos cardul din el. Ma poate ajuta cineva
Daca ai firmware minim 03.03.42 sau mai mare, uite aici a confirmat cineva la un comentariu ca ar merge:
http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/11/lista-televizoare-compatibile-cam-ci.html
Dai si tu resetare la setarile de fabrica. Oricum este un model destul de vechi, de prin 2009, sa spui mersi daca va merge cum a confirmat respectiva persoana.
am cumparat un led finlux 32f137b iar pe cutie scrie cu litere de-o scioapa,printre altele, CI+ asa ca astept sa primesc smartcardul de la rcs dar deocamdata nu sunt pe stoc. tipic rcs!
am un Philips 32pfl3605h,ce pot face daca nu mi merge digi cam ul de la rds? trebuie sa iau decoder? mersi pt raspuns
Daca nu ii va functiona CAM-ul , il dai inapoi, platesti 3 lei taxa pe luna respectiva si ceri receptor SD sau HD ( de care ai nevoie ). Daca televizorul tau are tuner DVB-C, poti sa nu iei deloc receiver, ca merg vreo 100 de canale.
Am un tv. Samsung model cod: UE32EH5000WXBT, versiunea Nr: 05, S/N: B4UX3HTCC00578T, cumparat in luna august 2013. Este compatibil CI+ ? Multumesc
Teoretic este compatibil cu minim firmware 1013.5 sau mai recent:
Samsung UE32EH5000WXBT T-MST9DEUC-1013.5 X9
http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/11/lista-televizoare-compatibile-cam-ci.html
am un tv Panasonic tx-l37et5e in al carui manual scrie ca are tuner dvb-c si slot ci+. am un cam de la rds pe care l-am incercat im tv dar nu functioneaza. In setari la "interfata obisnuita" imi afiseaza "modul neintrodus". ar putea fi o problema de la tv? am incercat modulul cam in alt tv si functioneaza.
Am un TV Smart Led LG 42" LA 620S. Sunt adriansofonea@yahoo.com - Intrebarea este daca functioneaza cu Card CAM Ci+ ?
LG LA 620S este 100% compatibil cu CAM-ul de la RCS si UPC.
@Anonim 9 decembrie 2013, 07:16, teoretic Panasonic TX-L37ET5E v1.231 PAL 12 MTK este compatibil cu CAM-ul CI+. Vezi sa ai cel mai nou firmware instalat, minim v1.231 . De asemenea, incearca sa dai si resetare la setarile de fabrica la televizor si verifica daca ai introdus CAM-ul si cardul corect.
slot de smsung ue 6530 cu ci+
cine stie unde se poate gasi un adaptor pt samsung 6530 din 2012, slot ci la ci+?
Va rog sa-mi spuneti si mie daca un la un TV Samsung model HE37D5500RWXXH despre care se specifica , ca are doar CI functioneaza smartcardul de la rds.
multumesc
Televizorul tău Samsung model HE37D5500RWXXH nu este in nici o lista de televizoare compatibile CI+, dar poti inchiria CAM CI+ de la RCS sa verifici, te costa doar 3 lei / luna. Apoi il dai inapoi daca nu functioneaza.
Eu am in samsung le32c550j1wxxh, are slot dar nu stiu daca e ci sau ci+ imi puteti spune ?
Unii spun ca are CI+, altii ca doar CI. În lista de televizoare compatibile nu e. La fel si pentru tine, poti inchiria CAM CI+ de la RCS sa verifici, te costa doar 3 lei / luna. Apoi il dai inapoi daca nu functioneaza. Sau poti imprumuta un CAM cu card cu tot de la un prieten, pentru a verifica daca functioneaza.
Salut!
EU am HITACHI LED - 26H8L02, are CI+, merge perfect CAM-ul RCS-RDS!
stie cineva daca sony KDL 40EX520 are CI+
va multumesc
Nu inteleg, de ce nu verificati lista către care vi-a dat astia link, chiar la inceputul articolului? E lenea mare? Abia apoi, daca nu e acolo modelul televizorului, intrebati.
Sony 2011 KDL40EX520 PKG 1.515 LED TV e compatibil cu CI+, daca are minim firmware 1.515 sau mai mare.
salut ,am un lcd LG model LG42LF 75 ,am trimis mail si primit raspuns de la LG Romania ca acest model are incorporat decat slot CI si nu este compatibil cu CI+ ,si nu exista nici o versiune de firmware pt a imbunatati aceasta functie,acum va intreb daca nu se poate adauga vreo componenta hardware cumva care sa rezolve aceasta incompatibilitate,multumesc.
Nu se pot face astfel de modificari fizice si nici nu sunt necesare, pentru ca diferenta dintre Ci si CI+ e tocmai de ... firmware. :) Se rezolva doar cu update firmware, dar daca producatorul nu il pune la dispozitie, nu ai ce face.
Oricum, televizorul tau e destul e vechi, cred ca model 2007. CI+ a aparut abia de prin 2010-2011 la LG, care oricum a fost unul dintre primii producatori din lume ( poate chiar primul ) care a implementat standardul CI+ la televizoarele vandute.
samsung ue325d5ooopwxxh are ci+
Buna ziua , as dori sa achizitionez tv led Samsung UE46F5000, pe site el apara ca ar avea CI+ , este model 2013 . am abonamment la UPC , pe site-ul lor NU apare ca fiind certificat UPC , as dori sa stiu daca este compatibil cu cardul upc si va functiona ok
Daca e model 2013, sigur are CI+. Toate televizoarele de la Samsung model 2013 ( atentie, model 2013, nu model 2011 sau 2012 si fabricat in 2013 ) au CI+. Insa daca intradevar are si CI+ conform total standardelor impuse, asta poti verifica doar prin testare. Eu cred totusi 99% ca are CI+.
am un lg32lg3000-za din 2008.oare e compatibil in reteaua upc?
finlux 32FLD845H are card dar cu cel de la rds zice ca nu e compatibil.AJUTA-MA TE ROG!!!
Un model mai nou, mai exact Finlux 26FLD882VHU, pare compatibil. Insa modelul tau nu apare in lista de televizoare compatibile CI+ ( din cauza ca nu e verificat ) si nici producatorul nu specifică altceva decat CI. Nu ai decat sa imprumuti un CAM CI+ cu smarcard-ul lui ( de la un vecin sau amic ) pentru a verifica, inainte sa dai comanda. Sau il inchiriezi dor si il returnezi luna urmatoare, daca nu functioneaza. Platesti astfel doar chiria pentru o luna ( 3 lei ). Intrebi pe cei de la RCS daca mai sunt de acord cu returnarea dupa o luna a CAM-ului CI+.
BUNA SEARA.Am achizitionat un samsung UE32F5300AWXXH. CRED CA DIN 2013. Pe ci nu scrie si + puteti sa imi spuneti daca merge si plus sau nu. multumesc. Calin
Conform Samsung, are CI+:
http://www.samsung.com/ro/consumer/tv-audio-video/televisions/led-tv/UE32F5300AWXXH-spec
salut,
din pacate, am citit numai informatii tehnice.
ca si concluzie, la ce ma ajuta sau ce beneficii am cu acest card, in vizionarea unui post tv?
Oare? :)))) Prima propozitie din articol ai citit-o? Din pacate. nu.... :))))
"posibilitatea recepționării pachetelor de programe criptate de către abonati, prin intermediul unui modul de acces condiționat, fără a fi necesar un receptor standalone separat."
Unele canale sunt codate, altele nu. Canalele necodate le poti prinde cu un televizor cu tuner DVB-C, fara a mai avea nevoie de receptor separat. Pentru a le vedea in plus si pe cele criptate, fara a mai avea nevoie de receptor separat ( ci doar de televizorul cu tuner DVB-C ) folosesti un CAM CI+, in care introduci smartcardul ( ultimele doua primite imperecehate de la operator ).
salut. samsung UE32B6000VPXXC are CI+?
E model cam vechi, cred ca din 2009. De fabrica nu a avut CI+. Doar poate un update la cel mai firmare firmware sa activeze aceasta posibilitate, dar sansele sunt mici. Vad ca firmware cel mai nou e de pe la sfarsitul lui 2010, deci sanse considerabil foarte mici, tinannd cont ca CI+ a aparut abia prin 2010:
http://www.samsung.com/it/support/model/UE32B6000VPXXC
am televizor samsung model le37b530p7wxxh
Am un lg smart tv led 42 ln577s merge ci+????
Da, e compatibil, ca e model 2013. S-a mai spus, toate modelele LG din 2012, 2013 si 2014 sunt compatibile.
Am un LG47LW550T adus din Anglia si are CI+ dar totusi cardul nu se configureaza. Cand ajunge la 40% imi da urmatoarea eroare: "Eroare de autentificare - Autentificarea intre TV si modul a esuat. Verificati semnalul si reporniti TV17".
Am incercat tot ce spuneti voi pe aici si degeaba. Tara Danemarca/Finlanda/Germania cum recomandati voi pe aici nu o pot selecta pentru ca am disponibile doar: Irlanda, Ucraina si UK.
Am vreo sansa sa mearga?
Update la cel mai nou firmware, v. 06.01.28 ( cel din 2013) ai incercat ?
http://www.lg.com/uk/support-product/lg-47LW550T
Televizorul tau LG47LW550T e model 2011, deci cam cand a aparut CI+.
Asadar, e posibil sa existe anumite incompatibilitati, iar updateul le-ar putea rezolva.
100% are CI+ scrie in manualul sau. Am sunat la LG si mi-au zis ca ultimul update este 03.06.35
Am incercat aseara sa dau update la software si-mi zicea ca nu exista nicio versiune noua.
Mi-e teama ca va trebui sa revin la cea de-a doua telecomanda :(
Are CI+, dar nu e compatibil 100%, ca e vechi firmware-ul tau, are buguri la partea software ce tine de CI+. Fa update, cum ti-am spus.
Exista update nou, ti-am dat mai sus linkul catre noul update, pe siteul oficial al LG pentru UK.Descarca-l, dezarhiveaza-l. pune-l pe stick USB, introdu stickul in televizor si dăi update.
Fisierul .epk din arhiva pe care o vei downloada din linkul mentionat de siteul LG va trebui sa il dezarhivezi si apoi sa il copiezi pe un stick USB formatat FAT32, intr-un folder denumit LG_DTV
Cand introduci stickul apoi in tv, va aparea pe ecran sa îi dai update. Sa nu operesti televizorul pana nu termina updateul, ca risti sa il defectezi.
Salutare, am un LG led tv fabricat in nov. 2013, LG 32 LP360H, in datele tehnice imi apare ca am DVB T/C, dar nu gasesc specificatia de CI+.Avand in vedere anul fabricatiei poate fi compatibil pentru Digi Smart Cam+HD ?
Da, e compatibil 100%.
Salut, a testat cineva CAM-ul de la RCS-RDS pe un Panasonic Viera TX-L37U3E? In specificatii figureaza slot CI (fara +).
Multumesc anticipat!
In lista de aici zice ca e compatibil cu soft minim v1.231 MTK:
http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/11/lista-televizoare-compatibile-cam-ci.html
De testat nu am testat, dar tinand cont de teorie, merita sa ii faci update la cel mai nou soft si sa imprumuti de la cineva cun CAM cu card si sa testezi.
Multumesc @Anonim, conform acestui site http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/tv/download/fw/europe/down_eu10.html ultimul firmware pentru modelul meu ar fi 1.016... deci sunt un pic confuzat... sin pacate nu am de la cine sa imprumut CAM pentru testare.
Da, ai dreptate, insa e posibil sa fie numerotarea de firmware diferita pe regiuni. Ideea e sa ai instalat cel mai nou firmware, Nu e exclus sa fi fost retrase anumite updateuri mai noi.
Cel mai bine e sa ii intrebi pe cei de la Panasonic daca e compatibbil cu CI+ si daca au firmware mai nou decat cel de pe site :
http://www2.panasonic.com/webapp/wcs/stores/servlet/vPreChat?storeId=15001
https://shop.panasonic.com/ecom/support/contact-us?t=email
Multumesc @Anonim, am incercat sa comunic pe Chat cu ei la link-ul de mai sus, dar mi-au spus ca acorda suport doar pentru clientii din US; in schimb m-au indrumat catre pagina locala de suport: http://www.panasonic.com/ro/contacteaza-ne.html - o sa incerc aici.
Salutare. Eu locuiesc în Italia și dețin un decodor de la Digi TV. Aș vrea și eu să trec la modulul CI+, televizorul meu fiind compatibil, dar din câte știu, CI+ de la Digi nu este compatibil pe cablu de antenă (satelit). Aș vrea să știu dacă modulul CI+ de la UPC se poate folosi pe cablu de satelit aici în Italia. Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună.
Nu se poate folosi modul de cablul la satelit. Daca vrei sa folosesti modul CI+ la satelit pentru operatori romanesti DTH, poti doar cu modul Conax compatibil cu Focus Sat, DTH care este din aceeasi companie cu UPC. Suni la Focus Sat si ii intrebi ce CAM CI e compatibil cu serviciile lor si il cumperi, plus abonament la Focus Sat. La Digi TV nu merge, nici la Orange Tv si nici la Dolce Tv nu merge CAM, ci doar la Focus Sat.
LG 32LS5600 are CI sau CI +
Pai esti sigur ca are slot CI ? Eu nu vad in manual si specificatii ca scrie ca ar avea slot CI. Adica nu are nici CI+, nici CI simplu. Daca are acel slot, fiind model 2012, sigur are si CI+. Dar cred ca NU ARE DELOC slot CI. Vezi in spate sau lateral daca are un slot cum e cel din imaginile din articol. In imagini e inconjurat cu chenar galben.
Salut , am un LG 42PJ 350 versiune software V03.24.00 an de fabricatie cred ca prin 2010,am Digi smart cam si nu merge . Am verificat peste tot inclusiv in manual si nu apare nici unde specificatia CI+,cand introduc smart cam in slotul CI pe ecran apare mesajul : Authetication error between TV set and module,check signat and restart your tv.17 . Sa fie oare din cauza ca tv-ul nu are tuner DVB-C , sau ca nu are CI+ ? Mai pot sa fac ceva sau abandonez misiunea ?
Va multumesc si sper ca cineva sa poata sa-mi dea un raspuns concludent !
Pai din unele specificatii vad ca are tunner DVB-C, adica pentru televiziunea digitala prin cablu:
http://www.compari.ro/televizoare-c3164/lg/42pj350-p41199536/
Ai incercat sa scanezi in digital, nu in analogic, programele prin cablu ? Ar trebui sa prinzi programe HD necodate, cum e Pro TV HD sau Acasa HD, fara sa fie necesar acel modul CI+.
Abia dupa ce receptionezi acele canale digitale, care sunt peste 100, direct cu cablul introdus in televizor, nu folosind vreun receptor sau receiver extern, abia apoi incerci mai departe sa rezolvi problema CI+, pentru restul de canale digitale codate, adica vreo 20, eventual printr-un update ulterior de firmware, ca vad ca exista firmware mult mai nou decat al tau, adica 3.32.00, din anul 2013:
http://www.lg.com/uk/support-product/lg-42PJ350
Dar initial receptioneaza acele canale HD, ca sa vezi daca sigur ai tuner DVB-C, adica de cablu digital, si nu cumva ai doar analogic sau DVB-T, ca modulul CI+ e doar pentru cablu digital sau pentru televiziune digitala terestra ori digitala prin satelit, nu si pentru televiziune prin cablu analogica.
Salut Laurentiu,am incercat sa gasesc doar canale digitale si nu le gaseste imi apar doar cele analogice . DTV : 0 canale gasite , TV : 65 programe gasite . Sa incerc intai sa fac update la firmware ? Sincer,nu pot spune ca ma pricep dar reusesc eu cumva . Trebuie sa mentionez ca televizorul l-am luat din Franta si din cate stiu ei aveau alte lungimi de banda pt cautarea canalelor dar ma gandesc ca la tehnologia de acum este la fel peste tot. din specificatiile trimise de tine am vazut ca are tuner DVB-T si DVB-C si are si CI+ .Ar fi trebuit sa fie simplu daca are toate aceste specificatii .
Multumesc pt ajutor !
Exact cum zice laurentiu, daca nu reusesti sa prinzi canale digitale, inseamna ca nu are tuner decat analogic, cum sunt cele prinse de tine, deci nu ai ce face cu CAM CI+ pe un televizor ce prinde doar analogic pe cablu tv. Udateul de firmware poate rezolva probleme cu CI+, dar nu iti transforma tunerul inunul digital, deci daca nu reusesti prima data sa prinzi canale HD direct cu TVul, nu are rost sa te chinui cu CI+.
Salut,sunt posesorul unui tv finlux 32FLHD905-3D,si as vrea sa stiu daca este compatibil cu CI+ de la UPC. Va multumesc ,si sper ca cineva care detine acest tip de televizor sa-mi dea un raspuns.
Pe un Finlux 32f137b mergea la cineva, dar avea mereu probleme, i se bloca si trebuia sa il scoata din priza si pana la urma nu i-a mai mers deloc. Asa ca ar fi cel mai indicat sa faci rost cateva ore de un CAM CI+ si cartela asociata de la un prieten si/ sau vecin si sa testezi, pentru ca modelul tau e destul de rar si nu cred ca iti va raspunde cineva in timp util. Oricum, cu acel cam vei prinde doar vreo 10-12 programe in plus, restul care sunt necodate ar trebui sa le gasesti si fara CAM si fara card, inclusiv HD, la scanare pe cablu digital, daca televizorul tau are tuner DVB-C.
Cei care aveti televizoare compatibile CI+ si totusi nu va functioneaza, incercati urmatoarele:
1. Impingeti bine CAM-ul, sa intre pana corect in slotul din televizor.
2. Resetati televizorul la setarile de fabrica.
3. Setati corect ora si data.
Buna ziua. as avea o intrebare ca nu am gasit un rapsuns clar niciunde care este diferenta dintr-e televiziune prin cl sau cl+ si iptv. inafara ca nu poti inregistra canale(poti intregistra cu un gard extern atasat la tv prin usb) si nai acces la functii avansate.
Nu ai gasit diferenta, deoarece nu exista televiziune prin CI+. Exista televiziune prin cablu tv, prin satelit, prin IPTV si prin alte sisteme, dar nu prin CI+.
CI+ este un standard utilizat in unele echipamente pentru a decripta anumite programe cu plata. CI+ poate sa fie utilizat si la televiziune prin cablu, si la televiziune prin satelit si in viitorul apropiat va fi utilizat si la IPTV.
Salut, Samsung ue40h6400 are cumva c+? in spate scrie doar c...
Unii zic ca are CI+ daca ID-ul de tara e pe Polonia, altii zic ca are doar CI si ca nu are CI+. Pentru a schimba tara, in meniul service se intra cu tv-ul oprit apesi INFO MENU MUTE POWER in ordinea asta. Deci exista ceva sanse sa aiba CI+, dar nu pot sa iti confirm.
Am un CAM vechi de la alt operator. Poate fi utilizat pentru a viziona canalele de la FREESAT cu cartela de la TVR in televizor HD cu CI+?
Cartela TVR poate sa fie utilizata pentru a decripta canalele Freesat Romania doar daca activezi serviciul Freesat pe ea. Modulul trebuie sa fie Viaccess, dar compatibil cu versiunea Viaccess folosita de Freesat Romania. Teoretic, daca respectiva cartela iti decodeaza programele TVR in modulul respectiv, iti va decoda si canelele Freesat. Desigur, televizorul trebuie sa aiba tuner DVB-S2. Pentru detalii suplimentare citeste aici:
http://www.freesat.ro/ce-este-freesat
Pentru confirmarea practica a posibilitatii, poti sa incerci la unul dintre urmatoarele numere de telefon ale Freesat ( oricum va trebui sa suni la ei pentru activarea serviciului Freesat pe cartela TVR ):
0372 66 77 88
0736 36 95 96
Salutate
...si respect !
O sa rog sa ma ajute si pe mine cineva cu o problema legata de tv-ul Samsung UE46H6273, care are slot CI+(1.3) !
Vezi specificatii: http://www.samsung.com/de/consumer/tv-av/tv/full-hd/UE46H6273SSXZG
Locuiesc un germania, am antena satelit indreptata spre Astra 19,2 si mi-am cumparat CAM ci+ si cartela HD+, set complet pt decodarea canalelor HD !
Problema este ca, uneori merge iar alteori nu. Din 10 porniri, la 2 porneste iar la 8 nu ! Cand pornesc, merg perfect ! Puterea semnalului este de 90-100%, cablu coax, nici un blocaj in fata antenei !
Am verificat setul intr-un receiver (la altcineva acasa) si merge de fiecare data! Atat cu modulul cat si direct cartela!
Daca pornesc tv-ul in modul "meniu service" si fac o modificare (nu sunt convins ca de acolo e problema) porneste, dar daca repornesc tv-ul nu mai merge !
De asemenea, setarea care o fac nu ramane !
Aveti idee care ar fi problema? Ce pot modifica? De unde ? Ce setare ?
Sandu,
johnnys25s@yahoo.com
Multumesc.
E clar ca la tine e o problema la televizor sau la comunicarea dintre televizor si modulul CI+. Eu nu am decat doua sugestii:
1. Impinge modulul ferm in slotul CI al televizorului pana simti un mic click, poate nu face bine contact.
2. Fa update la televizor la cel mai nou firmware, adica 1139 din 18/08/2016, daca nu il ai deja instalat.
Salutare !
Multumesc pentru raspuns si interes !
Am impins modulul la maxim (se simte click-ul, scaparea). In plus nu il poti introduce decat intr-o singura pozitie !
Cat despre update-ul la tv....la mine apare a fi 1149....(pe site-ul de la Samsung apare 1139) !?
Problema este ca ba merge, ba nu merge ! Nu cred ca e nici din soft si nici de la modul !
Atunci cand porneste este doar cand intru in meniul de service (de parca doar atunci ar primi alimentare slotul CI) - am verificat in acest meniu si apare ca ON pt slotul CI !!
Eu cred ca trebuie facuta o anumita setare din acest meniu...nu stiu ce ?!
Spun asta pt ca odata ce porneste, merge....apoi daca opresc tv-ul e ca si cand taie alimentarea modulului si "uita" de el ! Pierde setarile !
O sa sun si la cei de la service Samsung sa vedem ce zic si ei ! Poate s-au mai lovit de problema sau poate stiu ei ce sa-i fac !
Eventual o sa cumpar un receiver....
Pe aceasta cale doresc sa atrag atentia celor care vor sa-si cumpere un modul (egal pt ce/de la cine) sa probeze inainte cu un altul, de la un prieten, sa nu se trezeasca in fata faptului implinit, cu probleme !
In orice caz, daca (mai) are cineva vreo idee, sunt dispus sa incerc !
Multumesc.
Poate ai modificat ceva prin meniul de service si apar anumite conflicte ? Daca se poate, dai un Factory Reset la meniul de service, urmat de un Factory Reset din meniul standard al televizorului, daca nu il face automat si pe acela, poate ajuta.
Salut !
Am facut pana acum cateva (5-7) resetari si dintr-o parte si din alta !
Cat despre modificarile din meniul service - tocmai ca atunci cand umblu pe-acolo (uneori chiar si fara sa modific ceva) porneste !!
Cateodata dau OFF si iar ON pt CI, altadata modific tipul tunner-ului (aici nu ramane ce setez) - si cred ca daca aici ar ramane setat ceea ce pun eu ar fi posibil sa mearga tot timpul, dar se reseteaza odata cu stingerea tv-ului !!
....am mai modificat din OFF in ON buffer-ul tunner-ului, o sa incerc sa modific si timpul de raspuns al tunner-ului din 6ms la mai mult, chiar daca asta ar insemna (probabil) pornirea intarziata a decodarii de catre modul...
Idee e ca daca as stii ce inseamna fiecare prescurtare din acest meniu sau de unde as putea face sa ramana alimentat permanent slot-ul CI probabil ca s-ar rezolva problema !
Eu vad in toate astea doar o "pierdere" a memoriei legat de setarea sau alimentarea modulului sau slotului CI !!
Am vazut pe anumite site-uri, pt alte modele, ca a fost schimbata placa de baza, dar cum garantia a trecut de cateva luni.....asta e !
Alte idei ? Le accept cu placere !
Multunesc.
buna ziua,imi apare frecvent fereastra cu " modul interfata comuna eliminat",cum sa o dezactivez??
Nu ai cum sa elimini acel mesaj, deoarece este un mesaj de avertisment care probbil iti arata ca nu face contact bine cateodata modulul CAM CI in televizor.
Salut. Am un Samsung UE40D5000PWXBT, versiunea 03 spun ei. Nu am slot CI. Am înțeles că există un modul de acces condiționat. Aveți idee unde îl pot găsi ?
Modulul de acces conditionat ti-l ofera RCS-RDS sau UPC. Tu ai nevoie de slot in care sa introduci acest modul.
buna am aces model de tv Televizor LED Smart Full HD, 122cm, VORTEX LEDV48V-289S are slot ci+ dar nu mil citeste vore din ce cauza nu stiti.multumesc anticipat
Cel mai probabil ori nu e compatibil, ori e defect ceva. Suna la producatorul televizorului si la cei care ti-au furnizat CAM-ul, pentru verificari.
Salut,
Excelent si util articolul.
Am un Blaupunkt model
TV Model NO-BLA-236/234M-WB-11B4-FEGBQPXM-EU
Model REF-B236M234T2CS SMART 12V
Product code-BA24J234BFMOPXEPA1
Serial nr-BA24J234BFNOPXEPA1-485020 00040
Cand introduc cardul afiseaza conected iar dupa cateva secunde removed si nu inteleg de ce.
Am resetat de multe ori televizorul dar degeaba.
Acelasi mesaj
Oare nu e compatibil cu ci+ de la digi ...
Ai idee cum ar trebui sa mai incerc...
Televizorul tau Blaupunkt pare compatibil cu CI+, asa cum rezulta din specificatiile de pe diverse websiteuri.
Problema poate sa fie din diverse cauze:
- firmware-ul televizorului neactualizat la zi
- firmware-ul cu bug-uri, nefiind 100% corespunzător standardului CI+
- defect de contact in slotul CI+ al televizorului sau contacte murdare ( sau alt defect al slotului CI+ )
- defect al CAM-ului RCS ( asta o poti verifica, testand CAM-ul in alt televizor )
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.