Makedonski Telekom, prima companie din grupul Deutsche Telekom, cu o retea bazata in intregime pe protocolul IP (All IP)/ Pana in 2018, migrarea catre tehnologia All IP se va face si in Romania.
Grupul german Deutsche Telekom, care controleaza Cosmote si Romtelecom, a anuntat joi ca Makedonski Telekom a devenit prima companie din grup cu o retea bazata in intregime pe protocolul IP (ALL Internet Protocol) si ca pana in 2018 migrarea catre All IP se va face si in Romania, Grecia si Germania. Termenul presupune ca toate serviciile (voce, mesagerie text, imagine, video etc) sunt 'incapsulate' in pachete de date si transferate prin internet. Un exemplu concret: comunicarea de voce pe retele traditionale telecom (fixe sau mobile) se transforma in comunicare VoIP (ex. Viber, Skype sau VoLTE ori VoBB), au precizat pentru HotNews.ro oficialii Cosmote si Romtelecom.
In cazul Makendonski Telekom, migrarea catre All IP a inceput in luna octombrie a anului 2011 si a durat 25 de luni.
"Obiectivul este de a avea toti clientii nostri din Europa migrati catre comunicarea IP pana la sfarsitul lui 2018", a spus Claudia Nemat, membru in boardul Deutsᅡche Telekom (DT), responsabila pentru afacerile pe Europa.
Contactati de HotNews.ro, oficialii Cosmote si Romtelecom au oferit urmatoarele detalii tehnice privind ALL-IP:
"All IP este un termen care defineste comunicarea end-to-end folosind mediul de date si protocolul IP (Internet Protocol).
In contextul All IP, terminalul este un terminal IP (inregistrat in retea cu o adresa IP si capabil de transfer de date), reteaua de acces este IP, reteaua de transport core este IP si platformele de servicii sunt IP.
Astfel, toate aplicatiile / serviciile (ex: voce, mesagerie text, imagine, video, conferinta etc.) vor fi 'incapsulate' in pachete de date transferate de la terminal la serverele de aplicatii si de acolo, la destinatie (fie un alt utilizator, fie alte servere de aplicatii, unde pot fi accesate de alti utilzatori, de exemplu).
Un exemplu concret: comunicarea de voce pe retele traditionale telecom (fixe sau mobile) se transforma in comunicare VoIP (ex. Viber, Skype sau VoLTE ori VoBB).
In cazul retelei fixe, migrarea la All IP inseamna de exemplu migrarea vechilor tehnologii de transport ale informatiei in IP, iar centralele traditionale in retea IMS (IP Multimedia Subsystem) capabila sa ofere VoBB (voice over Broadband sau VoIP). In cazul retelei mobile, migrarea la all IP inseamna, de exemplu, migrarea retelei de transport la IP/MPLS, conectarea accesului radio pe access IP, implementarea LTE si IMS pentru servicii mobile.
In cazul retelei mobile, LTE este un caz 'nativ' de all IP - in LTE vocea este 'incapsulata' in pachete de date, ca orice alt serviciu de date mobile si transmisa folosind IP pana la destinatar.
Beneficii:
- Servicii / aplicatii noi, inainte disponibile doar la accesul prin calculator, devin disponibile clientilor, indiferent de terminalul folosit (fix, mobil). Practic orice tip de serviciu poate fi 'impachetat' IP si facut disponibil pe terminalul mobil de exemplu, daca acesta are aplicatia potrivita, acces la date mobile, iar reteaua mobila ofera viteze adecvate de transfer - ex de serviciu complex suportat in viitor: servicii medicale la distanta - necesita transfer de date (analize), imagini video, comunicare voce si text etc.
- Se ofera clientilor servicii integrate: voce, mesagerie, video, infotainment, web, TV, care sunt aceleasi indiferent de terminalul utilizat (mobil, 'fix', TV, tableta etc.) sau reteaua de acces utilizata (fixa, mobila, wifi etc.).
Deutsche Telekom este in prezent actionarul majoritar al OTE cu o participatie de 40% din actiuni, iar in Romania controleaza indirect operatorii de telefonie Romtelecom, Cosmote si retailerul Germanos.
vineri, 14 februarie 2014
Romtelecom și Cosmote migrează către rețea de tip All IP ?
Citește și alte articole din categoriile:
Internet,
Romtelecom,
Stiri,
Telefoane,
Telefonie,
Telekom,
Telekom Romania,
Telekom Tv,
Tv Cablu
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
DIGI pregătește lansarea unui receptor media cu sistem de operare Android TV, produs de ZTE și denumit tehnic ZXV10 B866V2F sau ZXV10 B600, ...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Digi, operatorul de telecomunicații cunoscut pentru serviciile sale competitive, se pregătește să lanseze în curând serviciul de televiziune...
-
Pe 15 noiembrie 2024, echipa națională de fotbal a României va întâlni selecționata Kosovo în cadrul Ligii Națiunilor UEFA. Partida se va de...
-
BBC Player, serviciul internațional de video la cerere (VOD) al BBC, își extinde semnificativ prezența în Europa de Sud și de Est prin lansa...
-
Într-o ofertă surprinzătoare de Black Friday, platformele de streaming VOYO și AntenaPlay au decis să își extindă opțiunile de vânzare prin ...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
ce tot vorbim de tehnologii de te doare capul ,daca va fi ceva va fi in orasele mari si atit
E un semnal ca in viitorul apropiat se va renunta la transmisiile prin satelit in favoarea celor prin fibra optica.Asta nu va duce la sistarea transmisiilor prin satelit ci la micsorarea numarului de distribuitori si canale.Zonele neacoperite de fibra optica vor functiona in continuare pe satelit
Faza e ca doar in Romania se intampla asta si in tarile fost socialiste. În Europa Occidentala, satelitul e in voga si depaseste cu mult orice alt mediu de transmisie a programelor de televiziune.
Mda... se pare ca voi renunta la telefonul fix in acest caz.
Daca se opreste curentul in cartier o sa se duca si telefonul fix....
La UPC degeaba pui surse neintreruptibile la modemul tau, ca pica amplificatorul de pe stalp care n-are sursa neintreruptibila.
Iti pui un UPS
Unde sa puna UPS? Sa puna la toti stalpii unde are Orange splitere, amplificatoare sau ce o mai avea, pe distanta de cativa kilometri ?
se incepe de anul asta in tara si culmea e ca se va ataca zona rurala intai.
Pentru anonimul care a zis sa pun un UPS. UPS inseamna Uninterruptible Power Supply adica in romaneste sursa neintreruptibila cum am spus si eu. Am pus acasa la modem si degeaba. Amplificatoarele UPC de pe traseu nu au UPS-uri si cand pica curentul in cartier pica si net-ul si cablul si telefonul. In schimb la Romtelecom am ton si internet si cand nu e curent in cartier. Alta chestiune: Daca pun UPS, modemul in priza non stop cat ma costa? Un UPS nu-l iei sub 2 milioane, iar curentul consumat de modem care trebuie tinut in priza non stop costa pe putin 10 lei pe luna. Asa ca una peste alta ma costa mai mult. Nu mai zic de UPC care ma repet nu are UPS-uri la amplificatoarele de pe traseu si degeaba pun eu acasa. In plus uneori ma trezesc ca nu merge telefonul ca trebuie restartat modemul. Am avut telefon de la UPC si am renuntat din acest motiv.
PS: Am uitat concluzia la comentariul anterior: Am tot vorbit de UPC dar ideea e ca daca si Romtelecom trece telefonia pe IP eu voi renunta la telefonul fix, iar daca pica netul cand cade curentul in cartier voi renunta si la net si la toate serviciile romtelecom. Acum am telefon fix si internet de la Romtelecom si tv cablu de la UPC si internet de la UPC. Am acasa si o minicentrala telefonica si telefoane fixe in camere. Pot suna si de la baie ca am ramas fara hartie igienica daca n-am telefonul cu mine ;)
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.