Construiti de Astrium si Agenția Spațială Europeană ( ESA ), satelitii Swarm vor avea misiunea de a măsura câmpul magnetic al Pământului, cu un nivel înalt de precizie a măsuratorilor.
Cele trei sateliți Swarm va "zbura" în formație triunghiulară pentru a obtine o imagine completă a câmpului magnetic al Pământului și modul în care acesta se schimbă.
Sateliții vor studia întreaga planetă, de la nucleu la scoarța terestră, dar și de la suprafața planetei spre spațiu, căutând inclusiv așa-numitele "bule" magnetice din jurul Pământului ( din magnetosferă ).
Vor exista de asemenea instrumente la bordul satelitilor, care vor măsura glisarea și densitatea atmosferei terestre.
Misiunea Swarm este de mare interes nu doar pentru cercetători, ci și pentru noi, toți oamenii de pe planetă.
O mai bună înțelegere a câmpului magnetic al Pământului va ajuta la îmbunătățirea navigației pentru nave și aeronave, dar va ajuta si la prezicerea efectelor activității solare. De asemenea, vom știi exact cum se schimbă câmpul magnetic și ce s-ar întâmpla în cazul în care acesta s-ar inversa.
"Proiectul Swarm ne va ajuta să privim Terra cu ochi noi", precizează încântat Ralph Cordey, directorul Astrium din Marea Britanie.
Pământul este în esență un magnet uriaș ca plutește în spatiu. Navigatorii au folosit compasul pentru a exploata aceste proprietăți ale planetei inca de mai multe sute de ani. Există chiar unele dovezi că marinarii chinezi au folosind compasul încă de acum 3000 de ani. Surprinzător este faptul că în ciuda apariția tehnologiei GPS, încă utilizăm busole și ziua de azi. Navele și aeronavele încă se bazează pe compas ca pe unul dintre mijloacele principale de navigație, în special pe vreme nefavorabilă, atunci când semnalele GPS se pot pierde.
Cu toate acestea, spre deosebire de un magnet, câmpul magnetic al Pământului este în continuă schimbare și miscare. Nordul magnetic este situat într-un loc diferit față de Polul Nord și îsi schimbă poziția tot timpul. Aceste fluctuații nu sunt pe deplin înțelese, dar sunt rezultatul câmpului magnetic generat în miezul Pământului.
Cei mai multi geologii sunt de părere acum că nucleul este format din două părți: un miez solid de fier solid și un miez exterior de fier lichid.
Acest "ocean" exterior de fier este în mișcare continuă și se crede că respectiva mișcare turbulentă generează și este responsabilă de modificarea câmpului magnetic al Pământului.
Aceste schimbări în câmpul magnetic fac inutile după o perioadă hărțile câmpului magnetic al Pământului, care sunt utilizate de către nave și aeronave, și care, din această cauză, trebuie ajustate în mod oficial la fiecare cinci ani.
Informatiile ce vor proveni de la proiectul Swarm vor fi utilizate și pentru a îmbunătăți simularile pe computer ale câmpului magnetic al Pământului și modul în care el se schimbă.
Câmpul magnetic are de asemenea zone cu putere mai ridicată sau mai scăzută.
Există o zonă în emisfera sudică, cunoscută sub numele de "Anomalia Atlanticul de Sud", unde câmpul magnetic este deosebit de slab.
În ultimii 150 de ani, întregul câmp magnetic al Pamantului a slăbit cu aproximativ 10 %. În cele din urmă, probabil într-o câteva mii de ani, câmpul magnetic al Pământului s-ar putea să se inverseze.
Sateliții Swarm vor oferi de asemenea o introspecție în structura Pământului.
Câmpul magnetic trebuie să treacă de la miezul planetei, prin manta, către suprafață. Mantaua conține roci cu conductivitate electrică și aceasta distorsionează "semnalul" magnetic. Deci, înțelegerea efectului aceastei distorsiune asupra semnalul magnetic va oferi oamenilor de stiință informații cu privire la structura pe care o are mantaua inferioară a Terrei.
Soarele bombardează continuu cu radiații Pamântul, cu un flux de particule încarcate ( cunoscute sub numele de vânt solar ) și ocazional cu erupții mult mai violente, cum ar fi exploziile solare.
Observăm uneori această activitate ca si ceva spectaculos, cum ar fi aurora (așa-numitele Lumini ale Nordului și Sudului - Aurora Borealis și Aurora Australis ).
Această interacțiune dintre Soare și Pământ este cunoscută sub numele de "vreme spațială".
Noi suntem protejați de către magnetosferă de efectele cele mai grave ale fenomenului.
Magnetosfera face viața pe planeta noastră posibilă. Fără ea atmosfera noastră ar putea fi "aruncată" în spațiul cosmic.
Furtunile solare pot provoca "defecțiuni" electrice în magnetosfera, cu efecte potențial dăunătoare pentru orbitele sateliilor, pentru comunicații și chiar pentru rețelele electrice de pe solul planetei.
Prognozarea starea vremii spațiale a devenit ástfel o necesitate. Cercetătorii din Europa intenționează să utilizeze satelitii Swarm pentru a construi un model mai exact al activității solare și al influenței sale asupra Pământului.
Există de asemenea planuri de a coordona capacitățile proiectului Swarm cu misiuni deja in desfasurare, cum ar fi cvartetul de sateliti Cluster ( construit de Astrium pentru Agenția Spațială Europeană, pentru a studia magnetosfera Pământului ) sau cu proiectul STEREO al NASA ( Sun TErrestrial RElations Observatory, care cercetează Soarele ).
Pe termen scurt, oamenii de stiinta speră de asemenea să fie capabili să folosească o combinație a acestor sateliți pentru a urmări evenimentele meteorologice spatiale mari, cele care ar putea prezenta un pericol pentru Pamant sau pentru sistemele de sateliti artificali.
Pe termen lung, cercetătorii doresc să construiască modele mult mai corecte, pentru a ajuta la prognozarea viitoarelor efecte meteorologice spatiale. Rezultatele vor fi benefice pentru operatorii de satelit, pentru autorități și companiile de telecomunicații, dar și pentru noi toți cei care ne folosim tehnologie in viața de zi cu zi.
Foarte misto articol ! Nici nu stiam ca fara magnetosfera s-ar putea alege praful de noi. Cu sateliti astia Swarm vom scapa si de isteriile cu sfarsitul lumii si inversarea polilor magnetici.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.