marți, 25 martie 2014

Antena Group vs Consiliul Concurenței

Antena Group România a solicitat in instanță anularea unui act administrativ emis de Consiliul Concurenței, care recomandă modificări ale principiului must carry. Antena Group are cinci canale naționale  ( Antena 1 , Antena 3 , Antena Star , Euforia Lifestyle TV și GSP) care sunt in lista must carry.

Consiliul a recomandat la începutul acestui an ca principul must-carry să se aplice indiferent de tehnologia utilizată pentru distribuirea serviciilor ( neutralitate tehnologică ) si nu doar pentru operatorii de cablu, cum este situația in prezent.

Cu toate acestea, Consiliul consideră că un astfel de statut must-carry ar trebui să fie acordat numai pentru televiziunile ale căror conținut este în slujba interesului public ( canalele de televiziune publice SRTV, împreună cu posturile de televiziune a căror retransmitere este obligatorie în virtutea acordurilor internaționale semnate de România, de exemplu TV 5 ).

În cazul radiodifuzorilor privați, principiul must-carry ar trebui să fie acordat, conform Consiliului Concurentei, numai în cazul serviciilor care sunt considerate necesare pentru interesul public general și doar dacă au cotă de audiență corespunzătoare.

Mai jos aveti recomandarea atacată in instanță de către Antena Group:

Consiliul Concurenţei recomandă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) revizuirea legislaţiei în domeniu, astfel încât principiul must-carry să fie aplicat pe baze de neutralitate tehnologică, adică indiferent de modalitatea de retransmitere a programelor: prin cablu sau prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH) şi nu doar operatorilor prin cablu aşa cum se procedează în prezent.

De asemenea, autoritatea de concurenţă consideră că acest statut ar trebui acordat doar  acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte). Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate. Ca urmare, numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive. În acest fel, CNA va asigura, într-o manieră transparentă, respectarea criteriilor predefinite şi stipulate în caietul de sarcini, de către toţi radiodifuzorii interesaţi de obţinerea statutului must-carry. Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.

În 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a emis decizia nr. 72 care prevede că ,,lista must-carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)”.

Principiul „must carry” este reglementat în art. 82 din Legea Audiovizualului și prevede că „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.”


4 comentarii despre subiectul „Antena Group vs Consiliul Concurenței”:
Anonim

Cum sa piarda bani securistii ?Doar nu sunt prosti !

Anonim

pai DA,sa ceara bani si la cablisti nu sai sugrume de git pe cei de la DTH!!!!!

Nick

asta ar fi in beneficiul consumatorilor, nu ma uit la antene in mod regulat dar mi se pare normal sa aleg eu sa nu ma uit, nu sa le scoate operatorii ca nu-si permit sau nu vor sa le transmita. E un abuz....

Anonim

Momentan Antena grup a intrerupt emisia FTA pe Eutelsat de aseara !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile