Mai multe țări si-au exprimat nemultumirea in privinta influentei SUA asupra internetului, în special in privinta controlului americanilor de la ICANN asupra back-end-ul internetului.
ICANN este prescurtarea numelui firmei americane Internet Corporation for Assigned Names and Numbers cu sediul în orășelul Marina Del Rey din California, SUA.
Sarcinile lui ICANN includ stabilirea regulilor de atribuire de nume de domenii Internet și de adrese IP. O mare parte din sarcinile actuale o constituie introducerea unor așa-numite Top-Level Domains sau TLDs de tip generic. Restul atribuțiilor lui ICANN privesc stabilirea de reguli (policies) pentru funcționarea Internetului.
La 29 septembrie 2006, ICANN a semnat un nou contract cu Ministerul Comerțului din America (Department of Commerce sau DOC), aceasta reprezentând un mare pas spre realizarea unui control deplin și centralizat asupra tuturor identificatorilor din Internet.
In urma nemultumirlor mai multor state ale lumii, Ministerul Comerțului din America a fost de acord recent să renunțe la control și să stabilească detaliile unei noi coordonări, intr-o intâlnire cu diverse națiuni, ce va avea loc săptămâna aceasta la Net Mundial, in Brazilia.
Personalități politice din SUA, inclusiv ex-președintele Bill Clinton, se opun însă renunțării la coordonarea SUA asupra acestui back-end al internetului.
În mod specific, Clinton crede că renunțarea ar putea determina mai multe state să aplice măsuri discriminatorii sau de cenzură. Preocupări similare, privind o posibila cenzură, au fost exprimate si de către Uniunea Europeana și alte state, în special avându-se în vedere recentele evenimente din Turcia și din alte țări. În mod ironic, Turcia este unul dintre participanții la discuții.
In schimb, Rusia și China doresc să fie oferit controlul ICANN către Organizația Națiunilor Unite. SUA s-a opus vehement aceastei propuneri, declarând că ar prefera să păstreze controlul pentru încă patru ani, mai degrabă decât să-l ofere unui alt organism guvernamental.
În schimb, SUA sprijină o abordare a unei coordonări multiple, în care companii private, mediul academic și guvernele țărilor să aibă fiecare un cuvânt de spus. Această variantă este susținută și de către alte țări, inclusiv țara gazdă Brazilia.
Pentru moment, opțiunea multilaterală are cel mai mare sprijin și a fost elaborată intr-un document ce va fi studiat ulterior.
Cu toate acestea, Neelie Kroes, comisarul UE al Digital Agenda, a criticat anumite părți din document, precizând că nu respectă in totalitate drepturile omului și a trimis in acest sens o listă expresă cu modificările propuse.
.......e skynet (din filmul terminator) daca nu stiati.....
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.