Imaginați-vă un viitor în care conexiunea la internet se realizează prin orice sursă de lumină artificială.
Folosind un corp de iluminat cu leduri, atașat la o conexiune la internet, tehnologia Li-Fi trimite date prin lumină. Sursa de lumină pălpâie insesizabil ochiului uman ( cu pauze de nanosecunde ), către receptorul conectat la un laptop sau telefon.
Profesorul Harald Haas doreste sa comercializeze aceasta tehnologie, prin intermediul unei companii private. Însă chiar dacă dispozitivul Li-Fi este un prototip perfect functionabil, deocamdată este prea mare pentru a fi atractiv pentru consumatori. Echipa promite că în cele din urmă receptorul va putea fi construit suficient de mic pentru a fi integrat într-un telefon mobil.
Li-Wi foloseste comunicarea în lumina vizibilă, așadar "semnalul" rețelei locale nu va trece prin pereti, iar reteaua va fi mai sigură impotriva hackerilor care se conectau la semnalul Wi-Fi standard. Totusi, reteaua Li-Fi nu va fi mai sigură decât reteaua Wi-fi, dacă e folosită în camere cu ferestre, pentru că nu este necesara vizibilitate directă pentru conectare la retea. Lumina reflectată de pereții interiori este suficientă pentru a asigura o bandă de tranfer date de 70 Mbps.
Ca orice altă metoda de propagare a informatiei, si tehnologia Li-Fi este influentata de prezența unor factori perturbatori, care interfereaza cu semnalul util si deterioreaza tranferul de date. Acesti factori perturbator sunt reprezentat pentru Li-Fi chiar de către alte surse de lumină.
Afară, în lumina zilei, prin Li-Fi se obtin viteze de 11,67 kbit/s până la 267.6 kbit/s.
In interior, într-o cameră care are si alte surse de lumina în afară de cele ale sistemului Li-fi ( inclusiv ferestre sau becuri standard ), se obtin viteze de 1.25 Mbit/s până 96 Mbit/s.
Tot in interior, daca se folosesc LED-uri de culoare diferită față de celelate surse de lumină, se obtin viteze intre 12 Mbit/s to 96 Mbit/s.
Rate de transfer de peste 1,6 Gbps au fost demonstrate experimental prin Li-Fi, folosind o singură culoare la LED-uri, in intuneric deplin.
Tehnologia Li - Fi are avantajul de a putea fi utilizată în zonele sensibile electromagnetic, cum ar fi în cabine de avioane, în spitale si în centrale nucleare, fără a provoca interferențe electromagnetice.
Bineinteles, atât Wi-Fi cât și Li-Fi transmit date prin spectrul electromagnetic, dar în timp ce Wi-Fi utilizează așa-numitele unde radio, Li-Fi foloseste lumina vizibilă.
Deja Comisia Federală de Comunicații din SUA a avertizat că o potențială criză a spectrului pentru Wi-Fi ( care în anumite zone urbane este aproape la capacitate maximă) este iminentă. In schimb, Li-Fi nu are aproape nici o limitare practică de capacitate. Spectrul luminii vizibile este de 10.000 de ori mai mare decât întreg spectrul de frecvențe radio.
De asemenea, Li-Fi este de așteptat să fie mai ecologic decât Wi-fi. In schimb, raza mică de acțiune, fiabilitatea scăzută și costurile mai mari de instalare sunt potențiale dezavantaje.
Următorii 20 ani vor fi cu siguranta hotărâtori in evolutia, testarea si dezvoltarea acestei tehnologii Li-Fi, precum si pentru verificarea succesului comercial, care este definitoriu până la urmă pentru majoritatea tehnologiilor dedicate publicului larg.
- Acasă
- Fără categorie
miercuri, 19 februarie 2014
Li-Fi, internet prin lumina artificială
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Rețeaua de televiziune digitală prin cablu NextGen a început sa efectueze câteva modificări importante în grila de canale, care vor aduce at...
-
Formula 1 revine pe micile ecrane din România, duminică, la Antena 1. Marele Premiu din Las Vegas, programat de la ora 08:00, poate decide c...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Pe 13 decembrie 2024, la ora 13:00 (ora României), sediul FIFA din Zurich, Elveția, va găzdui tragerea la sorți a preliminariilor UEFA pentr...
-
Primele etape ale sezonului de sărituri cu schiurile sunt în direct pe Eurosport 1 și pe Max în acest weekend. Stefan Kraft, Ryoyu Kobaiashi...
-
Sony Space Communications Corporation (SSCC) și Astro Digital US, Inc. au anunțat un parteneriat pentru proiectarea, fabricarea și lansarea ...
un emitator wifi si un bec in fata incorporate, mare brinza!!!
Iti dai seama ca il puteai inventa si tu, daca stiai putina fizica si aveai si oarecare sclipire de geniu. Dar nu ai avut, asta e problema. :)) Se pare ca nici nu ai, ca nu ai inteles nimic: nu e vorba nici un Wi-fi, e Li-Fi !
Ce observ eu la spoturile cu led-uri care-mi lumineaza sufrageria,este ca spot-ul led-ului este cam unidirectional(adica nu prea se imprastie pe o suprafata mare).Asta reprezinta un dezavantaj.
satenicu
nui alba ,dai neagra
Exista becuri cu led-uri cu pastilele montate pe un tub cilindric care emite pe toate directiile.
Intrebarea e alta: Ok. primesc flux de date optic prin Li-Fi dar internetul este bidirectional. Inseamna ca laptopul va avea o sursa de lumina care sa emita macar URL-ul pe care-l tastez sau email-ul ori filmul pe care-l uploadez pe youtube. Sa nu uitam ca e nevoie de o transmisie bi-directionala.
Dar o idee: Transmisii tv prin Li-Fi. Iluminatul public sa faca transmisii de date Li-Fi cu multe canale TV si radio. Pui tv-ul la geam ori receptorul optic Li-Fi la geam si ai 1000 de canale TV . Problema este ca trebuiesc tinute "aprinse" luminile pe strada si ziua ca doar nu ne uitam la tv doar noaptea.
Si acum vor apare glume de genul: Da-te la o parte ca-mi iei internetul.... sau imi faci umbra la internet...
Inteleg ca noaptea nu vei mai putea butona laptopul pe intuneric ci e musai sa ai lumina aprinsa.
Inca o problema: Nu toate led-urile comerciale permit modulatie de foarte inalta frecventa pentru transmisiile de date. Una datorita pastilelor de siliciu fizice, alta pentru ca becurile cu led-uri (multe din ele) au o mica sursa in comutatie care sa permita alimentarea de la 230V curent alternativ. Iar chestia asta limiteaza mult capacitatea de modulare a luminii pentru transmisiile de date. (are loc o redresare, cu o punte, un mic condensator electrolitic, sursa in comutatie, redresarea, iar condensator electrolitic, etc).
Alta problema: Daca modularea luminii se face de la tabloul electric prin cablul clasic FY1.5 atunci pot sa apara probleme la frecvente mari. (asta in cazul fericit ca e cupru pe instalatia electrica). Daca modularea se face in bec atunci la lustra trebuie sa vii si cu cablu de date care sa moduleze lumina becului.
Ideea e buna dar are mari dezavantaje daca vine vorba sa inlocuiasca Wi-Fi-ul.
Pe mine de exemplu ma enerveaza mult ca telecomenzile tv-urilor folosesc lumina infrarosie si nu radio.
:))) Bune comentarii. Sigur e bidirectional transferul, si receptorul are un emitator, ceva mai slab sau se va lucra cu perechi, adica emitatorul va avea un receptor si invers. Oricum, e o tehnologie doar, insa nu e exclus sa isi gaseasca aplicabilitati multiple in viitor.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.