Începând cu 1 aprilie 2014, se vor emite noi documente de identitate. Printre caracteristicile noi se află și specificarea prenumelui părinților, dar și amprentele a două degete. Punerea in circulatie a acestor documente de identitate se va realiza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
De la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta fie pentru eliberarea unei carti de identitate, fie pentru eliberarea cartii electronice de identitate. Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului.
Totusi, ambele tipuri vor avea cip: cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless.
Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute. Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice.
Noile documente de identitate vor include si datele aferente cardului national de asigurari de sanatate:
-numele, prenumele, precum si codul numeric personal ale asiguratului;
-codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate;
-numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate.
In plus, in mediul de stocare electornica care asigura functionalitatea cartii de identitate ca si card national de asigurari sociale de sanatate, vor fi inscrise si datele de mai jos:
-diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice;
-grupa sanguina si Rh;
-acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces;
medic de familie: nume, prenume, date de contact.
Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilitati de procesare criptografica, memorie interna si au implementate intern masuri de protectie avansata impotriva accesului neautorizat si a copierii/alterarii informatiilor continute. Asigurarea confidentialitatii datelor transmise/ primite intre C.E.I./C.E.R. si cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice si/sau a unei infrastructuri de chei publice.
Accesul la datele necesare crearii semnaturilor digitale va fi permis numai dupa o validare suplimentara de catre titularul C.E.I., cum ar fi un numar personal de identificare (PIN).
Interfata cu contact a cip-ului C.I., C.E.I. si C.E.R. permite titularului acesteia accesul la sisteme informatice prin autentificare si autorizare.
Memoria inclusa in cip va avea urmatoarele zone:
- zona de date cu caracter personal (cele prevazute in forma si continutul CEI/CER), protejata la scriere/ modificare, astfel incat sa nu fie posibila inscrierea altor date decat cele permise de lege;
- zona de date biometrice, la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul roman;
- zona de certificate si certificate calificate.
Noile carti de identitate vor contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale si datele inscrise in mediu de stocare, precum si elemente de particularizare si de siguranta, suplimentare fata de cele aflate in circulatie in prezent. Insa datele personale vizibile vor fi doar:
- numele si prenumele titularului;
- sexul;
- cetatenia titularului;
- data si locul nasterii titularului;
- semnatura olografa a titularului;
- imaginea faciala a titularului;
- C.N.P.;
- adresa de domiciliu a titularului
In sfarsit oculta mondiala sa instaurat si in romania cu ajutorul clasei politice
Urmeaza cipul implantat in corpul uman
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.