Autoritatea de Reglementare in Comunicatii pregătește licitația privind toate multiplexurile digitale de televiziune terestra digitală, iar anuntul despre organizarea licitatiei va fi facut foarte curand, a spus joia trecuta Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala, citat de Hotnesws.ro.
Poate mai există unii români, in special din anumite zone rurale, care inca mai receptioneaza televiziuni analogice terestre. Din 17 iunie 2015 ei nu vor mai putea face aceasta, pentru ca emisiile tv analogice terestre vor inceta complet in acel moment, trecându-se definitiv la televiziunea digitala terestra. Standardul folosit va fi DVB-T2, asadar vor fi necesare televizoare cu tuner compatibil sau receptoare DVB-T2 si bineinteles o antenă Yagi obisnuită.
Strategia nationala de tranzitie la televiziunea digitala terestra prevede ca 70% dintre români să poata receptiona 14 programe de televiziune SD sau 2 programe HD si 6-7 programe SD, conform SNR, care se ocupa de implementarea proiectului.
Pana la acest moment insa, SNR nu a solicitat de la ANCOM avizul pentru extinderea la nivel national a proiectului de televiziune digitala terestra. Ministrul Nica spune ca toata aceasta activitate este costisitoare si ca se cauta solutii.
"Suntem in cautarea surselor de finantare si a celor mai bune formule prin care sa fie atrasi investitorii. Este o activitate costisitoare si avem nevoie de o sursa de finantare. Speram ca intr-o luna doua sa gasim cateva solutii", a mai precizat ministrul.
5 multiplexuri digitale se vor acorda prin procedura de selectie organizata de ANCOM.
Strategia prevede ca se vor acorda patru multiplexuri digitale nationale pentru televiziune digitala terestra in banda UHF (ultra high frequency) si unul in banda VHF (very high frequency).
Ce inseamna de fapt multiplex digital?
Multiplexul digital reprezinta in esenta o retea de emitatoare care transmit pe un set de canale aprobate de ANCOM (n.a Autoritatea de reglementare in comunicatii), un grup de programe TV, prelucrate si impachetate intr-un flux de date, care la receptie sunt extrase si afisate ca programe individuale pe ecranul televizorului.
Documentul prevede ca "un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF se va acorda cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie 'free to air', in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune. Prin 'free to air' se intelege transmisia necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora".
Cum se acordă multiplexurile digitale ?
Un multiplex digital national se va acorda, conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va putea fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.
Restul de 4 multiplexuri digitale nationale (3 multiplexuri in UHF si unul in VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa 17 iunie 2015, mai precizeaza Hotnews.ro.
Update 4 iunie 2014: ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.
Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.
"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Update 6 iunie 2014: În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.
Update 10 iunie 2014: SNR a câștigat 3 multiplexuri de televiziune digitală terestră. RCS-RDS nu a câștigat nici un multiplex ? Un comunicat Ancom aunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat exact că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Deci rămân doua multiplexuri despre care nu se stie exact daca au fost alocate RCS-RDS sau râmân deschise pentru noi licitatii. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.
sper ca cineva sa fie interesat si de releul de pe muntele Biharea (jud Bihor 1849m), care ar acoperi aproape un sfert din tara si de pe care emite doar tvr1...
2015? cai verzi pe pereti. Sau la anul si la multi multi ani.
vorbe.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.