sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Televiziunea digitală prin cablu poate oferi peste 600 televiziuni SD sau peste 200 televiziuni HD

Televiziunea digitală prin cablu este un tip de servicii de distribuție prin compresie video digitală si prin conexiuni fizice ( de exemplu cabluri ) a mai multor canale tv, de obicei contracost.

Tehnologia a fost inițial dezvoltată de către Motorola. Companiile de tv cablu au trecut in ultimul deceniu, intr-o anumita proportie, la sistemele tv digitale, procesul fiind grabit si de semnalele de televiziune în format digital HDTV, care nu putea fi oferite la rezolutie HD prin sistemele anterioare de tv cablu analogic.

În plus față de furnizarea de servicii de televiziune HD, sistemul de televiziune digitala prin cablu are avantajul că poate oferi servicii extinse, cum ar fi programe pay-per-view si o mai buna criptare a televiziunilor din grilă, ceea ce a redus ( dar nu complet ) vizionarea ilegala a canalelor tv, atât de răspândită în sistemele analogice. De asemenea, marele avantaj este transmiterea mai multor televiziuni pe acelasi interval de frecventa prin care era transmis doar un canal SD în sistemul analogic.

În 1990, General Instrument ( care mai târziu a fost achiziționată de Motorola ) a demonstrat că este posibil să se utilizeze de compresie digitală pentru a oferi televiziune HDTV de înaltă calitate printr-un canal de televiziune standard analogic de 6 MHz ( in SUA ). Folosind aceeași tehnologie, General Instrument a demonstrat transmiterea digitală a mai multor programe în definiție standard de înaltă calitate, într-un canal de cablu de 6 MHz ( In SUA).

În anii 1990, furnizorii din străinătate de servicii tv prin cablu au început să investească masiv în această nouă tehnologie de televiziune digitală multi-canal pentru a extinde numărul de canale și servicii oferite abonaților. Concurati de oferta variată de servicii prin satelit a unor operatori precum DirecTV, Dish Network și PrimeStar, operatorii de cablu tv au căutat noi modalități de a oferi mai multe canale de televiziune. Până în anul 2000, majoritatea furnizorilor de servicii tv cablu din SUA ofereau deja servicii de cablu tv digital pentru clienții lor.

Tehnologia digitală prin cablu a permis furnizorilor de tv cablu să comprime televiziunile, astfel încât acestea să ocupe mai putină bandă de frecvență, dar și să ofere diverse capacități de comunicare în două sensuri.

Astfel, furnizorii de servicii de tv cablu digital au oferit nu doar mai multe televiziuni in grilă, ci si servicii video la cerere ( fără utilizarea unei linii telefonice ), precum și servicii de televiziune interactive.

In plus, tehnologia de tv cablu digital permitea corectarea erorilor pentru a asigura calitatea semnalului recepționat și utiliza un sistem mai sigur de distribuție digitală ( de exemplu, un semnal securizat prin criptare, pentru a preveni mai eficient interceptarea și furtul de semnalului necriptat ).

Majoritatea furnizorilor de cablu digital folosesc QAM pentru servicii video și standarde DOCSIS pentru serviciile de date. Unii furnizori au început de asemenea ofere servicii video folosind tv prin protocol IP sau video comutat (switched digital video -SDV).

Cum am mai mentionat, tehnologia digitală de tv cablu permite transmiterea mai multor canale de televiziune care ocupa intervalul de frecvență prin care în mod normal ar fi fost transmis doar un singur canal de televiziune analogic.

Numărul de canale digitale transmise pe o singură frecvență analogică depinde de compresia utilizată.

Mulți furnizori de cablu transmit aproximativ 10 de canale digitale SD sau 2-3 canale digitale HD pe o singură frecvență de canal analogic. Unii furnizori transmit chiar mai multe canale pe o singură frecvență, folosind o compresie mai mare, dar de multe ori acesta poate cauza scăderea calității video a imaginii.

Aceasta posibilitate complică noțiunea de "canal" de cablu digital. Denumirile oficiale pentru cele doua notiuni care acum identifica un canal sunt canalul fizic și sub-canalul.

Canal fizic este un număr care corespunde unui anumit interval de frecvențe ( în SUA de 6 MHz, in România de 8 Mhz) .

Sub-canal este un canal logic de date în cadrul canalului fizic.

Din punct de vedere tehnic pot exista până la 1024 de sub-canale într-un canal fizic. Totusi, în practică, doar câteva sunt utilizate ( pentru că lățimea de bandă limitată trebuie să fie împărțită între toate sub-canalele ).

Există două moduri prin care furnizorii de tv cablu fac mai ușor de receptionat si înteles pentru consumatori acest sistem.

În primul mod, realizat prin PSIP ( mai exact Program and System Information Protocol, un protocol care transmite metadate), programul și informatiile canalului sunt difuzate împreună cu datele video, permițând ca receptorul clientului ( receiver sau televizor cu tuner DVB-C) să identifice automat mai multe canale și sub-canale.

În al doilea mod ( de asemenea realizat cu ajutorul PSIP ), într-un efort de a ascunde sub-canalele în întregime, mai multe companii de cablu crează o harta de numere ale canalelor virtuale pentru canalele fizice si pentru sub-canale. De exemplu, o companie de cablu ar putea denumi canalul 5-1 ca si "canal 732", iar canalul 5-2 ca si "canal 733" . Acestă metodă permite de asemenea companiei de cablu să schimbe frecvența unui canal fără a schimba ceea ce vede clientul ca fiind un număr de canal. În astfel de aranjamente, canalele fizice si sub-canale sunt denumite "canal QAM " , iar denumirea canalului alternativ se numește "canal cartografiat", " canal virtual" sau pur și simplu "canal".

În teorie, un receiver poate decoda informațiile PSIP pe care le primește din fiecare canal fizic și apoi să le folosească pentru a realiza corelarea între canalulul QAM și canalul virtual. Cu toate acestea , companiile de cablu nu transmit întotdeauna  informații fiabile PSIP.

Canalele prin cablu digitale de obicei sunt transmise în SUA prin frecvențe de peste 552 MHz, frecvența superioară de canal de cablu 78.  Între 552 și 750 MHz există spațiu pentru 33 de canale de 6 MHz ( 231-396 canale SDTV ), iar daca sunt folosite frecvente până la 864 MHz, există spațiu pentru 52 de canale de 6 MHz ( 364 - 624 canale SDTV ). Calculele sunt realizate pentru SUA. Pentru România folositi in loc de 6 MHz valoarea de 8 MHz atunci cand faceti astfel de calcule.

În standardul DVB-C există de asemenea mai multe valori de bitrate ( pentru sistemul de televiziune digitala prin cablu), in functie de modulația folosită.

- In modulatie   16 QAM, la o ocupare de interval de frecventa de 6 Mhz se transmit 19,23 MB.
- In modulatie   32 QAM, la o ocupare de interval de frecventa de 6 Mhz se transmit 24,04 MB.
- In modulatie   64 QAM, la o ocupare de interval de frecventa de 6 Mhz se transmit 28,85 MB.
- In modulatie 128 QAM, la o ocupare de interval de frecventa de 6 Mhz se transmit 33,66 MB.
- In modulatie 256 QAM, la o ocupare de interval de frecventa de 6 Mhz se transmit 38,47 MB.

Se observă ca în acelasi timp cu cresterea modulatiei, creste si cantitatea de informatie transmisă pe un canal.

Așadar, la un bitrate teoretic de 3 MB pentru o televiziune digitala SD, pe un canal in modulatie 256 QAM pot fi transmise 12 canale SD. Daca sunt utilizate 52 de canale fizice, un operator poate transmite 624 televiziuni SD ( sau peste 200 de canale HD la un bitrate de 9 MB/s per canal HD). Sau un alt exemplu ar fi 100 de canale HD si 300 canale SD. Ar fi prea frumos, dar pentru România ar însemna si eliminarea televiziunilor transmise analogic ...

De ce am dorit sa precizăm aceste date tehnice exemplificative pentru SUA ( dar ca idee teoretică de ansamblu valabile si pentru România ) si care nu sunt inventate de noi, ci sunt traduse din diverse pagini în limba engleză ( inclusiv en.wikipedia.org ) si completate pe alocuri cu alte informatii pe întelesul cât mai multor cititori ? Pentru a demonstra clientilor la televiziunea digitala prin cablu că atunci cand o televiziune este eliminată din grila de programe a unui operator care oferă prin tv cablu digital 80-150 de televiziuni ( cum este în general situatia în Romania ), motivul nu este lipsa de "spatiu" sau frecvente necesare pentru a introduce un nou canal. Motivul real este că s-a dorit eliminarea acelei televiziuni, în conditiile in care operatorul poate să adauge pe lângă cele 80-150 de canale si alte zeci de televiziuni noi, fără să elimine din cele deja existente. Faceti calculele si veti observa ca si pentru Romania pot fi adaugate lejer nu unul, ci zeci de canale, fără a fi eliminate altele. In nici un caz nu se motiveaza inlocuirea unui canal digital cu altul din lipsă de frecvențe disponibile.


19 comentarii despre subiectul „Televiziunea digitală prin cablu poate oferi peste 600 televiziuni SD sau peste 200 televiziuni HD”:
Anonim

In special RCS-RDS are o capacitate impresionanta de a retransmite pe langa cele posturi 80 - 150 din grila in functie de judet dar se pare ca nu o face! De ce? Pentru ca daca am avea de exemplu: 300 - 400 de canale in grila trebuie sa avem abonamente mai mari. De ce? Pentru ca echipamentele de retransmisie trebuie intretinute si una este ca o companie sa intretina echipament cu care se retransmit 150 posturi TV si alta este sa intretina echipament cu care se retransmite 400 posturi TV si mai sunt sunt si licentele posturilor cu plata (criptate pe satelit) pentru care o companie plateste o suma de bani si in schimb i se ofera un numar de ani drept de retransmisie, banii care compania ii plateteste pe licenta trebuie recuperati Cum? Prin abonamente care daca pretul licentei este unul mare trebuie marit si abonamametul (cazul discovery) sau compania poate crea un pachet suplimetar insa aici decizile apartin fiecarei companii in parte pentru ca tehnica exista!

Pascu Gabriel

Multumesc frumos pt articol!!

Anonim

Canalele se platesc in functie de numarul de abonati care le vizioneaza. Deci se pot face pachete de televiziuni din lumea intreaga, 100 de canale generaliste, 50 de sport, 50 de documentare, 50 de filme, 50 de muzica etc. sau cu mai putine canale si fiecare plateste ce vrea. Important ca e baza tehnica si loc pentru a le transmite, iar povestile pe care le auzim deseori si pe care majoritatea le cred ( inclusiv eu le-am crezut ) ca s-a scos un canal ca sa se bage altul ca nu mai era loc, deja e clar ca sunt false.

marian

!00 de canale hd zici....eu ma-as bucura,cel putin cu cele existenta pe piata de cablu din Romania !

Anonim

ohhhooooooo,cand vom avea si noi atate canale.Ar fi frumos sa fie la RCS-RDS chestia asta :))))))

Anonim

Chestia asta e deja la RCS si la altii care au televiziune digitala prin cablu. :))) Doar ca nu vor sa o aplice si sa bage mai multe canale.

Anonim

vreau sa stiu cit va mai functiona cablu analogic ca e o panarama de transmisie ,ar trebui ca dupa anul 2015 sa nu mai functioneze acest sistem.

cris

Termenul limita din 2015 se refera doar la transmisiile analogice terestre. Prin cablu nu s-a impus vreu termen limita de incetare a transmisiilor analogice, probabil vor fi si in 2020. Dar cu timpul operatori vor elimina de la sine transmisiile analogice de pe cablu, pentru a transmite in locul lor canale digitale. Dar nu curand si sigur nu in 2015.

Anonim

@Admin, din cate stiu eu canalele digitale terestre sunt transmise pe frecvente de peste 552 MHz, iar cele digitale prin cablu pe frecventele cuprinse intre 306 si 474 MHz (S21-S41) (minus 410,418 Romtelecom si 450, 458 Zapp)

Delsat

Pai si ce legatura au televiziunile terestre cu televiziunea digitală prin cablu ? :)))) Fiecare cu treaba lui. Chiar daca uneori frecventele sunt aceleasi, nu se infiltreaza semnalul din eter prin cabluri :))))))))) Poate daca sunt prost ecranate :))))) Deci anonim, nu are nici o legatura ce spui tu, decat ca idee din lumea standardelor fizice si tehnice, dar nu si in practica. Sunt medii diferite de propagare a semnalului.

Anonim

@Delsat tu esti sigur ca ai citit articolul? Eu cred ca nu... Ce am scris eu este o informare pentru Admin referitor la un paragraf din articol...

Delsat

Ba l-am citit de 3 ori. Tu stii ca in Romania de obicei sunt transmise canale digitale prin cablu pe frecventele cuprinse intre 306 si 474 MHz. Corect, poate asa e , nu am verificat. Dar cine nu ii lasa sa transmita si pe frecvente superioare, peste 552 Mhz? Ca e cablul lor, il pot folosi cum vor. Vezi că scrie că in America de Nord, nu in Romania, administreaza aia asa eficient frecventele digitale. Si chiar si in Romania, daca ei prefera DOAR acele frecvente ( "greseala" intentionata ), tot sunt vreo 20 de canale "analogice" prin care pot transmite 200 de canale SD sau 15 HD si 150 SD ( deci DOAR folosind frecventele care sunt de obicei preferate in Romania ). Si oricum, cine nu îi lasa sa foloseasca si alte frecvente superioare, ca americanii, sa ajunga pana la 600 de canale ? Daca americanii pot, noi de ce nu putem sau mai bine spus de ce nu vrem ?

Anonim

Americanii au cabluri suflate in aur , de aia pot folosi frecvente mai mari:))))) Ale noastre cabluri ruginesc.

Sau americanilor nu le trebuie viză sa treacă de granita de 522 Mhz, iar noua ne trebuie.

Plus ca eu as scoate canalele alea 50-60 de cablu analogic si as baga in locul lor vreo 500 digitale. Ca alea analogice vad ca se receptioneaza in Romania, dar mănâncă frecventele degeaba cu un canal SD analogic/ frecventa.

Anonim

Stati asa. Deci daca ar fi folosit tot spectru asta de frecvente care pot fi transmise pe cablu ( inclusiv alea prin care sunt transmise acum televiziunile analogice), s-ar putea transmite peste 1000 de canale digitale? Eu asa am dedus si sigur e asa.

Constantin

Romanii transmit de obicei televiziune digitală pe cablu doar in Hyperbanda ( 301.25 Mhz - 463.25 Mhz ), adica pe canalele 37-64, respectiv 27 de canale prin care se pot transmite lejer vreo 250 de canale SD. Sau pot transmite 15 HD si 200 SD. Chiar calculand doar aceasta banda de frecvente, tot nu mai e valabila explicatia unor operatori ca s-a scos un program ca sa se bage altul, din cauza ca nu ar fi loc liber suficient.

Bineinteles, pot sa foloseasca si Ultra banda ( 469.25 Mhz - 643.25 Mhz ), respectiv canalele 65-94, deci 29 de frecvente, prin care pot trasmite alte 250 de canale SD.

De asemenea, pot folosi canalele 7-36 ( 175.25 Mhz - 295.25 Mhz ), deci alte 29 de canale din banda mijlocie, inalta si superbanda.

1000 de canale SD nu cred ca s-ar putea trasmite ( poate doar la calitate proasta ), dar 600 cu siguranta s-ar putea transmite. Frecventele se suprapun cu diverse alte frecvente terestre, dar tinand cont ca informatia pentru televiziunea digitala este transmisa pana la abonat prin fibra optica, interferentele vor fi zero.

Iar de la mediaconvertor din casa sau scara blocului, cand inceteaza semnalul optic neinterferabil si pleaca semnalul interferabil digital prin cablu normal, daca sunt cabluri de calitate si bine ecranate conexiunile, iar nu trebuie sa fie probleme ( probabil nu snt probleme nici la cabluri si conexiuni proaste )

Anonim

In general la transmisiile digitale cu cat raportul semnal zgomot este mai bun cu atat se poate transmite mai multa informatie pe un interval de spectru dat.
In transmisia cu modulatie 256 QAM se poate transmite mai multa informatie si deci mai multe canale cu conditia ca semnalul sa fie perfect curat, fara interferente si alte zgomote ori intermodulatii ceea ce retelele noastre nu o permit peste tot. Cu alte cuvinte ar veni o gramada de reclamatii de la clienti care ar spune ca li se intrerupe nu stiu ce canale, etc.

A doua problema: Ecranarea cablurilor nu e perfecta. Daca stai langa o statie de taxiuri pe un anume canal analogic cand vorbesc aia de la taxiuri nu se mai vede nimic. Am probat. Nu mai zic de radioamatori sau alte echipamente de RF prost reglate sau neecranate care emit tot felul de armonici.

In schimb la RCS-RDS ei intra in casa omului cu fibra, rezulta 0 interferenta. Ei intr-adevar ar putea intra cu foarte multe canale.

Chestiunea e alta: Nu are rost sa se mai investeasca in retelele de cablu existente din moment ce in cativa ani majoritatea vor trece pe televiziunea digitala terestra. Majoritatea celor saraci vor renunta la cablu. In plus aplicatiile gen seenow vor prinde teren si acestea iti vor permite acces la un numar practic nelimitat de canale. Nu mai esti limitat de spectrul de frecvente.

Si inca ceva: In Romania exista o reglementare legata de frecvente. Nu poti emite pe orice frecventa pe cablu. Eu asa stiu ca era candva. Acum nu mai stiu, dar cablistii nu pot pur si simplu sa elimine un canal analogic si sa bage altele digitale in loc.

Si inca ceva: Grila de programe o aproba CNA-ul o institutie politica. E simplu de ce nu sunt oricate canale pe cablu (pe langa motivele enumerate de ceilalti care au comentat).

DTH Fan

Titlul articolului, dupa cate am vazut, este "Televiziunea digitală prin cablu poate oferi peste 600 televiziuni SD sau peste 200 televiziuni HD". Este un articol teoretic, nu se refera in special la Romania, ci la televizunea digitala prin cablu in general, in lume, sa inteleaga oamenii cam cum functioneaza si ca ar putea fi introduse 600 de canale, daca reteaua operatorilor si legislatia prost gandita ar fi puse la punct ca la americani.

Legat de Romania e doar ideea ca, tinand cont de tot si de tot ce au spus antevorbitorii mei la comentarii mai sus, NU SE JUSTIFICA SCOATEREA UNUI CANAL PENTRU A INTRODUCE ALTUL, PE MOTIV DE LIPSA DE FRECVENTE LIBERE. Chiar daca e valabil tot ce au spus comentatorii mai sus, tot mai e loc sau sunt solutii tehnice pentru vreo 10-20 canale la orice operator in acest moment in Romania, fara sa mai scoata alt canal. Corect ? :))

Anonim

Interesant ce spui tu acolo.
10 SD pe canal in format MPEG2 la 2-3-4 MBps ca merg minim 20 SD in format MPEG4 la 1-2 MBps.

Anonim

SA DISPARA CIT MAI REPEDE CATV-ANALOG

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile