marți, 8 aprilie 2014

Adio, Windows XP !

Suportul pentru venerabilul sistemul de operare Windows XP se încheie astăzi.

Aceasta înseamnă că nu vor mai exista actualizări de securitate oficiale și nici de reparare a bug-urilor pentru sistemul de operare Windows XP de la Microsoft.

Firmele de securitate au avertizat că utilizatorii care vor va folosi in continuare acest sistem de operare vechi de aproape 13 de ani, vor fi expusi un risc crescut de infectie si de hacking.

Statisticile arată că 20-25% dintre utilizatori folosesc inca prima varianta de Windows XP, în ciuda faptului că au existat trei versiuni majore update Windows XP, de la lansarea sa în 2001.

Unele guverne au negociat contracte prelungite de suport pentru sistemul de operare, în încercarea de a menține utilizatorii protejati.

Guvernul britanic a semnat un contract 5,5 milioane de lire sterline pentru suport extins. În mod similar, guvernul olandez a semnat un contract de "mai multe milioane de euro" pentru a obține asistenta pentru 40.000 de PC-uri care rulează Windows XP, încă utilizat de către funcționarii publici.

Oricine rulează în prezent Windows XP se confrunta deja cu un un foarte mare risc de a deveni victimă a virusilor, a declarat Dave Emm, analist senior de cercetare la firma de securitate Kaspersky.

Multe bancomate din intreaga lume încă rulează Windows XP.

"Datele noastre indica faptul ca mai putin de o cincime dintre clienții noștri folosesc Windows XP, dar mai mult de un sfert din infectiile informatice afecteaza Windows XP", a completat Dave Emm,.

Rata de expunere va creste vertiginos după 08 aprilie 2014, odată ce ultimul patch de securitate pentru Windows XP este activat.

Update-ul final va rezolva o serie de bug-uri, dintre care unul este evaluat ca fiind critic și deja exploatat în mod activ, în ciuda faptului ca a fost descoperit abia la sfârșitul lunii martie 2014.

Efectiv, fiecare vulnerabilitate descoperită după data de 8 aprilie va deveni o vulnerabilitate care nu va mai fi reparata niciodată.

Utilizatorii de Windows XP sunt in fruntea listei de victime pe care hoții cibernetici le vizează, a declarat Maik Morgenstern și Andreas Marx, de la grupul german AV-Test german.

"Programatorilor de virusi le este mult mai ușor să infecteze sistemele care rulează pe vechiul sistem de operare Windows XP , comparativ cu Windows 8.1, care are caracteristici de securitate suplimentare incluse. Credem ca vom exista o multime de atacuri asupra utilizatorilor de Windows XP în următoarele câteva luni", au spus acestia.

Insă multi utilizatori au ramas fideli XP-ului și au ignorat versiunile mai noi de Windows.

Orla Cox, senior manager la firma de securitate Symantec, a declarat că grupurile importante de hackeri au gasit si explicat in comunitati underground toate vulnerabilitățile Windows XP, mai degrabă decât să le folosească pentru a crea virusi. Totusi, alti hackeri mai putine binevoitori au folosit aceste detalii despre vulnerabilitati si au creat software care a infectat milioane de sisteme PC.

"Insa grupurile de hackeri profesionisti au tendinta de a folosi vulnerabilitatile zero-day doar împotriva unor ținte high-end și pentru spionaj corporativ. Totusi, unele companii si institutii medii si mici vor avea probleme mari, deoarece le este foarte greu să renunte la Windows XP. Poate ca nu vor reprezenta o țintă din prima zi a descoperirii vulnerabilitatii, insa vulnerabilitatile vor fi exploatate cu ajutorul unor kituri speciale. Odata facute publice aceste kituri, aproape orice initiat in hacking de baza le va utiliza, reprezentând un adevarat pericol pentru aceste institutii si companii care vor folosi in continuare Windows XP", a concluzionat reprezentantul firmei Symantec.


7 comentarii despre subiectul „Adio, Windows XP !”:
Alexyss

Am trecut deja de o luna la windows 8.1 si azi astept noul update, am fost multumit de XP la vremea lui, de windows7 iar acum sunt extrem de multumit de win 8.1!

Anonim

eu as cumpara si acum windows xp dar nu cred ca a existat retail ci doar oem
cam scumpe produsele windows

Anonim

Toate versiunile de Windows au existat si in forma Retail, deci si Windows XP.

Anonim

Nelamurirea mea este: Mai functioneaza activarea Windows-ului XP? Eu am cu licenta si daca crapa hdd-ul ori vreau sa-l reinstalez o sa trebuiasca activarea de la Microsoft.

Anonim

fa o partitie recovery si gata

Anonim

Mama ce usor ai zis. Daca stiam sa fac nu mai intrebam pe-aici. Si poate acum sunt deja virusat. Fac un recovery la sistemul bulit? E ca in bancul ala: Unul se tot plangea ca n-are bani. Altul vine cu solutia salvatoare la care nu s-a gandit nimeni: Pai fa rost de bani. Asa si tu. Am cautat pe net si oficial nu exista nici un utilitar al Microsoft pentru asta. Sunt tot felul de softuri suspecte. Pana la urma cred ca voi lua un SSD care are si soft inclus de incredere pentru a transfera partitita cu sistemul pe SSD. Si cu ocazia asta ii mai dau pc-ului 2-3 ani ca SSD-ul creste viteza computerului (la incarcare, la alte operatii cu hdd-ul, etc). Iar hdd-ul vechi il tin de rezerva pentru sistem si backup de date. Oricum e o magarie a Microsoft. Adica de ce imi limitezi tu perioada in care pot folosi un produs pe care am dat bani. Nu cred ca scrie asta la termenii si conditiile lor. Poate am un XP cumparat si nefolosit si vreau sa-l instalez abia acum.

Anonim

Activarea rămâne. Nu se mai fac updateuri si nu se mai vand licente noi. Dar cele care sunt distribuite in magazine si in depozite se activeaza. Nu se mai fac updateuri, atat tot, si sunteti expusi riscurilor, cand se descopera gauri de securitate noi, nu se mai repara cu updateuri noi.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile