Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a supus consultării publice proiectul de decizie şi caietul de sarcini pentru organizarea unei licitaţii în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune. ANCOM propune ca alocarea celor cinci multiplexuri de televiziune digitală să se facă printr-o procedură de selecţie competitivă.
ANCOM va scoate la licitaţie cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmisede la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.
Câştigătorul primului multiplex în UHF (MUX 1) va avea obligaţia de a transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5, operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emităţoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare. Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioadă de 10 ani, iar licenţele vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015.
Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În cazul în care cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta. În cazul în care, după încheierea rundelor primare există multiplexuri care nu au fost câştigate de niciun ofertant, în scopul adjudecării acestora, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care poate participa orice ofertant admis în etapa de licitaţie.
De asemenea, repartizarea multiplexurilor MUX2, MUX3 şi MUX4 către ofertanţii câştigători, în urma ofertei iniţiale sau a rundelor primare, după caz, se va face prin runda de alocare. Preţul de pornire pentru fiecare multiplex reprezintă taxa minimă de licenţă ce va fi stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM.
Pentru a fi admis în etapa de licitaţie, un candidat trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: să fie societate comercială română sau străină; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursă de la înfiinţare, dacă aceasta este mai scurtă de 3 ani, să fie de minimum 2.000.000 euro; durata de funcţionare a candidatului prevăzută în actul constitutiv trebuie să fie cel puţin până la data de 17 iunie 2025; să-şi fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plată către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor venituri şi către ANCOM; candidatul să nu facă parte din grupul altui candidat.
“Televiziunea digitală terestră este o alternativă pentru utilizatorii din România şi vine să completeze paleta serviciilor care se află astăzi la dispoziţia utilizatorilor români. În România există o piaţă competitivă a retransmisiei programelor audiovizuale, unde fiecare tip de serviciu are costuri şi beneficii, avantaje şi dezavantaje. Important este ca utilizatorii să aibă la dispoziţie suficiente opţiuni ca să aleagă oferta care se potriveşte cel mai bine aşteptărilor lor.”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Documentaţia licitaţiei poate fi consultată mai jos, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 08.01.2014, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
Documentaţie privind procedura de selecţie pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune:
Fisier:proiect_decizie1385646577.pdf
Fisier:Caiet_de_sarcini_DVBT1385643625.pdf
Fisier:Anexa_nr_5_la_caietul_de_sarcini_DVBT1385648588.pdf
Expunere de motive: proiect_decizie_expunere_motive1385643625.pdf
Data la care documentele au fost supuse consultarii publice: 28.11.2013
Data limita pentru primirea observatiilor: 08.01.2014
Update 4 iunie 2014: ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.
Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.
"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Update 6 iunie 2014: În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.
Update 10 iunie 2014: SNR a câștigat 3 multiplexuri de televiziune digitală terestră. RCS-RDS nu a câștigat nici un multiplex ? Un comunicat Ancom aunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat exact că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Deci rămân doua multiplexuri despre care nu se stie exact daca au fost alocate RCS-RDS sau râmân deschise pentru noi licitatii. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.
joi, 28 noiembrie 2013
Regulile privind licitațiile pentru licențe de televiziune digitală terestră
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Pe 15 noiembrie 2024, echipa națională de fotbal a României va întâlni selecționata Kosovo în cadrul Ligii Națiunilor UEFA. Partida se va de...
-
Digi, operatorul de telecomunicații cunoscut pentru serviciile sale competitive, se pregătește să lanseze în curând serviciul de televiziune...
-
BBC Player, serviciul internațional de video la cerere (VOD) al BBC, își extinde semnificativ prezența în Europa de Sud și de Est prin lansa...
-
DIGI pregătește lansarea unui receptor media cu sistem de operare Android TV, produs de ZTE și denumit tehnic ZXV10 B866V2F sau ZXV10 B600, ...
-
În perioada 17-27 noiembrie 2024, AntenaPLAY marchează a doua ediție a campaniei Zilele Ecranelor Deschise , un eveniment dedicat tuturor ro...
-
Netflix a decis să mărească prețurile abonamentelor în România, astfel încât noii utilizatori vor plăti 5,99 euro pentru pachetul Basic (în ...
ce programe vor fi introduse
Televiziunile TVR si bineinteles altele private, care isi vor depune dosar la licitațiile pentru licențe de televiziune digitală terestră.
”alternativă”? vai de capul lui…trebuie să fie BAZA accesului la informație, d`aia îl plătim, să ne facă viața (asta care este) mai frumosă, nu una alternativă.
ce provocare pentru cablisti...
da ,nui vaitam ca siau umplut buzunarele cu bani ,au fentat majoritatea posturilor tv introducindule in cablu fara a avea contracte cu acestea .
DA mai stiu niste firme de acest gen in Ialomita,Braila.Vaslui etc,si citi bani pierde statul ,VALEUUUUUU
@anonim, banuiesc ca si tu ai firma de cablu si aia sunt concurentii tai directi, de aia te oftici si ai atata interes, altfel nu vad de ce te-ar interesa ca aia transmit canale fara contracte cu televiziunile respective.
Pe de alta parte, de unde stii ca nu au contracte? Ai vreun "spion" infiltrat la cablistii aia ? Vezi ca spionajul industrial se pedepseste penal. :))
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.