Astăzi am auzit o stire care m-a amuzat destul de mult: o persoana ce a facut cumparaturi într-un market din Romania a depus o reclamatie la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, în care preciza că angajatul i-a iradiat alimentele cu scanerul de la casa de marcat, în loc să introducă manual codurile produselor. E periculos sa consumi alimente iradiate de către scanerul de la casa de marcat, poate iți pică nasul, cine știe... Dar sa vedem care este realitatea.
Un cititor de coduri de bare ( sau scaner de coduri de bare ) este un dispozitiv electronic pentru citirea codurilor de bare tipărite. Ca orice scaner, foloseste lumină, o lentilă si un senzor de lumină, care traduce impulsurile optice într-unele electrice. În plus, aproape toate cititoare de coduri de bare conțin circuitele de decodare pentru analizarea datelor provenite de la imaginea codului de bare ( furnizate de senzorul de conținut ) și de trimitere a datelor prin portul de ieșire al scanerului .
Cititoare de coduri de bare pot fi diferențiate în funcție de tehnologii, după cum urmează :
Cititorul creion de coduri de bare utilizează o sursă de lumină și o fotodiodă, care sunt plasate unul lângă celălalt în vârful unei baghete. Pentru a citi un cod de bare, persoana care deține cititorul de bare trebuie să miște vârful acestuia peste codul de bare, la o viteză relativ uniformă. Fotodioda măsoară intensitatea luminii reflectate înapoi de la sursa de lumină ( care este proiectată din vârful care trece peste fiecare bară), precum si spațiu dintre bările imprimate. Bările negre din codul de bare absorb lumina, iar spatiile albe reflectă lumina, astfel încât aceasta este decodificată de către scanerul într-un mod similar cu modul în care punctele și liniile din codul Morse sunt decodate. Acest tip de scanere prezinta pericol de iradiere pentru alimentele scanate, la fel ca si cel generat de orice sursa de lumina din incaperea respectivă. Adica niciunul.
Cititorul cu laser de coduri de bare funcționează în același mod ca și cititorii de tip creion, cu excepția faptului că utilizează un fascicul laser ca sursă de lumină și de obicei și o oglindă sau o prismă cu rotație, pentru a proiecta fasciculul laser înainte și înapoi pe codul de bare . Ca și în cititorul de tip stilou , o fotodiodă este utilizată pentru a măsura intensitatea luminii reflectate înapoi de la codul de bare. Unele lasere emit radiații sub formă de lumină. Alții emit radiații invizibile cu ochiul liber, cum ar fi ultraviolete sau radiații infraroșii. În general, radiațiile laser nu sunt dăunătoare și se comportă la fel ca lumina obișnuită, în interacțiunea sa cu corpul. Radiația laser nu trebuie confundată cu undele radio, cu microundele, cu razele X si nici cu radiațiile din substanțe radioactive, cum ar fi radiul. Este, oarecum impropriu spus, o "lumină". Deci nu sunt niciodată periculoase aceste cititoare de coduri de bare, care utilizeaza laser ? Sunt, dar in nici un caz pentru alimentele scanate. Laserele din scaner sunt suficient de puternice pentru a provoca arsuri ale pielii la expunerea prelungită. De asemenea, acestea pot provoca incendii în cazul în care sunt concentrate pe un singur loc pentru destul de mult timp. Fascicule laser pot distruge retina în cazul în care este orientat mult timp către ochi. Expunerea constantă la raze laser cu intensitate scăzută poate cauza de asemenea insuficiente functionale la ochi. Deci toate scanerele laser prezenta pericole, dacă nu manipulate în mod responsabil, unsa in nici un caz acelea de iradiere a alimentelor cumparate.
Scanerele cu ultraviolete de coduri de bare sunt înrudite tehnologic cu cele cu laser . Functioneaza similar cu scanerele de coduri de bare cu laser, doar că folosesc Ultraviolete ( UV ), care daunează ochilor si pot provoca orbire, in anumite conditii. Deteriorarea temporară a privirii apare în cazul în care lampa unui scaner portabil este orientată pentru o perioadă mai lungă de timp către ochiul deschis. Deși frecvența razelor ultraviolete este menținută la un nivel minim pentru aceste scanere, contactul pentru o mai lunga perioada de timp cu ochii este dăunătoare. Radiațiile ultraviolete de la un scaner portabil sunt pe o lungime de undă diferită de lumina ultravioleta obisnuită. Acest lucru face ca lumina să distrugă microorganismele prezente în vecinătatea sa, dar poate cauza si probleme ale pielii, deteriorarea tesutului pielii si chiar cancer de piele în condiții de expunere extremă, conform unor anumite studii. Insa daca nu cumparati animale vii ( de exemplu un cățel, un cocoș viu sau o pisică care are la gât sau de coadă atârnat un cod de bare), aceste scanere nu prezinta pericol de iradiere pentru produselor cumparate, chiar daca acestea nu au ambalaj. Insa exsita un pericol mortal daca inghitit mercurul din scanere cu UV, pentru ca unele dintre ele folosesc mercur in procesul de generare a luminii ultraviolete. Odata intrat in corpul uman, mercurul poate provoca boli grave sau chiar deces. In caz ca v-ați otravit cu mercur inghițit dintr-un astfel de scaner demontat sau defect, simptomele sunt vorbire neclară, iritabilitate, somnolență, dureri în gât, vărsături și boli psihice. Dacă scanerul cu ultraviolete are scurgeri accidentale, mercurul poate intra in anumite conditii in alimentele cumparate sau poate expune utilizatorii la pericolele sale evidente. De exemplu, poate intra direct în fluxul sanguin prin intermediul unei tăieturi sau a unei răni sau dacă o cantitate mică de mercur este ingerată accidental. Sângele este transportat direct la inimă și apoi la ficat, unde substanta toxică provoacă insuficiențe. Bineinteles, cu siguranta nu incepem, ca si cumparator, să spargem astfel de scanere de la casele de marcat si sa intram in contact cu mercurul din ele ori să il inghitim, iar magazinele nu utilizează astfel de scanere defecte, pentru ca la o astfel de scurgere devin nefunctionale. De asemenea, acest tip de scanere cu Ultraviolete si mercur nu prea mai sunt folosite ( de fapt s-ar putea nici sa nu mai fie aprobate pentru utilizare in prezent in lume sau in Romania aceste scanere cu mercur). Dar am decis sa le prezentăm, pentru că probabil de la acestea a pornit legenda urbană a pericolului iradierii produselor si temerile cumpărătorilor.
Cititorul CCD de coduri de bare utilizeaza sute de senzori mici pentru lumină, aliniați într-un rând din capătul cititorului. Fiecare senzor măsoară intensitatea luminii din fața lui. Pentru că există sute de senzori aliniați într-un singur rând, un model de tensiune identic cu modelul dintr-un cod de bare este generat în cititor, prin măsurarea secvențială a tensiunile în fiecare senzor din rând. Diferența importantă dintre un cititor CCD și unul de tip creion sau unul cu laser sau UV este că cititorul CCD masoara lumina reflectata de la codul de bare din mediul ambiental, în timp ce celelalte două măsoara lumina reflectată, emisa pe o anumită frecvență si care provine chiar de la scaner. Asadar, in cazul cititorului de tip CCD nu se emite nici o ""radiație" si nici o lumină, deci nu prezinta pericol de "iradiere" a alimentelor cumparate.
Cititorul foto de coduri de bare, care functioneaza pe baza principiului aparatelor foto, este un scaner de imagini bidimensionale și cel mai nou tip de cititor de cod de bare. Este folosit un senzor similar cu cel al unui aparat de fotografiat, precum și un software care prelucreaza si decodează codul de bare .
Cititorii de coduri de bare de acest tip folosesc aceeași tehnologie ca cea dintr-un cititor CCD de cod de bare, însă în loc să aibă un singur rând de senzori, are o componenta cu sute de rânduri de senzori, aranjate într-o matrice bidimensională, astfel încât aceasta să poată genera o imagine. Acest tip de scaner iradiaza produsele la fel ca si cum ar fi iradiate dacă le-am fotografia un aparat foto fără bliț: adică deloc.
Scanerul de coduri de bare omni-direcțional folosește o serie de linii de scanare drepte sau curbe de scanare , pe diferite direcții, sub forma unei explozii stelare, una sau mai multe dintre acestea fiind capabile să traverseze mai multe bări și spații, indiferent de orientare. Scanerele omni-directionale folosesc tot laser. Spre deosebire de scanerele simple cu un singur laser, ele produc un model de grinzi în diferite orientări care le permit să citească coduri de bare prezentate în unghiuri diferite. Cele mai multe dintre ele folosesc o singur oglindă poligonală rotativă sau un aranjament format din mai multe oglinzi fixe, pentru a genera modele de scanare complexe. Scanerele omnidirectionale sunt cele mai folosite scanere orizontale în supermarket-uri. Scanere omnidirectionale sunt de asemenea mai perfomante la citit coduri de bare slab imprimate, șifonate sau chiar coduri de bare rupte. Folosind fascicule laser, identice cu cel utilizat de către cititorul cu laser de coduri de bare simplu, nu prezinta nici un pericol de iradiere a alimentelor cumparate, ci doar pericolele de rănire la ochi sau la piele ori de incediu prezentate anterior.
Cititoarele de coduri de bare de pe telefone mobile nu sunt utilizate în magazine, dar am decis sa le amintim si pe acestea. Ele functioneaza pe baza unor aplicații pe care le putem instala fiecare dintre noi pe telefoane cu Android, IOS, Symbian sau tablete similare, care au auto-focus la camera foto. Camerele de telefon mobil fără auto-focus nu sunt ideale pentru citirea unor anumite formate comune de coduri de bare liniare ( functioneaza si pentru citirea de coduri de bare de pe produse din magazine, dar cu dificultate ), insa pot citi foarte bine coduri de bare 2D, care sunt optimizate pentru telefoanele mobile, precum și codurile QR și coduri Data Matrix, care pot fi citite rapid și precis, cu sau fără auto-focus.
Asadar, acestea sunt tipurile principale de scanere de coduri de bare. Cum am observat, ele nu "iradiaza" alimentele, dar prezinta alte pericole, respectiv de incediu, de iritatie a pielii sau de orbire temporara sau perpetua, în caz ca sunt folosite necorespunzator. De asemenea, ingerarea sau contactul cu mercurul din scanerele cu ultraviolete defecte poate fi periculos, însa astfel de situatii sunt foarte imporbabile.
În orice caz, nu iradiază produsele, care ar putea astfel pune în pericol sănătatea cumpărătorului, prin consumare respectivelor alimente scanate. Mai recomandabil ar fi de verificat durata rămasă până la expirarea produsului, precum si substantele chimice dăunătoare incluse în procesul de fabricatie al respectivelor alimente ( indulcitori, potentiatori de gust, conservanti, coloranți etc).
- Acasă
- Tehnologie
- Scanerul de la casele de marcat iradiază alimentele ?
joi, 16 ianuarie 2014
Scanerul de la casele de marcat iradiază alimentele ?
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Antena TV Group a remis către HD Satelit mai multe comunicate care dezvăluie noutăți și informații despre programele trustului media, pe car...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
DIGI Spania, pentru al patrulea an consecutiv, a fost desemnat drept furnizorul cu „cea mai rapidă rețea de fibră optică din Spania”. Distin...
-
În cazul încheierii unui contract la distanță pentru servicii de telefonie sau internet, echipamentele achiziționate pot fi livrate în condi...
-
Anul 2024 a fost ca o „zi de Black Friday” continuă pentru DIGI, care a atras ca un magnet în rețeaua sa mobilă nu mai puțin de 726.428 de c...
-
Netflix a surprins piața în ultimul trimestru al anului 2024, adăugând 18,9 milioane de noi abonați, dublu față de estimările analiștilor, ș...
-
Minimax vine cu episoade noi din serialele deja îndrăgite de copii și aduce premiere captivante, menite să transforme fiecare zi într-o adev...
sunt magazine care la intrare au un fel de prag care te scaneaza, de ex. la altex, oare ce fac aceste scanere la intrarile in magazine ?
Sunt detectoare de metale ( pentru acele etichete cu metal care sunt pe produse lipite, care sa nu fie furate produsele ), functioneaza pe puls induction, nimic periculos la o simpla trecere ( camp electromagnetic, cum are orice telefon, televizor etc ). Poate daca stai sub aparatul ala cativa ani, poti sa ai oarece probleme ) :)
mersi de raspuns, odata la un magazin nu am cumparat nimic si am iesit in acelasi moment cu alta persoana si a inceput sa tiuie, m-a pus sa intru inapoi si iarasi sa ies prin acel prag dar nu a mai sunat, poate persoana care a iesit cu mine simultan dar era femeie si a plecat de mult
Ce fac fotonii care sunt absorbiti de dungile negre ?
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.