marți, 15 aprilie 2014

România: 3,8 milioane de abonați la internet fix și 4,7 milioane la telefonie fixă

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat datele statistice cu privire la piaţa serviciilor de acces la internet şi telefonie la puncte fixe pentru anul 2013, date care arată că, în cazul serviciilor de acces la internet, ritmul de creştere s-a menținut.

În acelaşi timp, pe piaţa serviciilor de telefonie fixă, deşi s-au înregistrat creşteri minore ale numărului de linii de acces şi ale numărului de abonaţi, gradul de utilizare a serviciilor a continuat să scadă, volumul de trafic înregistrând o scădere semnificativă.

Astfel, numărul total de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe a atins, la sfârşitul anului 2013, valoarea de 3,8 milioane, în creştere anuală cu 7%. Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor - persoane fizice (+8% anual), în timp ce numărul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a menţinut constant, la 0,34 milioane. În comparaţie cu sfârşitul anului 2012, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix în bandă largă la 100 locuitori a fost de 18,8%, în creştere cu 1,2 puncte procentuale, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut cu 3,4 puncte procentuale, până la 46,2%.

Tendinţa de creştere mai accentuată a numărului de conexiuni fixe instalate în mediul rural faţă de mediul urban s-a menţinut şi pe parcursul anului 2013. Astfel, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ 1 milion erau instalate în mediul rural, înregistrând o creştere cu 13% faţă de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate în mediul urban, în creştere anuală cu 5%.

În ceea ce priveşte infrastructura de acces la utilizatorul final, anul 2013 a fost marcat de creşteri în cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate. Astfel, conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP au ajuns la aproape 2,1 milioane (+6% față de sfârşitul anului 2012), conexiunile care utilizează cablu coaxial au atins valoarea de 540.000 (+18% față de sfârşitul anului 2012), în timp ce conexiunile care utilizează tehnologie xDSL, pe suport de cupru, au depăşit valoarea de 1 milion (+4%, faţă de sfârşitul anului 2012).

97% din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe (3,7 milioane de conexiuni) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce implică utilizarea fibrei optice până la un punct din apropierea utilizatorului final (94% din totalul conexiunilor) sau chiar până la domiciliul acestuia (3%), ceea ce face posibilă oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps.

În ceea ce priveşte piaţa serviciilor de telefonie fixă, datele raportate arată că numărul de linii de acces a crescut uşor, ajungând la 4,7 milioane (+2% anual). Această creştere a fost datorată, în principal, creşterii numărului de linii corespunzătoare abonaţilor persoane juridice (+9%). Numărul de abonaţi la servicii de telefonie fixă era de 4,04 milioane, fiind relativ constant faţă de sfârşitul anului 2012 (+1%). Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării era de 51% la sfârşitul anului 2013.

Traficul realizat de către utilizatorii finali prin intermediul reţelelor publice fixe a continuat tendinţa descendentă şi pe parcursul anului 2013, ajungând la aproximativ 5,1 miliarde minute (-7% anual). Traficul în propria reţea fixă a înregistrat o scădere anuală de aproximativ 14% (până la 2,5 miliarde minute), în timp ce traficul către alte reţele fixe a înregistrat o scădere de 5% (până la aproximativ 1 miliard minute). În acelaşi timp, traficul către reţelele mobile a înregistrat o creştere de +6% (până la 1,3 miliarde minute), iar traficul către reţele din afara României o creştere de 9% (până la 0,3 miliarde minute).

În anul 2013 s-a vorbit la telefonul fix, în medie, 1 oră şi 30 de minute pe lună, mai puţin cu 7 minute faţă de anul 2012, un apel având o durată medie de 3 minute şi 14 secunde.


Niciun comentariu despre subiectul „România: 3,8 milioane de abonați la internet fix și 4,7 milioane la telefonie fixă”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile