vineri, 24 ianuarie 2014

Papa Francisc, despre internet și televiziune

Cu ocazia celei de-a 48-a sărbatoriri a Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor, Papa Francisc a trimis un mesaj către lumea internauților si iubitorilor de tehnologie și mass-media, dar și către proprii îndrumători spirituali, un mesaj din care rezultă indirect, dar clar, că biserica are binecuvântarea indirectă a Papei de a se moderniza tehnologic și de fi ghid digital spiritual. Urmează mesajul:


Dragi frați și surori,

Astăzi trăim într-o lume în care și "cei mici" cresc și ca urmare s-ar părea că e mai ușor pentru noi toți să fim mai aproape unii de alții: evoluțiile în transporturi și tehnologia de comunicare ne aduc mai aproape și ne ajută să fim conectați. Cu toate acestea, îndepărtarea de ceilalti rămâne deseori destul de profundă și continuă să existe în familia noastră umană. La nivel global, observăm un decalaj scandalos între opulența celor bogați și lipsurile celor săraci. De multe ori este suficient să mergem pe jos pe străzile unui oraș pentru a vedea contrastul dintre oamenii care trăiesc pe stradă și luminile strălucitoare ale vitrinelor magazinelor. Am devenit atât de obișnuiți cu aceasta realitate, încât nu ne mai tulbură. Lumea noastră suferă de mai multe forme de excludere, marginalizare și sărăcie, de conflicte născute dintr-un cumul de cauze economice, politice, ideologice și din păcate chiar religioase.

Într-o astfel de lume, mass-media ne poate ajuta să ne simțim mai aproape unul de altul, creând un sentiment de unitate a familiei umane, care poate, la rândul său, să inspire solidaritate în depunerea de eforturi serioase pentru a asigura o viață mai demnă pentru toți. O bună comunicare ne ajută să ne apropiem, să se cunoastem mai bine și să fim mai uniți cu toții. Zidurile care ne despart pot fi doborâte numai dacă suntem pregătiți să ascultăm și să învățăm unul de la altul. Este nevoie să rezolvăm diferențele noastre prin forme de dialog care ne ajută să ne intelegem mai bine și să ne respectăm reciproc. O cultură comună cere ca noi să fim pregătiți nu doar să oferim, ci si să primim. Mass-media ne poate ajuta foarte mult în acest sens, mai ales în zilele noastre, când rețelele tehnice de comunicare au făcut progrese fără precedent. Internetul oferă posibilități imense de întâlnire și solidaritate. Internetul este ceva cu adevarat bun, un dar de la Dumnezeu.

Intradevăr, există anumite probleme. Viteza cu care se comunică informații depășește capacitatea noastră de reflecție și de judecată, iar acest fenomen cauzează forme mai puțin echilibrate și adecvate de exprimare. Varietatea de opinii transmise poate fi privită ca benefică, dar de asemenea permite oamenilor să se baricadeze în spatele unor surse de informații care confirmă doar propriile lor dorințe și idei, sau care corespund intereselor politice și economice. Lumea comunicațiilor ne poate ajuta în extinderea cunoșterii noastre, dar poate cauza și pierderea legăturilor noastre cu lumea reală. Dorința de conectivitate digitală poate avea efectul de a ne izola de vecinii noștri si chiar de cei mai apropiați nouă. De asemenea, nu trebuie să trecem cu vederea faptul că oamenii, care din diverse motive nu au acces la mass-media socială, riscă să fie lăsați în urmă.

Deși aceste neajunsuri sunt reale, ele nu justifică respingerea fenomenului social media, ci mai degrabă ele ne amintesc că de fapt comunicarea este în realitate cea dintre om și om, și nu este o realizare a tehnologiei. Atunci cu ce ne ajută comunicarea în mediul digital, pentru a fi mai umani și pentru a ne înțelege mai bine unii cu altii? Avem nevoie, de exemplu, de o gândire sănătoasă. Acest lucru necesită timp și capacitatea de a fi tăcut și de a asculta. Avem nevoie de asemenea să fim răbdători, dacă vrem să înțelegem pe cei care sunt diferiți de noi. Oamenii se exprima pe deplin doar atunci când știu că ideile lor nu sunt doar tolerate, ci că există șansa ca ele să fie cu adevărat acceptate. Dacă suntem cu adevărat atenți în a asculta pe alții, vom învăța să privim lumea cu alți ochi și vom reuși să apreciem bogăția experienței umană, așa cum se manifestă în diferite culturi și tradiții. Vom învăța de asemenea să apreciem mai bine importante valori inspirate de creștinism, cum ar fi viziunea persoanei umane, natura căsătoriei și a familiei, distincția corectă dintre sferele religioase și cele politice, principiile solidarității și ale subsidiarității și multe altele. Angajarea în dialogul corect digital nu înseamnă să renunțăm la propriile noastre idei și tradiții, dar tebuie să ascultăm si opinia altora, pentru a vedea daca nu cumva afirmațiile lor zdruncină părerile noastre, despre care credem cu tărie că sunt valide si absolute.

Cum poate fi atunci pusă comunicarea în slujba unei culturi autentice comune ? Ori de câte ori comunicarea are drept scop principal promovarea consumului sau manipularea altora, avem de a face cu o formă de agresiune violentă. Nu este suficient să fim trecători nepăsători pe autostrăzi digitale, nu este suficient doar fim conectați digital. Conexiunile prin internet trebuie să se transforme și să evolueze în întâlniri adevărate. Noi nu putem trăi separat, închisi în noi înșine, doar in față unui ecran. Avem nevoie să iubim și să fim iubiti. Lumea mass-media și digitală nu prea poate oferi această tandrețe, dar poate fi un mediu bogat în umanitate. Internetul nu trebuie să fie o rețea de cabluri, ci una de oameni.

Imparțialitatea este un aspect care poate transforma mass-media într-un punct de referință valabil pentru alții. Aceasta se poate realiza doar printr-un angajament personal al comunicatorilor de a fi imparțiali si de a oferi astfel baza încrederii pentru public. Adevărul, ca mărturia creștină, poate fi transmis astfel oriunde in lume, în mod eficient și afectiv. Autostrada digitală este unul dintre mijloacele prin care se poate propaga mărturia adevarată. Pe aceasta autostradă a internetului, plină de oameni care de multe ori suferă, bărbați și femei în căutare de mântuire sau speranță, mesajul creștin poate ajunge până la marginile Pământului. Păstrarea deschisă a ușile bisericilor noastre înseamnă de asemenea să le mentinem deschise și pentru mediul digital, astfel încât oamenii, indiferent de situația lor în viață, să poată intra în Biserică si pe aceste porți.

Mărturia creștină adevărată nu se face prin bombardarea oamenilor cu mesajele religioase, ci prin dorința noastră de a fi disponibili pentru alții, prin răbdare și respect, prin raspunsuri la întrebări și îndoieli, pentru a se avansa cu toții în căutarea adevărului privind scopul existenței umane.

Comunicarea noastră să fie un balsam care ameliorează durerea si un vin bun care veselește inima. Fie ca frumusetea pe care o aducem altora să nu fie rezultatul unor produse cosmetice sau a unor efecte speciale, ci mai degrabă să incercăm să oferim frumusețea prin a fi "vecinii" iubitori și cu milă de cei răniți sau părăsiși pe marginea drumului. Biserica trebuie să fie prezentă in lumea comunicațiilor, capabilă să însoțească cu sfaturi sufletesti oamenii de-a lungul drumului tehnologic pe care abia a inceput să meargă. Așadar, să devenim cu îndrăzneală, compasiune, dragoste și adevăr, cetățeni ai lumii digitale.


4 comentarii despre subiectul „Papa Francisc, despre internet și televiziune”:
Cristina

Este o schimbare totala de atitudine. Biserica a inteles ca pentru a ajunge a inimile credinciosilor, trebuie sa tina pasul cu vremurile, cu tehnologia si cu evolutia spirituala actuala, una cu o viziune mult mai moderna a principiilor. Mesajul in sine este unul profund si plin de adevar.

Anonim

"Internetul nu trebuie să fie o rețea de cabluri, ci una de oameni."

Frumos !

Unknown

Doamne Ajuta!

Pintea Catalin

Papa Francisc I mi se pare chiar un Papa mai bun decat Papa Ioan Paul al II-lea, ceea ce nu credeam ca ar fi posibil. Oricum mult mai bun decat conservatorul de Benedict al XVI-lea. Este un Papa al oamenilor, foarte apropiat de ei, asa cum ar trebui sa fie de fapt un papa. Cred ca este un Papa ideal pentru secolul XXI.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile