Dacă până acum utilizatorii erau nevoiți să se ferească pe PC-uri de virusi, scamuri si alte pericole care vin odată cu internetul, iată că mai nou și aparatele noastre electrocasnice care se conecteaza la internet pot deveni uneltele acestor hackeri.
O companie de securitate pentru internet a dezvaluit ceea ce ei numesc un atac cibernetic global, lansat de pe mai mult de 100.000 de aparate utilizate zilnic, cum ar fi routere, televizoare smart și chiar un frigider smart.
Este primul atac cibernetic, dovedit ca provenind de la dispozitive casnice conectate.
Compania Proofpoint a declarat că atacul a avut loc între 23 decembrie 2013 și 06 ianuarie 2014 si a constat în valuri de emailuri rău-intenționate, trimise către companii și persoane fizice, la nivel mondial.
Atacul a implicat peste 750.000 de e-mailuri trimise de la peste 100.000 de aparate elecrocasnice, care au fost transformate în așa-numite dispozitive "sclav" sau "zombie" de către programe de tip bot, ce au fost instalate de la distanță pe dispozitivele respective.
Nu se stie încă lista si numarul victimelor care au fost vizate și dacă hackerii au avut succes în colectarea de informații cu caracter personal.
Multe dintre aceste dispozitive sunt slab protejate, iar consumatorii nu au practic nici o modalitate de a detecta sau repara infecții, atunci când acestea apar. Aceste infectări sunt distribuite online, din ce în ce mai des, iar atacatorii au găsit modalități suplimentare de a le exploata.
În ultimii ani a existat o explozie a numărului de dispozitive electrocasnice dotate cu conexiune la internet ( în special Wi-fi ), de la ochelari și periuțe de dinți la frigidere, masini de spălat și televizoare smart. International Data Corporation ( IDC ) prezice că vor exista peste 30 de miliarde de dispozitive conectate în lume, până în anul 2020.
Dispozitivele electrocasnice conectabile la internet sunt slab protejate, încât hackerii pot prelua mai ușor controlul asupra lor și apoi, prin intermediul acestora, pot infecta si controla PC-uri, laptop-uri sau tablete conectate la aceeași rețea de acasă sau le pot utiliza ca servere ( de exemplu de spam sau flood).
Foarte multe dintre aceste dispozitive electocasnice nici măcar nu au necesitat o metodă de hacking sofisticată, pentru că aparatele electrocasnice au fost compromise testând si utilzând parolelor implicite, neschimbate de către proprietari, care au expus astfel complet electrocasnicele în rețelele publice și deci la atacurile hackerilor.
De asemenea, compania de securitate a menționat că aparatele conectate nu sunt de obicei protejate de un firewall sau sistem antivirus si nici nu sunt monitorizate în mod regulat pentru încălcări ale securității.
Recunosc ca nu m-am gandit la posibilitatea asta, dar e un scenariu valabil, mai ales ca acum e si dovedit. Un semnal de alarma de care trebuie tinut cont !
paranoia nu se egzista asaceva !!!!!
Ce paranoia, nu vezi ca atacul a fost deja demonstrat ? Rămâi în ignoranța ta și mai treci și pe la școală.
asasi ce vrei!!!!!! io am frigider dasta cu net uafi si am dat miii de parai pe el si finca e scump nare cum sa intre haceri in el!!! asaca mergi tu la scoala !!!!!!!
lol :-) Cel mai tare comentariu din toate timpurile. :-)
ms cris cami dai dreptate !!!! detrax habarnare
:))) Hai că ești funny. Vezi ca ți-am programat frigiderul să-ți dezghețe fripturile.
m-a cunosti deundeva ?????? mam uitat acu nue nimic progarmat !!!!!!!! minti !!!!!!
Mă întreb de unde au unii că anonim de mai sus bani de frigidere smart.... Dacă nu e probabil vreun copil....
baa io am firm-an germania de masini nus copilu tau !!!!! io muncesc nu frekmenta pe net !!!!!! daia am banii !!!!
Ok, domnule patron, nu mi-am dat seama. Mergi la muncă, pierzi timp prețios comentând pe aici. Scuzele mele ! Ai totuși grijă la frigider.
ma io nu zic ca nar fi probabilemente posibil da sint sigur cate oftici ca nai frigident cal meu !!!!!!
Lasă-ne frate cu calul tău, că deja o dai în penibil.
ce cal ma ???????
@Anonim, Alexandru probabil se referea la caii putere de la mașinile pe care le comercializezi. Și recunosc, n-am bani să cumpăr frigider ca al tău.
oka atuncea sa-cepta scuzele si e deannteles
:) Probabil în timp vor fi securizate mai eficient și elecrocasnicele cu Wi-fi. Cu siguranță nu au fost luate în calcul astfel de posibilități de către producători, iar hackerii au descoperit oportunitatea și au folosit-o. Și cu siguranță vor exista în continuare astfel de atacuri cibernetice.
Nota 10 pentru articol si mai ales pentru comentarii. M-ați bine-dispus la început de week-end ! :-)
aoleu ce comentarii,,,mai puneti mana pe o carte si cititi...se vede inca o data ,ca televiziunea indobitoceste pt. unii ... :(
Super tare comentariile
Si motorul de cautare Shodan te ajuta sa gasesti tot felul de dispozitive casnice, nucleare, statii de apa, gaz, etc. conectate la internet:
"Shodan merge 7 zile pe săptămână, 24 de ore din 24 şi colectează informaţii despre 500 de milioane de dispozitive şi servicii conectate în fiecare lună. E uimitor ce se poate găsi la o simplă căutare pe Shodan. Multe semafoare de trafic, multe camere de securitate, multe dispozitive casnice automate sau sisteme de încălzire care sunt conectate la Internet. Shodan a mai găsit, de exemplu, sisteme de control pentru o staţie de apă, pentru o staţie de gaze, pentru un beci de vinuri al unui hotel sau pentru un crematoriu. S-au localizat chiar sistemele de control şi de comandă pentru fabricile nucleare.
...
Ce merită de remarcat cu privire la abilitatea lui Shodan de a găsi toate aceste lucruri (şi ce-l face pe Shodan atât de înspăimântător) e faptul că foarte puţine din aceste dispozitive au vreun mecanism de securitate implantat în ele. De exemplu, o căutare rapidă a lui “default password” (adică, parola setată iniţial de producătorii de dispozitive sau soft), relevă faptul că o mulţime de imprimante, servere şi dispozitive de control folosesc ca “admin” drept “username” şi “1234″ drept parolă. Mai mult decât atât…unele din sistemele de conectare nu cer nici măcar logare – pur şi simplu nu aveţi nevoie decât de un browser pentru a vă conecta la ele.
Dan Tentler, un expert independent în securitate informaţională, a demonstrat cum cineva, folosindu-se de Shodan, poate să preia controlul asupra unor anumite spaţii: de exemplu, el a găsit o spălătorie, care, cu un singur click, putea fi oprită, un teren de hochei din Danemarca ce putea fi dezgheţat cu ajutorul lui “Entry” sau chiar tot sistemul de control al traficului rutier dintr-un oraş putea fi dat peste cap de către oricine. Gândiţi-vă ce s-ar putea întâmpla dacă toate acestea ar încăpea pe mâinile unor persoane rău intenţionate"
Asta apropo de dezghetat friptura... si de hackuit dispozitivele de tot felul.
Sursa in limba romana:
lovendal.ro/wp52/shodan-cel-mai-inspaimantator-motor-de-cautare-de-pe-internet-un-google-intunecat/
http://money.cnn.com/2013/04/08/technology/security/shodan/
Omul cu frigiderul stie gramatica limbii romane.............
Crede ca ai firma in germani ade spargatori de case ,ca altceva nu cred......
Asta denota din comentariile tale....
{{{{Crede ca ai firma in germani ade }}}}}
Rectific :Cred ca ai firma in germania de......
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.