Din motive tehnice, financiare sau de relief geografic, acoperirea 100% a unei țări cu semnal de televiziune digitală terestră este aprope imposibilă sau extrem de costisitoare.
De aceea, în strategiile de implementare a televiziunii digitale terestre, guvernele stabilesc un proiect cu o acoperire de obicei de maxim 95 %.
Dar ce se întâmplă cu cei 5% care vor avea ghinionul să locuiască in zonele ce nu vor avea semnal digital terestru, mai ales când cei 5% pot reprezenta zeci, sute de mii sau milioane de telespectatori ?
În nici un caz ei nu ar trebui neglijați și sperăm să nu locuiți în astfel de zone "discriminate".
Soluția pentru acestia o reprezintă distribuția respectivelor canale ( ce vor fi difuzate digital terestru pentru ceilalți, care locuiesc în zonele cu semnal DVB-T2 ) în mod gratuit și prin satelit ( difuzate în DVB-S sau DVB-S2 ).
Această soluție a fost evidențiată de către Martin Ornass-Kubacki ( SES ASTRA Europa Centrală și de Est ), invitat la International Digital Forum 2013 ( eveniment desfășurat la București pe 17 octombrie 2013 și organizat de către de ACD în cooperare cu Grayling ), la care și comunitatea HD Satelit a fost partener media.
Biroul ASTRA pentru Europa Centrală și de Est este la Varșovia încă din anul 2010, fiind un hub pentru activitățile întreprinse în 15 țări din regiune ( are o filială și în București ). Este responsabilă pentru vânzări, dezvoltarea business-ului, marketing și PR în întreaga regiune ECE, dar și pentru statisticile, studiul și dezvoltarea afacerilor în noile piețe din zonă, inclusiv lansarea de noi platforme DTH. Echipa biroului este multilingvă și multinațională.
Dintre principalii clienți din Europa Centrală si de Est amintim: Orange Romania pe ASTRA 31.5E, Skylink Cehia și Slovacia pe ASTRA 23.5E/19.2E, T-Mobile pe ASTRA 23.5E, Orange Slovacia pe ASTRA 23.5E, CME Romania ( canalele Pro Tv ) pe ASTRA 31.5E, TVP Polonia pe ASTRA 19.2E
Telekom Serbia pe ASTRA 19.2E etc.
Ca palmares recent interesant pentru România, în iunie 2013 Orange a lansat prin SES Astra noul său DTH, pentru a completa serviciile oferite pe o piață românească foarte competitivă, în care există o penetrare de 85% a televiziunii cu plată. Orange România utilizează mai multe transpondere de satelitul Astra de la pozitia orbitală 31.5 grade est, oferind 100 de canale ( dintre care 42 sunt în HD și 27 sunt exclusive în România) prin 3 pachete cu televiziuni High Definiton, dar și servicii pentru "mai multe ecrane" ( televizoare, PC-uri, tablete și smartphone-uri ).
SES Astra oferă sateliți în pozitii orbitale de top pentru Europa Centrală și de Est:
- 23.5 grade Est: A avut cea mai rapidă creștere DTH din Europa, cu peste 400 de televiziuni și posturi radio, o poziție orbitală atractivă pentru noii operatori DTH și radiodifuzori.
- 31.5 grade Est: Având un rol central în evoluția peisajului mass-media din Europa Centrală si de de Est, SES ASTRA dezvoltă în continuarea pozitia orbitală de la 31.5 grade Est ( inclusiv lansări de noi sateliți ), pentru a acoperi cererea tot mai mare a radiodifuzorilor si DTH-urilor din zona geografică amintită.
- 19.2 grade Est: Transmisiile efectuate prin poziția orbitală lider în Europa asigură servicii pentre 109 milioane de abonați satelit, cablu și tv prin protocol IP, reprezentând 44% din toate gospodăriile tv din Europa.
- 5 grade Est: Centrată în jurul radiodifuzorilor, poziția orbitală de 5 ° Est are un rol vital în distribuția semnalului pentru radiodifuzorii de televiziune prin cablu, ajungând la peste 42 de milioane de gospodării.
După aceasta prezentare a serviciilor oferite de SES Astra în Europa Centrală si de Est, Martin Ornass-Kubacki a dezbătut unele obstacole care pot apărea în tranziția la televiziunea digitală terestră, precum și soluția digitalizării televiziunii prin intermediul sateliților, în zonele ce nu vor fi acoperite cu semnal DVB-T2.
Trecerea la televiziunea digitală terestră presupune investiții mari în infrastructura de rețea terestră, este afectată de obstacolele administrative, de limitele lățimii de bandă ( ceea ce se traduce prin ofertă limitată de programe de televiziune, în special HD) sau de acoperirea limitată cu semnal digital terestru, mai ales în unele zone izolate geografic. De asemenea, în unele țări televiziunea digitală terestră nu este viabilă economic pentru radiodifuzori ( investiții mari, câștig în plus mic de audiență pentru publicitatea difuzată).
Martin Ornass-Kubacki a menționat că satelitii Astra pot oferi 100% acoperire pentru România, inclusiv în zonele care nu vor putea fi acoperite de televiziunea digitală terestră. Solutia poate fi implementată instant, nefiind necesara așteptarea termenului limită iunie 2015. Un alt avantaj e că pot fi distribuite inclusiv canale HD și chiar Ultra HD.
Digitalizarea alernativă suplimentară prin intermediul sateliților ASTRA oferă lățime mare de bandă, pentru a putea difuza un număr mare de canale la inaltă calitate, inclusiv necriptate. În plus, există deja o gamă largă de receptoare cu prețuri mici de achiziție, ușor de instalat, dar și posibilitatea de adăuga servicii de internet prin satelit.
Infrastructura digitală prin satelit este una lider in Europa, ajungând la 43% dintre toate cele 197 de milioane de case ce recepționează televiziune digitală în Europa. Toate casele cu antenă de satelit sunt deja gospodării digitale, în comparație cu un rata de digitalizare europeană de doar 76% pentru recepția terestră și de 52% pentru televiziunea prin cablu.
Dar cum poate fi un satelit utilizat în procesul de digitalizare terestră? Sateliții pot fi folositi astfel:
- Prin introducerea produsului DTH ca unul complementar pentru televiziunea digitală terestră
- Ca distribuție primară sau/ si de rezervă a semnalului pentru rețeaua de televiziune digitală terestră.
Pentru o mai bună întelegere, să prezentăm mai multe cazuri concrete.
Să începem cu exemplul televiziunii digitale terestre Freeview din Marea Britanie. Complementar acesteia, s-a lansat în mai 2008 ( prin satelitul ASTRA 28.2E ) platforma de satelit Freesat, care este gratuită și înființată de către BBC și ITV în scopul de a acoperi regiunile fără semnal digital terestru. Modelul orizontal de distribuție a receptoarelor (clientii cumpără echipamente de satelit de pe piața liberă, de la o gamă largă de producători), dar si faptul că nu este necesară distribuția de smartcarduri pentru pachetul de bază ( pentru că receptia fasciculului de satelit utilizat se poate face numai in Marea Britanie ) a determinat succesul sistemului, care oferă televiziune pentru peste 1,7 milioane de gospodării, dintre care acum deja 80% dețin receptoare HD (mai exact 1,4 milioane de gospodarii HD).
Un alt exemplu este TNT Sat în Franța. În urmă proiectului demarat acum câțiva ani de autoritatea de reglementare franceză, CSA a declarat că acoperirea cu semnal digital terestru a ajuns la 95%
în anul 2011, ceea ce înseamnă că 5 % ( 1,5 milioane de gospodării ) nu au semnal digital terestru. Din această cauză, francezii au fost precauți si au lansat TNTSAT începand cu 18 iunie 2007 ( pe satelitul ASTRA 19.2E ). TNTSAT a fost lansat de CanalSat, în scopul de a oferi gratuit canalele de televiziune ce sunt transmise digital terestră la liber în Franța. Datorită acesti proiect, 100% din populația franceză are acoperire prin satelit cu același canale difuzate digital terestru. Receptoarele TNTSAT permit de asemenea acces si la toate celelalte canale gratuite de pe ASTRA 19,2 grade Est. Modelul de distribuție a receptoarelor este unul vertical (receivere dedicate). Acestea permit de asemenea abonarea la pachete suplimentare cu plată ale CANAL +. Deja peste 3,5 milioane de receivere sunt deja utilizate astfel în Franța.
Un alt caz este Skylink si CS Link în Cehia și Slovacia. Ambele platforme aparțin de M7 Group (proprietarul Canal Digitaal) și au fost lansate în 2006 pe ASTRA la 23.5 grade Est. Folosind un LNB Duo, telespectatorii pot beneficia și de programe televiziune de la 19,2 grade Est. Skylink și CS Link ofereau împreună, la sfârșitul anului 2012, televiziune pentru 2,5 milioane de telespectatori din Republica Cehă și Slovacia. Creșterea dinamică a ambelor platforme a permis de asemenea o tranzitie mai lentă la televiziunea digitală terestră, iar acum oferă programe cehe și slovace pentru zonele neacoperite de DVB-T2. Peste 80% din gospodăriile cu televizoare au decis sa adopte solutia LNB Duo și să receptioneze programe de televiziune de pe ambele poziții ASTRA ( 23.5 grade Est si 19,2 grade Est).
Un alt exemplu este ORS din Austria. Din cauza obstacolelor geografice, ORF a decis să înceapă digitalizarea direct prin folosirea satelitilor ASTRA 19,2 grade Est, acum mai mut de 10 ani. Compania ORS aparține de radiodifuzorului public ORF. Astfel, ORS a construit prin ORF DIGITAL una dintre cele mai mari platforme de satelit din Europa, oferind televiziune pentru aproximativ 2,5 milioane de gospodării. ORF DIGITAL oferă 7 canale ORF (inclusiv variantele locale ale ORF 2), plus alte 3 televiziuni private. Smartcardul ORF DIGITAL oferă de asemenea acces la alte platforme ale unor televiziuni cu plată ale Austriasat si HD Austria, iar receiverele asigură receptia a sute de canale gratuite, disponibile pe sateliții ASTRA de la pozitia orbitală 19.2E. Canalele ORF Digital sunt gratuite, trebuind plătită o singură dată smartcardul ORF Digital si receptorul digital certificat, precum și antenei de satelit, care se pot achiziționa de pe piața liberă.
În concluzie, soluția pentru telespectatorii din zonele care nu vor beneficia de acoperire cu semnal digital terestru o reprezintă distribuția tuturor acelor televiziuni în mod gratuit și prin satelit, o soluție care ar trebui obligatoriu adoptată și la noi, pentru a nu exista nici un fel de discriminare într-o țară pe care noi românii o considerăm europeană.
duminică, 20 octombrie 2013
IDF 2013: Vor exista zone ce nu vor fi acoperite cu semnal digital terestru. Soluția ?
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Prima TV este un canal de televiziune comercial din România, lansat în 1997, cunoscut pentru gama diversificată de programe de divertisment ...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Rețeaua de televiziune digitală prin cablu NextGen a început sa efectueze câteva modificări importante în grila de canale, care vor aduce at...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Formula 1 revine pe micile ecrane din România, duminică, la Antena 1. Marele Premiu din Las Vegas, programat de la ora 08:00, poate decide c...
-
Chiar dacă serviciile de streaming și televiziunea prin internet devin tot mai dominante, televiziunea prin satelit continuă să își mențină...
-
Sony Space Communications Corporation (SSCC) și Astro Digital US, Inc. au anunțat un parteneriat pentru proiectarea, fabricarea și lansarea ...
Corect ! Ar putea de acum sa bage pe satelit acele canale necodat sau sa zicem cu cartela pe care o platesti doar o data. Asa nu ar mai fi graba cu finalizarea tranzitiei la digital terestru. Intr-o saptamana s-ar rezolva, iar digitalizarea asta terestra nu ar mai fi asa stringenta. Si ar rezolva si pe viitor cu semnal pe cei din zonele care oricum nu vor avea semnal digital terestru. Foarte buna ideea ! LIKE !
Foarte bune informati de la acel eveniment ! A fost intradevar ceva de mare calitate!
de unde bani sa cumparam recevere si antene sa prindem semnalu de pe satelit,ca la tara suntem saraci,solutia este sa nu mai visam.
Nu cred ca sunt oameni atat de saraci care sa nu poata sa stranga 300 de RON sa isi cumpere o antena de satelit, LNB si un receiver HD. Daca nu poti strange nici 300 RON, cum iti permiti abonament la internet si calculator sau telefon smart sa postezi comentarii ? La fel iti poti permite si o rata de 30 RON pe luna / timp de un an pentru un sistem de receptie satelit HD ( sau 20 RON lunar timp de un an pentru un sistem de receptie satelit digital SD )., Hai sa fim seriosi... Un sistem de receptie HD e format din receiver ( de exemplu Alma S 2110 HD (225 lei ), care mai reda si filme mkv HD printre altele, deci e si player video HD in acelasi timp...) + un LNB Inverto ECO single 0,1 dB - 15 lei si antena offset de 80 cm - 45 lei. Deci in total un sistem de receptie satelit HD costa 285 lei + 15 lei curieratul rapid ( daca nu o fi gratis ) . Crezi ca e mult? 300 lei e mult ? Pe langa asta mai prinzi mii de programe de televiziune SD gratuite ( inclusiv romanesti ) si zeci de canale HD gratuite si mii de posturi de radio gratuite? Sau te-ai gandit ca un sistem de receptie HD costa zeci de milioane de lei ? Costa maxim 300 RON. Si vorbesc de unul HD cu player mkv HD incorporat. Ca daca vrei doar receptor SD, iti iei un receptor Amiko SSD-549 CX RF care costa 132 lei, si deci tot sistemul de receptie satelit costa doar 200 RON. Fac pariu ca dai pe alte nimicuri inutile sau pentru satisfacerea micilor capricii banii astia lunar. Plus ca dupa investitia asta, nu iti mai ia nimeni bani pe abonament niciodata ( poate doar la factura electrica, daca te uiti prea mult la televizor ). :-)
Pentru Bizar Costel: Eu mi-am cumparat de la Real un sistem complet, receptor, antena, cablu 10m, LNB cabluri pentru tv, la 199 RON. Nu e HD dar mie imi place cum merge.
Intre timp am descoperit ca si TV-ul meu are in el si receptor de satelit HD asa ca am legat LNB-ul direct la TV (are mufa F pentru satelit separata in spate) si merge brici. Dupa aia nu mi-a placut ca trebuia sa ies afara la fiecare schimbare de satelit si mi-am luat sistem motorizat H-H pe care TV-ul stie sa-l comande. Totusi daca sistemul merge cu cartela atunci ar trebui cumparat un receptor care sa accepte cartela. Si daca se trece pe digital, tv-ul tau are capacitatea sa receptioneze transmisiile digitale terestre?
Probabil ca tot va trebui sa cumperi receptor digital pentru semnal terestru. Pe de alta parte nu ai semnal in zona nu platesti abonament la TVR. e simplu. Ar putea ca televiziunile care vor fi pe digital terestru sa subventioneze sistemul de receptie pe satelit pentru cei care nu sunt in zona de semnal terestru. In genul abonamentelor de la companiile de telefonie mobila. Iti da telefon gratis daca te abonezi pentru o anume perioada.
o idee foarte buna !de exemplu in franta sunt doua pachete :tntsat si fransat!ai de unde alege !
sa speram ca un ultimul ceas autoritatile de la noi sa uite si ei la aceste exemple din tari cu civilizatie mai mare si sa faca la fel.e asa de simplu numai sa fie vointa!
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.