luni, 14 octombrie 2013

Proprietarii de site-uri vor fi responsabili pentru comentariile postate de cititori ?

Șapte judecători ai Uniunii Europene au decis, joi, că proprietarii de website-uri sunt legal responsabili pentru comentariile ofensive postate de cititori.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a creat precedentul pornind de la un proces care a avut ca si cauză comentariile unui articol ( publicat in ianuarie 2006 de către agentia Delfi ) cu privire la decizia unei companii de feribot de a-si schimba rutele sale, întârziând astfel rutele alternative mai ieftine către diverse insule.

Mai mulți cititori au postat apoi la articol comentarii jignitoare sau amenințătoare la adresa operatorului de feribot ( ca persoana juridica ) și proprietarului acestei companii ( ca persoana fizică). Proprietarul a dat în judecată Delfi în aprilie 2006 și a primit despagubiri de 433 dolari.

Delfi a susținut că nu este responsabilă pentru comentariile cititorilor și că amenda a încălcat legile privind libertatea expresiei garantată de Uniunea Europeăe. Cu toate acestea, judecătorii au convenit că articolul 10 din legea europeana permite libertatea de exprimare fără a incalca reputația unei persoane fizice sau juridice.

Curtea Uniunii Europene a decis că, având în vedere natura articolului, Delfi trebuia sa se astepte la postarea de mesaje ofensatoare sau de discreditare și trebuia sa ia masuri suplimentare de moderare.

În plus, site-ul nu avea măsuri proactive pentru a elimina comentariile denigratoare și ofensatoare, bazându-se doar pe filtrarea automată de cuvinte, prin eliminarea termenilor vulgari.

Site-ul avea specificat faptul ca responsabili pentru comentariile postate sunt cititorii. Insa din cauză că exista posibilitatea de a face comentarii în mod anonim, fără înregistrarea numelui, identitatea autorilor comentariilor a fost extrem de dificil sau imposibil de aflat.

Aceasta decizie poate fi atacată cu recurs numai în următoarele trei luni, iar dacă va rămâne definitivă, se va aplica în intreaga Uniune Europeană.

Cel mai porbabil un astfel de precedent si inceperea aplicarii noii reguli peste 3 luni va determina multi proprietari de site-uri, forumuri si bloguri sa nu mai permita postarea de mesaje fără o moderare prealabilă

Va fi cu adevarat o provocare tehnica si de personal pentru websiteuri mari cum e de exemplu Facebook, unde se posteaza probabil sute de milioane de mesaje zilnic, iar o moderare umană ar fi imposibilă, personalul angajat necesar pentru o astfel de activitate avand costuri care ar duce la faliment orice website foarte mare.

De asemenea, e posibil ca multi adminsitratori de websiteuri să renunte la posibilitatea cititorilor de a comenta in mod anonim, iar regulamentul comunitatilor online să se înăsprească si sa fie aplicat de moderatori cu mai mare atentie.

Bineinteles, din hotarerea instantei europene se deduce oarecum că este oferita moderatorilor websiteurilor posibilitatea de a indeparta intr-o anumita perioada comentariile pe care le considera ca ar aduce atingere demnitătii unei persoane, insa nu este specificata aceasta perioada, putand sa fie de exemplu de 48 - 72 ore sau poate chiar mai putin ori imediat la solicitarea stergerii comentariului ofensator de catre persoana care se simte lezată.

Probabil dosarul companiei de feriboturi a fost mai mult o unealtă pentru a adăuga această măsură de cenzură asupra cometariilor cititorilor pe websiteuri, insa daca se va aplica va limita cu siguranta modul de exprimare.

Sa luăm de exemplu comunitatea HD Satelit. Ca idee generală, noi suntem in totalitate de acord cu interzicerea unor comentarii flame, necivilizate, intolerante etnico-religios sau politic, xenofobe sau care contin acuze, jigniri chiar metaforice, calomnii împotriva unor persoane fizice sau juridice, speficând de mult timp aceasta la regulamentul de postare al comentariilor, fiindca ni s-a părut o măsură normală si fără a fi impusă de noile reguli ce doreste sa le aplice Uniunea Europeană.

Dar de aici se poate ajunge usor ( bariera de delimitare este foarte interpretabilă si subțire ) la eliminarea posibilitatii cititorilor de a critica la comentarii servicii neconforme sau persoane juridice ori publice, chiar daca sunt aduse criticile in mod civilizat si argumentat, fără intentie de flame.


8 comentarii despre subiectul „Proprietarii de site-uri vor fi responsabili pentru comentariile postate de cititori ?”:
cris

Exact. Sau scrie cineva un articol negativ despre o persoana sau serviciile unei firme, articolul e scris civilizat si nu poate fi atacat, dar persoana sau firma respectiva incepe sa se injure sau să se acuze singura in mod anonim la comentarii si apoi spune ca te da in judecata că a postat cineva comentarii jignitoare la adresa lui la articolul tau. Succes cu moderarea :-))))))

Anonim

Hai ca la siteuri si bloguri mai te descurci, dar ce faci la forumuri, unde 99% din continut e format din postarile cititorilor ?!!!!

Anonim

O alta lege aiurea care sper sa nu se aplice in UE, că-mi bag picioarele in ele de saituri si nu mai scriu nimic !

detrax

Nu e lege, e precedent care poate deveni lege. Dar chiar daca e precedent, se poate aplica. Ideea e că oamenii care ne conduc au observat puterea internetului, care a devenit mai mare decat presa scrisa, radiourile si televiziunea. Internetul a devenit cu adevarat a 4-a putere in stat, iar celor care ne conduc nu le convine situatia. Citeam tot aici pe blog un articol despre masurile care au inceput sa se ia impotriva celor care pun linkuri catre alte siteuri cu continut piratat, facandu-le solidare prin complicitate cu siteurile cu continut piratat. In alta parte am citit ca in Anglia cei care fac asta vine politia la ei, li se pune in vedere sa stearga in 48 de ore acele linkuri, primesc o amenda cat salariul pe un an si in tot acest timp al comunicarii faptei, sunt filmati si dat materialul la televizor. Asadar, e clar, cei care ne conduc vor sa reglementeze internetul. Sper ca nu ajungem sa fie nevoie sa obtii licenta ca sa iti poti face faci site :-)))))

Romanian Dreambox Info

Mi se pare un lucru corect, cine are forum sa isi puna moderatori si sa urmareasca atent discutiile , cine are forum dar moderatori doar pentru "vedere" sa plateasca, sunt destule cazuri unde esti injurat ca, la usa cortului ori amenintat pe forumurile/blogurile romanesti din lipsa de moderare sau pentru ca, adminii respectivelor forumuri doresc sa aiba trafic lasand threadul/topicul fara moderare, si eu am 2 forumuri si le tin atent sub supraveghere, din fericire nimeni din cei inscrisi la mine nu au incalcat regulamentul , cel putin eu nu tin la trafic cat tin la seriozitatea membrilor, cu toate ca, am peste 10 mii lunar pe un forum si peste 8mii pe celalalt ca, trafic.

detrax

Exact, daca lasi la liber comentariile, faci trafic inzecit, fiindca oamenii se simt bine să injure sau sa acuze sub anonimat, de obicei din cauza ca atat pot ei sa se exprime sau si mai rău, au interese ascunse si fac flame in disperare pe un subiect anume, repetandu-l la nesfarsit in speranta ca vor denigra compania sau adversarii politici sau concurentiali economic, cum e flamerul acela de aici de pe blog care acuza mereu Focus Sat in sute de comentarii pe blog, pentru a-si rezolva interesele, dar de fapt fara sa obtina nimic, fiindca aici e la fel de bine moderat blogul.

Anonim

...nu se va aplica, nu se va aplica. O agitatie de moment...dupa care...totul cum a fost si pina acum. Vor fi si legi care vor interzice pe net una alta, dar nu acum, peste cativa anisori. Hai ca vreau sa depasesc subiectul asta. Deci, altceva?

Anonim

Deci,,, nu altceva ! De unde stii tu ca nu se va aplica? De fapt, se aplica deja de acum cativa ani. Doar acum a fost subliniată ideea, pentru cine nu era constient de ea.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile