vineri, 13 decembrie 2013

Un operator de cablu nu își retransmite propria televiziune

Compania RCS-RDS a ajuns în situaţia insolită de a fi sancţionată de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru că nu respectă principiul "must carry" în cazul propriei televiziuni pe care o deţine în Baia Mare - TL+, pe care a scos-o din grilă în octombrie, încălcând Legea audiovizualului, anunță Mediafax.

În ultimii ani, compania RCS-RDS a fost atenţionată sau sancţionată în mai multe rânduri de CNA pentru nerespectarea principiului "must-carry" în cazul unor televiziuni (între care s-au numărat Naţional 24 Plus, TV5, Gsp TV, West TV, Info TV, Erdely TV), pe care le-a scos din grila sa din anumite localităţi, încălcând articolul 82 din Legea audiovizualului.

Principiul "must-carry" este reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului şi le impune operatorilor de cablu să retransmită anumite televiziuni. Totodată, acelaşi principiu le impune şi televiziunilor retransmise în pachetul "must-carry" al cabliştilor să fie libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice şi financiare. Acest lucru înseamnă faptul că televiziunile nu mai pot primi bani de la cablişti pentru retransmisie.

Acelaşi articol 82 prevede că operatorii de cablu au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există.

În prezent, RCS-RDS a ajuns în inedita situaţie de a-şi scoate din grila de programe de la Baia Mare propria televiziune (TL+) şi de a încălca astfel articolul 82 din Legea audiovizualului.

Astfel, pe 10 decembrie, CNA a decis să sancţioneze compania RCS-RDS, aplicându-i o somaţie de intrare în legalitate în privinţa televiziunii TL+. Licenţa audiovizuală a televiziunii TL+ este deţinută de societatea Canal 7 SRL, ai cărei asociaţi sunt RCS-RDS SA - 51% şi Majoros Andrei Csaba - 49%, potrivit datelor de la Oficiul Registrul Comerţului.

Societatea Canal 7 SRL are sediul în Baia Mare şi îl are ca administrator pe Verba Csaba. Acesta a fost prezent şi la CNA, alături de Romeo Dobocan, reprezentant al TL+.

Reprezentanţii CNA au efectuat un control la Baia Mare în data de 29 octombrie şi au constatat că televiziunea TL+ nu mai este retransmisă în grila analogică a RCS-RDS din respectiva localitate.

Potrivit CNA, în Baia Mare există două televiziuni locale - TL+ şi TV Impact -, niciuna dintre acestea nefiind retransmisă în reţeaua analogică a RCS-RDS, aşa cum impune principiul "must carry" din Legea audiovizualului.

Verba Csaba şi Romeo Dobocan au cerut CNA să oblige RCS-RDS să introducă în grilă televiziunea TL+, precizând că acesta este singurul post local care funcţionează în momentul de faţă în Baia Mare.

"Noi am încercat să obţinem un răspuns din partea RCS-RDS prin care să ne explice de ce am fost scoşi din grila analogică, având în vedere că suntem singurul post local din Baia Mare, celelalte fiind posturi regionale. Nu am obţinut niciun răspuns şi în consecinţă ne-am adresat CNA. Se creează un precedent periculos şi este greu să explic dacă are legătură cu ceea ce se întâmplă în media din Maramureş în acest moment, medie intrată sub influenţa unei singure persoane, întâmplător sau nu ales al urbei care controlează tot ce mişcă în Baia Mare. TL+ devenea singurul post care nu intra în această sferă de influenţă şi noi interpretăm şi în acest sens, mai ales că din această grupare a acestui personaj politic ne-au venit mesaje foarte clare, precum «V-am făcut-o»", le-a spus Romeo Dobocan membrilor CNA.

La rândul său, Verba Csaba a precizat că societatea Canal 7 SRL deţine licenţa televiziunii TL+ de 18 ani. TL+ există de 18 ani şi a funcţionat iniţial pe reţeaua proprie de cablu a societăţii Canal 7, care a fost ulterior cumpărată de compania RCS-RDS, care a preluat şi pachetul majoritar de acţiuni la respectiva televiziune.

"Considerăm că suntem o televiziune complexă, cu programe complexe, avem muzică, emisiuni în limba maghiară, ştiri de o jumătate de oră în fiecare zi, ştiri sportive, talk show-uri cu tematică socială şi politică (...) Surpriza noastră a fost destul de mare în momentul în care, fără nicio avertizare, am fost scoşi din reţeaua RCS-RDS. Pentru noi este foarte important. Avem angajaţi care-şi pot pierde locurile de muncă, deoarece trăim din publicitate. Dacă nu avem cine să se uite la noi, nu putem să ne onorăm contractele", a spus Verba Csaba.

De cealaltă parte, Lucian Mihai, reprezentantul RCS-RDS, a declarat că, în decembrie 2012, RCS-RDS a modernizat staţia din Baia Mare, care primeşte un anumit tip de semnal.

"La acel moment, am trimis o adresă către Canal 7 în care le-am spus noile condiţii tehnice de preluare. Au fost două-trei situaţii în care am discutat şi până la urmă preluarea semnalului TL+ s-a făcut pe costurile RCS (...) Spre sfârşitul anului, am înţeles că nu s-a mai dorit să se continue această formă de preluare pe costuri tehnice RCS şi am introdus în locul postului TL+ alte două posturi locale (...) Am solicitat inclusiv modificarea de aviz la CNA", a spus Lucian Mihai. "Din punctul nostru de vedere, în măsura în care se poate furniza acest tip de semnal pe care staţia îl recunoaşte în continuare, TL+ va fi prezent în grila din Baia Mare", a adăugat Lucian Mihai.

Însă, reprezentanţii TL+ au spus că problema pe care o ridică RCS-RDS este una "falsă". "Noi am fost preluaţi pe acelaşi sistem până în data de 28 octombrie, ca şi de atunci încoace. Nu s-a schimbat nimic, transmitem analog (...) pentru că nu avem decât SD, urmează să punem în practică sistemul HD, în consecinţă, am dat semnal SD, ni s-a dat pe televizor sistem SD, nu era nimic de schimbat acolo", au spus reprezentanţii TL+, precizând că au posibilitatea tehnică de a furniza semnalul solicitat de RCS.

Aceştia au mai afirmat că cele două posturi TV invocate de reprezentantul RCS-RDS nu există la Baia Mare. "Sunt lacăte pe uşi de o grămadă de vreme (la sediile acelor televiziuni, n.r.). Nu există niciun angajat. Nu există nimic", au spus reprezentanţii TL+.
La rândul său, reprezentantul RCS-RDS a spus că televiziunile respective deţin licenţe locale. "Din punctul nostru de vedere, din moment ce există licenţe locale... Eu nu ştiu care funcţionează şi care nu funcţionează. Noi le avem în grilă, faptul că ele nu emit nu e problema noastră", a spus Lucian Mihai.

Întrebaţi de membrul CNA Monica Gubernat cât deţine RCS-RDS din piaţa de cablu din Baia Mare, reprezentanţii TL+ au spus: "RCS-RDS are monopol pe aproape întreg judeţul Maramureş, între 85-90% este ocupat de RCS-RDS (...) Am făcut un demers către parlamentarii de Maramureş în sensul de a ne sprijini pentru o lege ca, acolo unde un operator de cablu deţine monopol, să nu se mai întâmple situaţia de la Baia Mare".

La propunerea membrului CNA Răsvan Popescu, CNA a decis să someze RCS-RDS să intre în legalitate în privinţa celor celor două televiziuni locale TL+ şi TV Impact.

Decizia a fost luată cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul "împotrivă" (Christian Mititelu).

Christian Mititelu a spus că RCS-RDS nu este la prima încălcare a Legii audiovizualului de genul acesta. "De câte ori a făcut asta cu alte posturi? (...) Să nu minimalizăm ceea ce ne-a spus reprezentantul TL+ în legătură cu intervenţia primarului (din Baia Mare, n.r.), dacă s-ar întâmpla aşa ceva la Bucureşti şi nu la câteva sute de kilometri de Bucureşti, probabil că noi ne-am scandaliza şi am face ceva", a spus Mititelu.

Pe de altă parte, membrul CNA Lorand Turos a solicitat ca CNA să facă un control la toţi radiodifuzorii din Baia Mare, pentru a vedea dacă există televiziuni care au licenţe, dar care sunt în fapt închise.

În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 HD (cu staţiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV. Totodată, RCS&RDS deţine pachetul majoritar de acţiuni la televiziunea locală TL+, mai anunță anunță Mediafax.


2 comentarii despre subiectul „Un operator de cablu nu își retransmite propria televiziune”:
Anonim

cna-ul asta sa faca controale in toata tara, NU sa astepte sa faca alti sesizare.

Anonim

CULMEA.Am vazut o stire la Antene 3 ca cna-ul nu aproba Antena STARS pe motiv ca a primit o sesizare de la un telespectator .Pai bine eu am facut (FIRMA) sesizari la astia pentru concurenta neloiala si nu sa facut nimic.Femeia aceasta nu stie cei pe teren ?

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile